iPhone 12 má priniesť zásadné zmeny. Či nie?

iPhone 12 má priniesť zásadné zmeny, či nie?

Podľa viacerých dôveryhodných zdrojov nás už čoskoro čaká odhalenie iPhone 12 a iPhone 12 Pro (možné označenie). Modelov, ktoré by mali priniesť do sveta smartfónov od Apple doteraz zásadné a nevídané zmeny. Či je to prehnané, alebo pravdivé tvrdenie, zatiaľ nevieme. Preto zhrnieme, čo sa hovorí a pravdu sa dozvieme už o pár dní.

Keďže o tom každý melie 100-stranové litánie, kde popisuje azda každú súčiastku, my vravíme:

iPhone 12

 

Čo najstručnejšie sme zhrnuli základné a dôležité body, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či bude takéto zariadenie aj pre vás.

Kedy bude oficiálne uvedenie

Príchod nového modelového radu má byť oznámený už o pár dní, čiže 13. októbra (říjen) 2020 sa dozvieme oficiálne info. Večer o 19:00 nášho času začne príslušný event, no zatiaľ toho vieme aj neoficiálne pomerne dosť.

Čo konkrétne má priniesť iPhone 12?

Viac ako iba dva smartfóny v rade

Okrem dvoch základných nás majú čakať aj dva ďalšie submodely, takže budú v rade celkovo 4 možnosti. Podľa súčasného radu môžeme očakávať, že si Apple udrží aj jeden lacný model pre menej majetných používateľov.


Na tomto sa zasmeješ: Ubisoft sa ospravedlnil za hrnčeky s uškom vo vnútri


Rozmery nových telefónov, resp. ich displejov, by mali byť 5,4″, 6,7″ a dva by mali mať 6,1″. Internetoví špekulátori predpokladajú tieto názvy: iPhone 12 (5,4″), iPhone 12 Max (6,1″), iPhone 12 Pro (6,1″) a iPhone 12 Pro Max (6,7″).

5,44" iPhone 12
O toľkoto menší by mal byť 5,4″ iPhone oproti súčasnému iPhone 11 Pro Max či XS Max.

Nový dizajn

Dizajn má byť nový (prekvapivo)… Pribudne modrá farba, ktorá má sedieť k Apple Watch.

iPhone 12 má priniesť zásadné zmeny, či nie?

Konštrukcia má byť vzhľadovo trošku podobná iPhone 4, čiže rám z nehrdzavejúcej ocele medzi dvoma plátmi z tvrdeného skla alebo zafíru, a s ostrejšími hranami. Ostatné aspekty či zmeny majú byť kozmetické. Čosi trochu menšie, trochu posunuté a podobne.

Zásadné je, že Apple vraj nepristúpi k použitiu USB-C, ale na iPhone 12 môžeme očakávať port Lightning. S tým, že by mal pribudnúť nový kábel na redukciu USB-C na Lightning a naopak.

Kamery budú mať 3 objektívy a 3D snímanie

Vo viacerých aspektoch sa očakáva inšpirácia iPadom Pro. Jedným z nich je 3D kamera, ktorá by mohla využívať technológiu LiDAR, vďaka ktorej dokáže skenovať vzdialenosť foteného objektu. Funguje to vonku aj vo vnútri a dokáže skenovať prostredie na úrovni fotónov (základná jednotka svetla) a rýchlosťou nanosekundy.

Údajne sa tiež očakáva zvýšenie optického zoomu objektívu z 2x na 3x, ale asi len vo vyšších modeloch radu iPhone 12. Mala by pribudnúť tiež možnosť snímať 4K video pri frekvencii 120 či 240 Hz a niekoľko nových režimov snímania. Táto informácia je pomerne spoľahlivá, keďže nové režimy sa už spomínajú v správach o iOS 14.


Tiež zaujímavý článok: Už tento víkend: boj o titul majstra v e-športe a 7350 €


Všetky displeje budú OLED

Všetky displeje by mali byť typu OLED a špekuluje sa o 120 Hz obnovovacej frekvencii. To by bolo dobre, keďže je to podľa nás vec, ktorá je k nezaplateniu. Aj keď pri nahryznutom jabĺčku si asi za ňu zaplatíte slušne…

Podľa analytika Ming-Chi Kuo, ktorý sa nezvykne mýliť, však nemáme očakávať úplných 120 Hz, keďže by to zvýšilo spotrebu energie displeja a tým pádom výdrž telefónu. Je možné, že tá je pre používateľov značky dôležitejšia. Možno však nakoniec výrobca pristúpi k použitiu technológie ProMotion, ktorú poznáme z iPadu Pro. Tá mení frekvenciu podľa toho, či 120 Hz potrebujete alebo nie. (Keď sa napr. dívate na obrázok, nepotrebujete.)

Pohon bude mať na starosti čip A14

Nový modelový rad má poháňať čip A14 vyrobený 5-nanomentrovou technológiou spoločnosťou TSMC. Predpokladá sa, že už tradične prinesie zlepšenie rýchlosti a efektivity, vďaka čomu bude možné kompenzovať mierne zvýšenú spotrebu energie z batérie modulom 5G.

Máme vraj čakať o 15% vyšší výkon a o 30% nižšiu spotrebu. Na uniknutom benchmarku možno vidieť bodovanie výkonu:

iPhone 12 má priniesť zásadné zmeny, či nie?

Tentokrát bez napájacieho adaptéra a EarPodov

Podľa viacerých zdrojov nemáme očakávať dodávanie iPhone 12 s napájacím adaptérom ani EarPodmi. Keďže pridanie podpory 5G bolo vraj veľmi drahé, výrobca sa snaží ušetriť… Nové slúchadlá majú prísť neskôr a zrejme budú pre majiteľov nového iPhone 12 cenovo zvýhodnené.

Výdrž batérie iPhone 12

Predpokladá sa, že kapacity budú nasledovné: 2,227 mAh (5.4″ iPhone), 2,775 mAh (6.1″) a 3,687 mAh (6.7″). Pokiaľ sú tieto údaje pravdivé, nový iPhone 12 by mal mať zhruba rovnakú výdrž ako ten predošlý, keďže spotreba bude o čosi vyššia.


Možno ťa zaujme: Citroën Ami je elektromobil za 7 300€ pre mladých


To hlavne pre 5G modul a silnejší procesor. Zaujímavé je, že ochranný kryt batérie má byť o 50% tenší aj menší ako ten súčasný, takže sa uvoľní trocha priestoru pre ostatné komponenty či stenčenie celého telefónu.

Cena má začínať na 649 dolároch (cca 552 €)

Nižšie modely majú mať úložný priestor 64 GB s možnosťou vylepšenia na 128 či 256 GB. Vyššie modely iPhone 12 majú začínať na 128 GB.

Klebety o cenách vyzerajú takto:

5.4″ iPhone 12: $649 – cca 552 € – cca 14 965 Kč
6.1″ iPhone 12: $749 – cca 637 € – cca 17 271 Kč
6.1″ iPhone 12 Pro: $999 – cca 850 € – cca 23 030 Kč
6.7″ iPhone 12 Pro Max: $1,099 – cca 934 € – cca 25 334 Kč

Všetky informácie v tomto článku berte ako z agentúry JPP (Jedna Pani Povedala). Nič z toho nie je zaručené, no množstvo z citovaných informácií je z dobre informovaných zdrojov, a tak ich možno brať ako orientačné.

Zdroj: macrumors.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár