Philips 243B9 – monitor na všestranné použitie

Philips 243B9

Ak hľadáte monitor, ktorý je priemerne veľký s dobrým rozlíšením a všestranným použitím, no pritom nezožerie všetky vaše úspory, určite neprehliadnite Philips 243B9. V dnešnej recenzii sa dozviete, čo sme zistili testovaním tohto 24″ modelu.

Philips 243B9 ponúka nabíjanie a prenášanie obrazu priamo z vášho notebooku pomocou USB-C, vstavané reproduktory, nočný režim, množstvo portov a frekvenciu 75Hz.

Navigácia:VyhotovenieErgonómiaDisplejVstupy / výstupyVstavané reproduktoryRozmerySpotrebaVerdikt

Vyhotovenie

Philips 243B9

Philips 243B9

Monitor celkovo ponúka konzervatívny dizajn. Obsahuje rôzne prvky ako logo v prednej časti s lesklým pozadím, praktickosť a tenký rámček s hrúbkou cca 2,5mm (6,5mm aj s vnútorným rámčekom). Táto hrúbka je výhoda pri zapojení viacerých monitorov. Jediné, čo trocha kazí dobrý dojem, je spodný rám, ktorý je v porovnaní s ostatnými okrajmi dosť hrubý (25mm).

Philips 243B9
Vonkajší a vnútorný rámček
Philips 243B9
Rámčeky vám v určitom svetle splynú a pri práci si ani nevšimnete, že sú dva.

Celkovo monitor nepôsobí nadštandardne, vystihuje ho skôr výraz solídny. Medzi jeho praktické funkcie patrí klip na stojane, ktorý vám pomôže s manažovaním káblov. Musíme ale podotknúť, že ten mohol byť vyššie pre ešte čistejší vzhľad.

Philips 243B9
Klip na káblový manažment

Ďalšou praktickou funkciou je miesto na spodnej časti stojanu, ktoré môže slúžiť ako úložný priestor na telefón, peňaženku, pero alebo čokoľvek iné.

Philips 243B9
Úložný priestor na stojane

Philips 243B9

Nechýba ani možnosť VESA pripojenia (100x100mm), ak by ste chceli prístroj pripevniť na externý stojan.

Philips 243B9

Ergonómia

Philips 243B9 ponúka nastavenia výšky, naklonenia a otočenia, aby ste si ho vedeli prispôsobiť svojim potrebám. Môže sa pohybovať:

  • úplne dole ku stojanu a 150mm do výšky (od stojanu),
  • nakloniť sa 30 stupňov dozadu a 5 stupňov dopredu,

Philips 243B9

  • otočiť sa o 175 stupňov na stojane v oboch smeroch (doľava aj doprava),

Philips 243B9

  • otočiť sa na výšku do oboch smerov (doľava aj doprava).
Philips 243B9
Monitor na výšku

Taktiež dokáže automaticky detegovať, že je v režime na výšku a pri zapnutí prispôsobí uvítaciu obrazovku s logom Philips. Teda nedostanete uvítaciu obrazovku opačne otočenú, ako keby ste ho mali na šírku, čo je taká malá pekná drobnosť.

Philips 243B9

Monitor štandardne obsahuje fyzické tlačidlá na ovládanie OSD menu a vypnutie / zapnutie napájania. Tieto tlačidlá sú dostatočne ďaleko od seba s dobrým odsadením od povrchu, na ktorom sa nachádzajú. Od tlačidla dostanete odozvu v podobe zvuku kliknutia aj pocítite, že ste ho stačili, čo je v porovnaní so senzorickými tlačidlami praktické.

Philips 243B9

Oznámi, že je zapnutý malou bielou LED diódou, ktorá však dosť silno svieti, a tak vie byť občas až otravná. Možnosť vypnúť ju by nebola zbytočná.

OSD menu je jednoduché a prehľadné. Obsahuje klasické nastavenia ako zvolenie vstupu, nastavenie jasu, kontrastu, ostrosti či hlasitosti. Nájdete v ňom aj LowBlue mód, ktorý je v podstate niečo ako nočný režim. Odstráni z obrazu modrú zložku svetla, čo má priaznivý vplyv na chémiu mozgu pred spaním.

Philips 243B9
LowBlue mód
Philips 243B9
Nastavenie obrazu

Displej

Philips 243B9

Displej nie je základnými parametrami špeciálny, no vhodný je nielen na kancelárske použitie. Nasleduje moderné štandardy a teda obsahuje to, čo by ste od monitoru v týchto časoch čakali. Ide o Full HD 16:9 antireflexný LCD panel s technológiou IPS, podsvietením W-LED a odozvou 4 ms pri frekvencii 75Hz.

Uhol zobrazenia je príjemne široký. Ide o 178 stupňov vertikálne aj horizontálne pri C/R > 10.

