Ako zlepšiť spánkový režim? Pomôžu moderné technológie

Priemerný človek prespí približne jednu tretinu svojho života, čo je okolo 26 rokov. Spánkový režim si môžeme zlepšiť pomocou technológií

Bez spánku jednoducho nevieme existovať. Je nevyhnutný pre naše fyzické a duševné zdravie, no napriek tomu veľké množstvo ľudí jeho význam podceňuje, čoho dôsledkom býva nedostatočný oddych.

To má následne zásadný vplyv nielen na denný výkon, ale aj zdravie ako také. Pri príležitosti Svetového dňa spánku preto prinášame niekoľko dôvodov, prečo je dobré poznať svoju spánkovú rutinu, a zároveň tip, ako z nej vyťažiť čo najviac.

Čas na odpočinok

Viete, čo sa deje s telom po tom, čo večer zhasnete svetlo? V organizme sa uvoľní tzv. “hormón tmy”, odborne nazývaný melatonín, ktorý nášmu mozgu napovie, že je čas na odpočinok. Podľa odborníkov poznáme 4 fázy spánku, ktoré sa v noci pravidelne striedajú, a to Non-REM (Non-Rapid-Eye-Movement) fáza, REM (Rapid-Eye-Movement) fáza, hlboký spánok a bdenie.

V priebehu jednej noci sa teda vystrieda hneď niekoľko spánkových cyklov, z ktorých každý môže trvať od 70 do 120 minút. Fázy spánku sú dôležité, pretože umožňujú mozgu a telu zotaviť sa a rozvíjať sa. Ak nedoprajete vášmu telu dostatok hlbokého spánku a REM spánku, môže to negatívne ovplyvniť vaše myslenie, emócie, či dokonca fyzické zdravie.

Dá sa spánok “odmerať”?

Dnes existuje množstvo rôznych aplikácií, ktoré tvrdia, že vedia spánok “odmerať”. Ak však ide o appky v smartfóne, ich dôveryhodnosť môže byť otázna, keďže nemajú žiaden reálny kontakt s vašim telom a teda dáta môžu len predpokladať. To neplatí v prípade nositeľných zariadení – napr. smart hodiniek – ktoré dokážu vďaka pokročilým senzorom spánok dôveryhodne odmerať a vyhodnotiť, ak ich nosíte aj počas noci.


Vieš o tom, že Elon Musk chce umelú inteligenciu, ktorá nebude woke a cenzurovaná ako ChatGPT?


Spite ako v bavlnke

Huawei prináša na svojich smart hodinkách, či náramkoch funkciu Huawei TruSleep™, ktorá dokáže spoľahlivo sledovať spánok počas celej noci. Výhodou je, že na to, aby ste dokázali svoj spánok sledovať, nemusíte urobiť absolútne nič. Počas noci hodinky identifikujú rôzne fázy spánku vrátane času, kedy zaspíte, prebudíte sa alebo vstúpite do hlbokého/ľahkého spánku, či REM fázy (spánok s rýchlym pohybom očí).

Ráno po prebudení sa údaje o spánku zosynchronizujú s aplikáciou Zdravie (Huawei Health) vo vašom smartfóne, ktorá vyhodnotí kvalitu spánku a na jeho základe poskytne užitočné rady, ako spánok ešte viac zlepšiť.


Zaujímavé: Facebook umiera? Spája sa s Messengerom do jednej apky a Meta zdôrazňuje, že nie je mŕtvy


Častokrát si v návale povinností ani neuvedomíme, ako rýchlo beží čas – ani sa nenazdáme, a už je polnoc. Keďže na celkovú kvalitu odpočinku vplýva aj čas, kedy sa poberieme do postele, výrobca zapracoval do technologických zariadení šikovnú funkciu pripomienok – po jednoduchom nastavení vás hodinky upozornia, že je čas ísť spať. Postupne vás tak budú učiť k zmene návykov a vaše telo sa vám odmení dostatkom energie na druhý deň.

Ako zlepšiť spánkový režim? Pomôžu moderné technológie

Na základe nahromadených spánkových návykov hodinky dokážu vyhodnotiť každé ráno kvalitu spánku, dýchania, a analýzu fyzických a kognitívnych účinkov s cieľom pomôcť vám zlepšiť ho vysoko personalizovaným spôsobom.

V rámci analýzy Huawei TruSleep™ sleduje týchto sedem kategórií:

  • Trvanie nočného spánku
  • Údaje o hlbokom spánku
  • Údaje ľahkého spánku
  • Údaje o REM spánku
  • Hodnotenie kontinuity hlbokého spánku
  • Čas prebudenia
  • Kvalita dýchania

Prečítaj si tiež: Najväčší notebook na svete je prenosný asi ako psia búda


Technológiu TruSleep™ nájdeme vo všetkých Huawei smart hodinkách a väčšine fitness náramkov, vrátane Huawei Watch D so špeciálnym remienkom na presné meranie krvného tlaku, cenovo dostupných Huawei Watch GT 3 SE, či štýlových Huawei Watch GT 3 Pro v pánskej aj dámskej verzii.

Dostatok spánku je dôležitým zdrojom energie. Odborníci sa zhodujú, že základom k jeho zlepšeniu je poznať jeho priebeh. Aj preto si pri príležitosti Svetového dňa spánku pripomíname, že stačí začať aj s malými zmenami, a prostredníctvom nich sa prepracovať k zdravším spánkovým návykom. Lepší spánok sa totiž odrazí nielen počas denného výkonu, ale zároveň významne prispieva k zlepšeniu celkového zdravia.

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme…


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár