Hry na diaľku: Porovnali sme Google Stadia a NVIDIA GeForce NOW.

GeForce NOW

Donedávna utopistická myšlienka sa postupne objavuje v zornom poli veľkých technologických firiem. Google má svoju Stadiu a NVIDIA svoju GeForce NOW. Po Stadii už aj NVIDIA posunula svoju službu z čakacej listiny na otvorený projekt, ktorý si môžete vyskúšať už aj vy.

GeForce NOW vám dáva možnosť zahrať si PC hry z takmer všetkých známych digitálnych obchodov ako Steam, Uplay alebo Epic Games Store. Hrať môžete takmer na akomkoľvek PC, Macu alebo telefóne s Android OS. Týmto spôsobom sa z každého vášho zariadenia stane špičkový herný stroj, ktorý zvládne rozbehať aj tie najnovšie tituly. Má to však jeden háčik.

Assassin´s Creed

Bez rýchleho a stabilného pripojenia to nepôjde

Kameň úrazu nielen GeForce NOW, ale aj Stadie je práve to, čo robí tieto služby unikátnymi – internet. Predstavte si, že žijete niekde na dedine alebo v meste s nie úplne najrýchlejším pripojením. Riskujete minimálne prerušovanie spojenia a nízke FPS, prinajhoršom si nezahráte vôbec.

Hry môžete streamovať v rozlíšení 720p alebo 1080p a to pri 30 alebo 60 fps. NVIDIA odporúča stabilné internetové pripojenie s rýchlosťou aspoň 25 Mbps. Nutným základom je rýchlosť aspoň 15 Mbps. O takejto rýchlosti sa ešte aj teraz, v roku 2020, mnohým iba sníva. Pochopiteľne, aj tu platí, že to môžete risknúť aj so slabším pripojením, ale výsledky nemusia byť pre vás postačujúce.

Google Stadia má spodnú hranicu o čosi nižšie a na streaming potrebujete minimálne 10 Mbps. Ak túžite po hraní v 4K so snímkovaním 60 za sekundu, potrebujete 35 Mbps. Hranie v 4K nevylučuje ani NVIDIA a dočkať sa ho môžeme už tento rok. Rýchlosť pripojenia však nie je jediným problémom streamingu.

Google Stadia

Do hry vstupujú pri mobilnom pripojení aj dátové balíky a pravidlá poskytovateľov internetu, ktorí počítajú s férovými podmienkami pre všetkých a preto ponúkajú len určitý objem dát. Potom sa obyčajne prenos spomalí na minimum. Samozrejme, za istý poplatok ste späť v hre, ale stojí to za to?

Pri GeForce NOW možno áno. Tam máte naozaj slušnú podporu hernej knižnice, ale pri Google Stadia to už nie je až také ružové. V ponuke je len Assassin’s Creed Odyssey, Borderlands 3, Destiny 2 alebo Metro: Exodus, Red Dead Redemption 2 či séria Tomb Raider.

Ak nájdete dostatočne silnú 4G sieť, mohlo by to fungovať veľmi dobre. Menší výkyv však zážitok rapídne naruší. Spotreba dát sa pritom pri 4G sieti pohybuje na úrovni približne 3 GB za hodinu hrania. To je objem dát, ktorý mnohí neprenesú ani za mesiac obyčajného surfovania po internete so streamingom hudby k tomu. Zváženie, či sa to oplatí alebo nie, je už len na vás.

Herný kompík vs. mesačné platby

Herný PC

Ak ste sa dostali až sem, asi máte k dispozícii celkom dobré internetové pripojenie. Na Stadiu a GeForce NOW vám postačí aj slabšie PC, no nie sú zadarmo. Stadia si vypýta 129 $ a stále nie je k dispozícii na Slovensku.

Pri GeForce NOW máte dve možnosti. Štandardný prístup, ktorý je zadarmo a poskytne vám hranie na hodinu bez prerušenia alebo Founders, ktorý stojí 5,49 € mesačne s platbou na rok. Tu už hráte bez prerušenia 6 hodín a navyše máte prístup aj k RTX (ray tracing).

Ak sa rozhodnete so streamingom ešte rok alebo dva počkať a radšej zainvestovať do herného PC, začínate min. na 1 000 €. Ide síce o jednorázovú platbu, no je podstatne vyššia ako platba za internet a GeForce NOW spoločne. Navyše po pár rokoch príde čas, keď s odpojeným PC bežíte za kamošom, ktorý opäť za nemalé peniaze vdýchne starej mašine život. Upgrade je v tomto hobby nevyhnutný. Streaming má v tomto navrch.

GeForce NOW subs

Quo vadis cloud?

Budúcnosť hrania je zrejme v streamovaní, tu sa zhodujú mnohí a určite by sa na toto pole nevybrali spoločnosti ako Google alebo NVIDIA, keby tam nevideli potenciál. V našich končinách je však ešte vzdialené, pretože internet sa ešte len prebúdza do svojho 5G rána. So stabilným a rýchlym internetom a tiež rozumnými dátovými balíkmi je to reálnejšie. Veď, kto by nechcel prerušiť hranie pri raňajkách len preto, aby pokračoval v autobuse a počas prestávok na smartfóne?

Tu práve vidno najsilnejšie zbrane streamingu hier. Nepretržité hranie zo zariadenia na zariadenie a absolútne vynechanie problémov s upgradovaním PC. Nájdu sa puritáni, ktorí streamingu neveria, pretože sú zvyknutí na metrové obrazovky a mobilný displej im akosi nestačí. Aj tu sme však svedkami neustáleho vývoja a skladacie displeje či pokusy o bezdrôtovú projekciu obrazu by mohli znamenať, že denne nosíte vo vrecku výkonný stroj, ktorý zvládne nielen Tetris, ale aj Cyberpunk 2077.

Streaming hier

Koniec koncov, skúste si to hneď teraz. GeForce NOW máte zadarmo nielen pri hodinovom hraní, ale aj pri predplatnom Founders máte prvých 90 dní úplne bezplatne. Za vyskúšanie nič nedáte. Doslova.

O autorovi

Pavol Kušnír
Pavol Kušnír
Kreatívny nadšenec a profesionálny tvorca nápadov s obrovským nadšením pre všetko herné, filmové, virtuálne a digitálne. Maniak do médií, technológií a komiksu s profi prístupom geeka. Svoj voľný čas trávi kdekoľvek, kde je zábava a priateľský challenge v zbieraní bodov či zachraňovaní princeznej.

Pridaj komentár