Medzi jeho vlastnosti patrí aj technológia FlickerFree (Bez kmitania). Táto technológia sa snaží zabrániť blikaniu spôsobenému ovládaním jasu na obrazovkách s podsvietením LED, ktoré si niektorí používatelia môžu všimnúť. Týmto zabraňuje únave očí.

Vstupy / výstupy

Philips 243B9

Na monitore nájdete všetko čo potrebujete. Okrem HDMI či DisplayPort, sa vám určite hodia 4 USB porty na nabíjanie vašich zariadení alebo jack na posielanie zvuku do monitora a následne von pomocou konektoru pre slúchadlá. To oceníte, ak máte krátke káble.

HDMI, DisplayPort, USB-C a napájací kábel dostanete v balení.

Philips 243B9
USB porty na boku monitora.

Na zadnej časti pri vstupe pre napájací kábel nájdete aj prepínač On / Off, čo nemá úplne každý monitor. Pomáha to v prípade potreby šetriť energiu.

Philips 243B9

Vstavené reproduktory

Prístroj obsahuje dva vstavené reproduktory o výkone 2 W, ktoré majú bežný zvuk, vhodný na systémové hlásenia či videokonferencie, takže nič špeciálne od nich nečakajte.

Rozmery

Philips 243B9

Model nie je veľmi mohutný a s uhlopriečkou 24″ vám miesta na stole nezaberie ani veľa, ani málo. Skôr tak akurát. So stojanom a v maximálnej možnej výške to bude 541 mm na výšku a 522 mm na šírku.

Spotreba

Monitor má značku Energy Star s triedou energetickej účinnosti A. Ponúka mód Economy a technológiu PowerSensor, s ktorou na ňom dokážete ušetriť energiu o 70% percent. Tá funguje na princípe neškodných infračervených signálov, ktoré zisťujú či ste ešte stále pred monitorom. Ak nie, automaticky zníži jas a šetrí energiu. Táto technológia avšak funguje len ak máte monitor otočený na šírku a sedíte presne pred ním. Obsahuje 4 nastavenia sily, čím vyššie číslo, tým je silnejší signál.

Žiaľ, aj po preštudovaní manuálu sa nám túto technológiu nepodarilo spojazdniť. Čo sa týka odberu energie, namerali sme 19,2 W pri jase na úrovni 100 a 13,8 W pri jase na úrovni 50.

Philips 243B9

Verdikt Philips 243B9

Napriek tomu, že má pár svojich nezávažných múch, ktorých úpravy by ho vylepšili, stále je solídny a slušný s prijateľnou cenovkou. Je skvelý na všestranné použitie s USB-C, rôznymi užitočnými technológiami a modernými štandardmi. Taktiež ponúka frekvenciu 75Hz čo ho robí využiteľným pre menej náročných hráčov, ktorí nepotrebujú monitor s frekvenciou nad 100Hz. Je teda jedno či ho chcete využívať na prácu, gaming alebo hocičo iné, dáva vám priestor v každej oblasti.

Hodnotenie: 90%

Ocenenie Dobry Produkt - TechGuru.sk

Výhody:

  • praktická veľkosť
  • nasleduje moderné štandardy
  • pôsobí solídne
  • klip na káblový manažment
  • úložný priestor na stojane
  • USB-C na prenášanie obrazu a nabíjanie
  • PowerSensor, FlickerFree a LowBlue – všetko užitočné technológie

Nevýhody:

  • klip na káblový manažment mohol byť vyššie
  • chýba možnost vypnúť bielu LED diódu
  • dolný rám mohol byť užší
  • nepodarilo sa nám rozbehať technológiu PowerSensor

Parametre v skratke: 24″, Full HD, 16:9, antireflexný LCD panel, IPS, W-LED, 75Hz, efektívna viditeľná oblasť 527 mm x 296,5 mm, 93 PPI, 4 ms, 250 cd/m², 1000 : 1, 16,7 miliónov farieb, 8 bit, sRGB, 178 stupňov C/R > 10, FlickerFree, LowBlue, SmartImage, PowerSensor, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA, USB-C 3.2 Gen 1, 3,5mm jack vstup a výstup, 4x USB 3.2 výstupy s 1 rýchlym nabíjaním B.C 1.2, prepínač ON / OFF, 2 x 2 W vstavané reproduktory, nastavenie výšky 150 mm, otočenie vertikálne -/+ 90 stupňov, otočenie horizontálne -/+ 175 stupňov, naklonenie -5 / -30 stupňov, trieda energetickej účinnosti A, 15 W (typicky), 12,8 W (Eco), rozmery 541 x 522 x 216  mm (pri maximálnej výške na stojane), 5,19  kg (so stojanom)

Cena (približne): 190 EUR / 5153 CZK

Monitor na recenziu zapožičala spoločnosť Philips.

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár