Acer Swift 1 recenzia – elegantný spoločník za málo peňazí

Acer Swift 1

Možno ste študent alebo nenáročný používateľ, ktorému záleží viac na kombinácii štýlu či elegantnosti a dostupnosti, ako na výkone notebooku. V tom prípade máme pre vás tip. Dnes sa pozrieme na Acer Swift 1, ktorý sa môže chváliť práve týmito vlastnosťami.

Výkon

Hneď zo začiatku je potrebné povedať, že nejde o žiaden “trhač asfaltu”. Srdcom notebooku je procesor Pentium Silver N5030 od Intelu, ktorý dopĺňa integrovaná grafika Intel UHD Graphics 605 a 4 GB pamäte RAM. Výhodou je, že Swift 1 beží na NVMe SSD od spoločnosti Western Digital, čo vám zaručí rýchly chod systému. Nevýhodou zas je, že tento disk má veľkosť 128 GB, takže sa vám naň nezmestí veľa údajov.

4 GB RAM sú taktiež dosť výrazným kameňom úrazu. Notebooku by určite bodlo 8 GB, keďže miestami bolo deficit pamäte cítiť. Už jedna karta v Chrome a Windows bežiaci na pozadí zaťažuje 60% celkového množstva pamäte. Ak ale nie ste náročný multitasker a milovník nekonečného množstva otvorených kariet v Chrome, nebude to až taký problém.

Acer Swift 1

Celkovo je notebook na pocit svižný a jeho limity nájdete až v prípade, že začnete robiť príliš veľa vecí naraz. Alebo ak si na ňom budete chcieť zahrať nejakú hru. To sa vám bohužiaľ nepodarí. Vyskúšali sme na ňom GTA: San Andreas na najvyšších detailoch a zaznamenali sme hodnoty do 15 fps.

Konštrukcia, vzhľad a displej

Najsilnejšou stránkou tohto modelu od Acer je práve vzhľad. My sme si ho vyskúšali v striebornej farbe Pure Silver, ale zohnať si ho môžete aj v zlatej Safari Gold alebo jemnej ružovej Sakura Pink. Konštrukčne ide o kombináciu kovu a plastu, kde spodná časť notebooku a vrchný kryt je kovový, no horná časť s klávesnicou sa tvári skôr plastovo. Pôsobí pevne a solídne so zanedbateľnou ohybnosťou na hornej časti, kde sa nachádza klávesnica a rovnako aj na displeji. Ako celok je moderný a elegantný.

Matný IPS LED displej s rozlíšením Full HD, teda 1920 x 1080 px, a veľkosti 14 palcov má veľmi dobré pozorovacie uhly. To sa ale nedá povedať o farbách, ktoré sú málo pestré a málo živé. Rámček displeja je relatívne tenký so zaoblenými rohmi a nebude vás rušiť. Aj keď je otváranie modelu Swift 1 prijateľné, niekedy môžete mať pocit, a to hlavne pri chytaní za jednu zo strán vrchnej časti obrazovky, že displej zlomíte. Za to môže už spomínaná ohybnosť.

Acer Swift 1


Hľadáš externú zvukovku? Máme tip: Creative SoundBlaster X3 recenzia


Praktické a nepraktické funkcie

Notebook disponuje aj zopár praktickými funkciami. Medzi ne patrí napríklad čítačka odtlačku prsta. Tá je dobre umiestnená a nezaznamenali sme žiadne problémy. Rozpoznávanie bolo vždy instantné.

Vyzdvihnúť musíme aj malé gumené nožičky na displeji, ktoré vám notebook pri otvorení a položení vyvýšia. To pomôže lepšiemu prúdeniu vzduchu a dostanete ho aj do lepšej pozície na písanie. Zároveň tieto nožičky dobre predchádzajú kĺzaniu, čo sa nedá povedať o plastových nožičkách na samotnom notebooku. Tie však nikdy ani nevyužijete, keďže otvorený notebook stojí vždy len na tých gumených na displeji.

Acer Swift 1
Vyvýšenie notebooku
Acer Swift 1
Gumené nožičky na displeji – zrejme sa rýchlo špinia, pôvodne boli biele

Touchpad je fajn s použiteľnou veľkosťou. Nie je problém sa s ním rýchlo všade dostať, skrolovať vertikálne, horizontálne či vrátiť sa na predošlú stránku alebo nazoomovať na nejakú časť obrazovky.

Klávesnica je taktiež prijateľná, máme z nej dobrý pocit. Neuškodili by jej ale trošku vyššie a solídnejšie klávesy, ktoré sa po okrajoch neohýbajú. Výhodou klávesnice je podsvietenie. To sa vždy pri nečinnosti vypne z dôvodu šetrenia energie a pri dotyku sa znova zapne, čo hodnotíme pozitívne.

Musíme ale kritizovať tlačidlo na zapnutie a vypnutie notebooku. Toto tlačidlo sa nachádza napravo hore, hneď vedľa tlačidla delete a od ostatných nie je nijako povrchovo odlíšené. Stávalo sa nám teda, že sme notebook niekedy nechcene vypli, lebo sme čakali, že delete bude práve tam, ako to bežne býva na iných klávesniciach.

Rovnako sa nám nepozdávali ani ikony na tlačidlách, ktoré zvyšujú a znižujú jas displeja. Tlačidlo s ikonou plného slnka jas uberá a tlačidlo s ikonou prázdneho slnka zas jas pridáva. Čakali by sme, že to bude práve naopak.

Medzi kladné vlastnosti Acer Swift 1 patrí totálne tichý ventilátor. Ten počujete len v prípade, že priložíte ucho k miestu, kde sa nachádza. Vôbec ho nepočuť aj pod záťažou, ako napríklad spomínané GTA. Podobne dobre hodnotíme aj veľkosť. Notebook nie je ani malý ani veľký a nebude problém ho prenášať. Zmestí sa vám do klasického batoha alebo tašky. Je pomerne ľahký a taktiež tenký.

Acer Swift 1


Možno ťa zaujme: Kingston premenúva HyperX na Kingston Fury


Konektivita, batéria a kamera

Na Swift 1 nájdete síce minimalistické, no postačujúce množstvo portov. Ide o HDMI, 2x USB 3.2, kombinovaný jack vstup a výstup, ako aj dnes široko využívané USB-C.

Čo sa batérie týka, výrobca tu sľubuje 15 hodín výdrže. My sme avšak pri bežnom surfovaní po internete či používaní Microsoft Office zaznamenali nejakých 10 hodín, čo je stále dobré. Sľubovaná výdrž 15 hodín je zrejme dosiahnuteľná pri maximálnom šetrení. Vstavaná kamera s rozlíšením HD nerobí zázraky a nezvláda najlepšie slabé svetlo, kedy dosť šumí. Postačí vám ale na bežné videohovory.

Acer Swift 1

Acer Swift 1
Kameru môžete používať aj na prihlasovanie sa cez Windows Hello

Verdikt Acer Swift 1

Acer Swift 1 oceníte ak vám nezáleží na vysokom výkone, no chcete mať slušne vyzerajúceho a praktického spoločníka na nenáročné každodenné používanie. Napriek parametrom je pomerne rýchly, svižný a vďaka úplne tichému ventilátoru ani nebudete vedieť, že ho máte zapnutý. Aj keď má svoje muchy, najmä čo sa týka ikoniek na tlačidlách na úpravu úrovne jasu alebo umiestnenia tlačidla na zapnutie a vypnutie, sú to veci, na ktoré si časom zvyknete a nebudete ich riešiť. Okrem toho ho budete ľahko prenášať napríklad do školy, keďže neváži veľa, je pomerne tenký a vyhovujúci aj veľkosťou.

Hodnotenie: 80%

TechGuru SK/CZ - ocenenie dobrý produkt

Výhody:

  • rýchly a svižný chod
  • elegantný a moderný vzhľad
  • solídny a pevný
  • z väčšej časti kovové vyhotovenie
  • veľmi tichý ventilátor
  • čítačka odtlačku prsta
  • gumené nožičky na displeji
  • praktické rozmery

Nevýhody:

  • 4 GB RAM a malý 128 GB disk
  • jemná ohybnosť na displeji a klávesnici
  • nízka sýtosť farieb displeja
  • zle umiestnené tlačidlo na vypnutie a zapnutie
  • opačné ikonky na tlačidlách na úpravu úrovne jasu

Parametre: Intel Pentium Silver N5030 3,10 GHz, Intel UHD Graphics 605, 4 GB DDR4 RAM, 14,0″ FHD 1920 x 1080 px matný IPS LED displej, M.2 PCIe SSD 128GB, WiFi 6, Bluetooth, FPR, 2x USB 3.2 / USB 3.2 Typ-C / HDMI, HD kamera, 48 Wh lithium-ion batéria, Windows 10 64-bit, strieborný, 322,8 x 212,2 x 15,0 mm, 1,30 kg

Cena: 490 € / 12 490

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť Acer.


Prečítaj si tiež: 200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár