Slováci vyvinuli softvér MODOC na olympiádu Tokio 2020

Tokyo 2020

Prvýkrát v histórii olympijských hier bolo na tohtoročnom Tokio 2020 predstavené digitálne riešenie na antidoping. Tvorcovia softvéru MODOC sú Slováci.

Olympijské hry v Tokiu 2020 sa mali pôvodne konať minulý rok. Vzhľadom na komplikácie s covid-19 sa presunuli na toto leto a boli iné ako všetky predošlé.

Tablety nahradili papiere, čo predstavilo významný prínos pre antidopingové operácie na olympijských hrách.

Minulosť antidopingu a jeho moderná podoba

Postupnosť a informácie týkajúce sa každej jednej dopingovej kontroly musia byť zapísané v dokumente, ktorý sa nazýva Doping Control Form (DCF). Toto platí pre každý test, ktorý Doping Control Officer (DCO), vykoná s príslušným atlétom.

Vzorky MODOC

Po desaťročia sa DCF tlačili na papier a následne ručne vypisovali. Takto jednak vznikal priestor na chyby, no najmä to znamenalo, že sa tisícky kópií DCF rozvážali po celom svete medzi antidopingovými organizáciami, laboratóriami, športovými orgánmi či právnickými firmami.

ITA (Medzinárodná testovacia agentúra), ktorá má na starosti antidopingový program na olympijských hrách, si priala bezpečnejšie a ekologickejšie riešenie na Tokio 2020.

Poskytla ho spoločnosť PWC (Professional Worldwide Controls) a ITA ho mala šancu záťažovo otestovať na Zimných olympijských hrách mládeže 2020. To viedlo k oficiálnemu partnerstvu medzi tými dvoma organizáciami. PWC sa spoločne s Medzinárodnou testovacou agentúrou ITA spojili, aby priniesli antidopingu na olympijských hrách Tokio 2020 väčšiu spoľahlivosť a inovácie pomocou bezpapierového riešenia MODOC od PWC, ktoré bolo hlbšie prispôsobené pre použitie na olympiáde.


Možno ťa zaujme: Chcete vymazať zlé spomienky? Vedci vedia ako


Čo je MODOC?

MODOC je systém, ktorý bol za posledných pár rokov už niekoľkokrát úspešné využitý inými antidopingovými organizáciami. Svoje korene má na Slovensku, kde ho PWC v spojení so slovenskou firmou CANNYPACK, ktorá sa zaoberá vývojom softvéru, priviedlo na tento svet.

Je to prvýkrát, čo sa systém MODOC využil na podujatí tejto veľkosti a prvýkrát v histórii olympijských hier, kedy sa papiere vymenili za toto digitálne riešenie.

MODOC Backoffice
Pohľad na MODOC Backoffice

MODOC ročne spracováva viac ako 40 000 testovacích vzoriek a je momentálne svetovým lídrom v bezpapierovej dokumentácii dopingových kontrol. Ponúka plno integrované riešenie pre kolaboráciu atlétov, antidopingových komisárov (DCO), laboratórií a antidopingových organizácií.

To šetrí čas a zaisťuje obsiahlu dokumentáciu a komunikáciu. Medzi iné známe podujatia, na ktorých mal doteraz šancu zažiariť, patrí napríklad Copa América, majstrovstvá vo futbale Južnej Ameriky v Brazílii, či Majstrovstvá sveta v atletike 2019.

Používanie systému MODOC znamená úplnú a bezchybnú dokumentáciu dopingových kontrol. Zaisťujeme ochranu údajov atlétov, keďže používame najmodernejšiu bezpečnostnú architektúru. Neplatné testovacie vzorky z dôvodu nesprávnej dokumentácie alebo zmiešaných dát už nebudú pre federácie a organizátorov podujatí problémom,

povedal Stefan Meier, jeden zo zakladateľov spoločnosti CANNYPACK, začiatkom tohto roka v tlačovej správe od PWC.


Prečítaj si tiež: Slovensko má najmenší záujem o elektrické autá v Európe


Ako to vníma konateľ spoločnosti CANNYPACK

Na počiatky tohto systému, obťažnosť vývoja a situáciu na OH v Tokiu sme sa opýtali konateľa spoločnosti CANNYPACK Mareka Kociana.

Marek Kocian CANNYPACK

Ako a kedy sa vlastne začal písať príbeh systému MODOC?

Prvýkrát sme sa k problematike antidopingu dostali v roku 2014 a celé sa to začalo v podstate náhodou. Manželka jedného z mojich nemeckých partnerov sa na joge stretla s manželkou šéfa firmy PWC GmbH, ktorá je jedným z mála nadnárodných vykonávateľov antidopingových kontrol.

V tom čase PWC hľadali IT spoločnosť, ktorá by bola schopná od základov navrhnúť a postaviť elektronický systém na manažment a vykonávanie antidopingových kontrol, ktoré v tom čase prebiehali výlučne papierovou formou. A tak manželky dohodli manželom stretnutie a vidíte, kam to až dospelo.

Na akých známych podujatiach bol doteraz naplno využitý?

Na začiatku PWC plánovali používať MODOC len pre svoje interné potreby. Veľmi skoro si však uvedomili, že systém by mohli využívať aj ďalšie národné antidopingové organizácie. Tak sa nám ho vo forme akéhosi krabicového riešenia podarilo nasadiť vo viacerých krajinách. S výnimkou PWC, ktorí zastrešujú antidopingové kontroly pre celé Nemecko, a čiastočne aj pre Španielsko, patrí medzi našich najväčších klientov napríklad Dánsko, Južná Kórea, Katar či Azerbajdžan.

Okrem jednotlivých štátov je našim klientom napr. aj CONMEBOL, ktorý je ekvivalentom európskej UEFA pre Južnú Ameriku a taktiež každoročným organizátorom najväčšieho futbalového podujatia v Južnej Amerike – Copa América.

Copa America

Vyjmúc týchto stálych klientov bol MODOC použitý aj na samostatných podujatiach akými boli napr. Majstrovstvá sveta v atletike 2017 v Londýne alebo Majstrovstvá sveta v atletike 2019 v Dohe. Našim najväčším úspechom je však jednoznačne tohtoročná letná olympiáda v Tokiu.


Si milovník športu? Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro majú golfový režim a apky


MODOC je vôbec prvým digitálnym antidopingovým systémom v histórii olympijských hier. Aký je to pocit dostať takúto poctu?

Určite je to pocit zadosťučinenia a tiež aj pocit odmeny za našu dlhoročnú prácu. Zároveň je to však aj pocit veľkej zodpovednosti, veď vo svete športu neexistuje už väčšia udalosť ako olympiáda. Aj keď náš systém MODOC priamo neobsahuje informácie o výsledkoch antidopingových kontrol (toto spadá pod agendu laboratórií), doping je všeobecne veľmi citlivou témou.

Preto napríklad pravidelne absolvujeme špeciálne penetračné testy, ktoré majú za úlohu odhaliť potenciálne zraniteľné miesta v prípade hackerských útokov. No a v súvislosti s olympiádou sme museli splniť ešte ďalšie bezpečnostné požiadavky ITA (International Testing Agency), ktorá riadi olympijský antidopingový program.

Tokio 2020 Atletika

Ako to prebehlo s Tokio 2020?

S prípravou sme začali už niekoľko týždňov pred začiatkom olympiády. Bolo potrebné do systému zaškoliť niekoľko stoviek antidopingových komisárov a pomôcť im s prechodom od papiera k tabletu. Taktiež plánovanie kontrol má svoje úskalia. Iný je priebeh kontroly v prípravnej fáze (out of competition) a iný priamo počas súťaže (in competition).

Rovnako nesmieme zabudnúť, že olympiáda pokračovala paralympiádou, ktorej sme tiež boli súčasťou. Až na drobné technické problémy v prípravnej fáze bežalo všetko hladko a v tomto režime sme pokračovali až do konca.

Čo si vývoj takéhoto softvéru vyžaduje?

Samotný systém MODOC nie je technicky veľmi komplikovaný. Čo ho však robí veľmi komplexným je veľké množstvo biznis-pravidiel a závislostí medzi nimi. Vďaka dlhoročnej úzkej spolupráci s PWC sa nám však podarilo do tejto problematiky preniknúť. V súčasnosti sme už vyrovnaným partnerom.


Žeby niečo pre teba? Múzeum grafických kariet má kúsky NVIDIA aj ATI


Okrem štandardných modulov systému, ktoré sú dostupné pre všetkých našich klientov, však pre PWC vyvíjame aj interné moduly, ktoré slúžia výlučne pre ich vlastnú potrebu. Jedná sa napríklad o spracovanie ponúk a objednávok, prehľad dostupnosti jednotlivých antidopingových komisárov, skladové hospodárstvo alebo fakturáciu, ktoré robia z MODOCu naozaj ucelený systém na end to end zastrešenie antidopingového procesu.

Aká je konkurencia?

Svet antidopingu je úzka komunita, kde každý pozná každého a nejde o klasickú komerčnú sféru. Dvere nám pomohli otvoriť PWC, ktorí sú stále naším rovnocenným partnerom a všetky aktivity vyvíjame spoločne. Existuje niekoľko podobných riešení tomu nášmu, dokonca WADA (Svetová antidopingová agentúra) sprístupnila aj vlastný bezplatný bezpapierový systém.

Záleží teda na situácii danej krajiny či organizácie, či si vystačí s bezplatným riešením alebo pôjde cestou plateného komerčného riešenia. Dovolím si však tvrdiť, že čo do komplexnosti náš systém nemá v súčasnosti konkurenciu.

Tokio 2020 na iPhone MODOC


Chráň si zdravie: Fitbit Luxe je módny doplnok, ktorý chráni pred chorobami


Ako to vidíte s budúcnosťou systému MODOC? Dočkáme sa ho aj na ďalších olympijských hrách?

Nechcem predbiehať a nechám si ešte niečo pre seba. Čo však ale môžem povedať je, že kvôli ročnému posunu tohtoročnej letnej olympiády nám už čoskoro na dvere začne klopať aj tá zimná v Pekingu. A aj tu sa už nejaké veci dejú, takže pevne verím, že olympiáda v Tokiu je síce prvá, ale zďaleka nie posledná.


Marekovi Kocianovi, CEO spoločnosti CANNYPACK, ďakujeme za rozhovor, prajeme všetko dobré do budúcnosti a želáme, aby ich obchádzali bugy.

Viac o MODOC, CANNYPACK či PWC sa môžete dozvedieť na ich webových stránkach.


Zapoj sa do našej SÚŤAŽe o slúchadlá Creative Gaming SXFi s priestorovým zvukom.

Súťaž prebieha na našom Facebooku Instagrame.


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár