Monitor AOC AGON AG324UX – 144 Hz pre profi hráčov

Vyskúšali sme jemne zakrivený monitor AGON AG324UX od AOC, ktorý nás prilákal 31,5-palcovou uhlopriečkou plochého panelu a 144-hertzovou obnovovacou frekvenciou. Je určený hlavne profesionálnym hráčom, no z jeho benefitov sa bude tešiť každý.

Len na veľký stôl

Z pohľadu dizajnu je monitor zameraný na efekt. Čo najtenší rámik okolo panela, logo AGON premietané pod monitorom na stôl a pevný vínovočervený mohutný stojan.

Práve o ňom treba vopred čosi vedieť. Ak nemáte skutočne veľký stôl, tento monitor sa vám na ten bežný proste nezmestí vďaka stojanu. Výrobca v manuáli špecifikuje hrúbku 10 cm, no to je iba hrúbka samotného panelu. Stojan zaberie ďalšie miesto navyše vpredu aj za monitorom.

AOC AGON AG324UX
Pri takomto stole je veľký stojan veľký problém

Na druhej strane však zrejme šlo o stabilitu, keďže uhly, pod ktorými možno monitor naklápať sú veľmi štedré, výškový rozsah tiež a môžete ho dokonca používať aj vo vertikálnej polohe.

Ovládanie AG324UX je klasika

Na ovládaní sa v podstate nič nezmenilo. Ak poznáte monitory AOC, budete to ako s vašou priateľkou – budete hneď vedieť kam siahnuť a čo stlačiť.

V balení nájdete kruhový ovládač Quick switch s veľkými tlačidlami, ktorý sa napája k monitoru káblom. Jeho pomocou možno nielen ovládať OSD menu, ale aj meniť profily. To bolo pri testovaní veľmi príjemné.

Nastavili sme si profil určený do tmy, do podmienok, kedy na panel svieti silné svetlo a napokon zdravý stred. V prípade potreby stačí stlačiť jedno tlačidlo na ovládači a nastavovací profil sa spustí. Žiadne šmátranie po tlačidlách na tele monitora nehrozí.

Skúsenosti z testovania

Samotná inštalácia je pomerne dobre vymyslená a zvládne ju aj jedna osoba. Monitor s uhlopriečkou 32″ je síce trošku ťažší, no pokiaľ nemáte dlane z kvetu makového, poskladáte ho v priebehu pár okamihov.

AOC AGON AG324UX
Takéto svetelné “krídla” sú po oboch stranách a osvetľujú priestor za monitorom. Nie veľmi výrazne

Stojan do monitora zacvakne západkami a skrutku v spodnej časti možno zatiahnuť aj rukou.


Neprehliadni zaujímavosť: Ste „dezolát“? Google vás naučí ako nepodľahnúť dezinformáciám


V balení sú všetky potrebné káble a napájací adaptér patrí k väčším. Pri 144 Hz monitore ani niet divu.

Vysoká obnovovacia frekvencia v kombinácii s podporou HDR a odozvou 1 ms na vás zapôsobí nielen v hrách, ale aj pri bežnej práci.

Mali sme pocit, že pri krutom letnom slnku, ktoré zasvieti priamo na panel, by mu nezaškodilo ešte trochu viac svietivosti, no celkovo je kvalita obrazu vysoká.

Keďže ide o model s rozlíšením UHD a pomerom strán 16:9, oproti ultraširokým monitorom dokáže poskytnúť rozlíšenie 3840 x 2160p. Takmer úplné pokrytie farebného priestoru DCI-P3 (99,8%) zabezpečuje schopnosť zobraziť viac ako miliardu farebných odtieňov.

Vychytávky

Zaujímavá je prítomnosť portu USB-C v zadnej časti. Možno ho využiť na prenášanie videosignálu do notebooku a zároveň sa tým istým káblom môže notebook nabíjať. Port však možno využiť aj na nabíjanie mobilu, myši a podobne.

Pre tých, čo sa vyžívajú vo svetelných efektoch, výrobca okrem spomínaného loga AGON umiestnil LED pásy do spodnej a zadnej časti monitora. My sme si ich vyladili do zelenej farby TechGuru.

AOC AGON AG324UX

Napokon je tu ešte možnosť využívať PBP (Picture By Picture). Kedy monitor zobrazuje napríklad obraz zo stolného počítača a vedľa neho obraz z notebooku či iného zdroja. To môžu využiť napríklad streameri.


Prečítaj si tiež: Druhá najväčšia kryptomena ethereum začala novú „zelenú“ éru – ťažiari končia


Výrobca sa chváli použitím technológie Dolby dts, no náš test ukázal, že v praxi to cítiť iba trošku. Zvuk zabudovaných reproduktorov nie je nič pre náročného používateľa, ktorému je AG324UX určený. Nejaké basy tam sú, ale je to skôr núdzové riešenie, kým nezapojíte slúchadlá alebo externú reprosústavu.

AOC AGON AG324UX
Menu možno ovládať aj týmto joystickom vzadu pri pravej hrane monitora

Verdikt AOC AGON AG324UX

Pri tomto monitore si budete pochvaľovať hlavne vysokú obnovovaciu frekvenciu, ktorá zabezpečí plynulý pohyb obrazu nielen v hrách. Do ich prostredia je tento model určený, no hodí sa aj do rúk používateľa, ktorý okrem hier napríklad pracuje s textom či grafikou. Uhlopriečka 32″ s takmer plochým panelom môže byť v niektorých ohľadoch výhodnejšia ako ultraširoké zakrivené 34″ modely. Menu je prehľadné, ovládač praktický a niekoho určite potešia aj svetelné efekty. Cena je za 144 Hz UHD monitor s viacerými vychytávkami podľa nás dobre nastavená.

Hodnotenie: 92%

Výhody:

  • kvalita obrazu
  • frekvencia 144 Hz a 1 ms odozva
  • diaľkový ovládač
  • prehľadné OSD menu
  • jednoduchá inštalácia
  • vysoko pohyblivý stojan
  • možnosť prevádzky na výšku
  • nabíjací port USB-C
  • svetelné efekty

Nevýhody:

  • veľký stojan chce veľa miesta
  • svietivosť pri priamom slnku by mohla byť vyššia

Cena: 820 € / 20 000

Monitor AGON 324UW poskytla na recenziu spoločnosť AOC.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár