Uvažuj skôr, než klikneš – Mesiac kybernetickej bezpečnosti

Mesiac kybernetickej bezpečnosti

Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti je kampaň Európskej únie, ktorá sa uskutočňuje každoročne v októbri od roku 2012.

Ako uviedol Juhan Lepassaar, výkonný riaditeľ Agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť: „Podpora poznatkov o kybernetickej bezpečnosti je nielen kľúčom k budovaniu dôvery medzi občanmi Európskej únie, ale je to aj naša spoločná zodpovednosť.“

Think Before U Click (Uvažuj skôr, než klikneš)

Tohoročná kampaň Think Before U Click obsahuje dve témy. Prvá téma s názvom Kybernetické podvody poskytne účastníkom informácie o súčasných a potenciálnych kybernetických hrozbách, ako je phishing, kompromitácia pracovných e-mailov a podvody pri online nákupoch. Druhá téma s názvom Digitálne zručnosti prináša účastníkom informácie o pravidlách digitálneho súkromia, ochrane osobných údajov a kybernetického šikanovania.

The European Cybersecurity Month (ECSM)

 

Používateľov informačných a komunikačných technológií je možné vnímať v štyroch základných kategóriách – laici, profesionálni používatelia, informatici a špecialisti informačnej bezpečnosti.

„Informatizácia so sebou prináša aj nárast kybernetickej kriminality. V tomto čoraz viac prepojenom svete je potrebné, aby si ľudia uvedomovali bezpečnostné riziká a aby mali k dispozícii najmodernejšie nástroje na ich zníženie,“ potvrdzuje predseda Asociácie kybernetickej bezpečnosti Ivan Makatura.

Pre bežných používateľov sú dôležité informácie na zvyšovanie bezpečnostného povedomia a zvyšovanie ich digitálnej zručnosti. A to tak, aby vedeli používať technológie bezpečne. Patria sem aj deti až do stredoškolského veku a zároveň aj seniori, u ktorých sa rozširovanie používania výpočtovej techniky od osemdesiatych rokov mnohokrát zvýšilo.


Perlička: Ubisoft sa ospravedlnil za hrnčeky s uškom vo vnútri


Ľudia, ktorí používajú techniku pri práci, by už mali vedieť rozpoznávať konkrétne typy rizík, ktoré pôsobia na cenné informačné aktíva. Mali by absolvovať kurzy a tréningy prispôsobené ich dátam, aplikáciám a procesom.

Mesiac kybernetickej bezpečnosti sa týka aj profesionálov

Mimoriadnou skupinou sú profesionálni informatici vrátane študentov príbuzných odborov a učiteľov informatiky. Týmto, samozrejme, nie je možné vyčítať nedostatok digitálnych zručností. Avšak mnohokrát práve ich nadpriemerné jednostranné znalosti a následná rutina sú dôvodom, prečo sú obchádzané pravidlá bezpečného vývoja, prevádzky a údržby systémov. V tomto prípade môžu pomôcť opakované školenia a tréningy kybernetickej bezpečnosti.

Mesiac kybernetickej bezpečnosti

Špecialisti informačnej bezpečnosti sú relatívne malou skupinou, ktorá tvorí princípy, architektúru a mechanizmy ochrany informácií. Pokiaľ si členovia tejto komunity chcú udržať krok s vývojom informačných a komunikačných technológií, musia mať sami záujem o pokračujúce celoživotné vzdelávanie a odborné certifikácie.


Možno ťa bude zaujímať: Do českej apky Fishsurfing vložili milióny korún


„Podpora zo strany inštitúcií na Slovensku nie je dostatočná ani pre jednu z uvedených skupín. Jednak je to dané nedostatkom peňazí, neplnením už dávno prijatých strategických plánov, ale aj nevhodným manažmentom na všetkých úrovniach. Pravdepodobne najvážnejším následkom, ale zároveň aj príčinou je nedostatok kvalifikovaných učiteľov a trénerov, ktorí by pokryli vzdelávacie potreby na jednotlivých stupňoch vzdelávania,“ sumarizuje stav Ivan Makatura. „Cieľom vzdelávania v oblasti kybernetickej bezpečnosti je dosiahnuť stav, v ktorom sú známe riziká znížené podľa možnosti na zanedbateľnú úroveň.“

Zdroj: TS

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár