Sam Altman z OpenAI vraví, že GPT-4 je trochu trápny a GPT-5 bude oveľa lepší

Sam Altman z OpenAI vraví, že GPT-4 je trochu trápny a GPT-5 bude oveľa lepší

Výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI Sam Altman naznačil výrazné skvalitnenie umelej inteligencie v blízkej budúcnosti s príchodom modelu GPT-5

Podľa Altmana je súčasný AI model ChatGPT v porovnaní s prichádzajúcim GPT-5 „trochu trápny“. Nový model by mal byť výrazne inteligentnejší a výkonnejší. Jednou z kľúčových inovácií je nový prístup k rozhodovaniu nazvaný „strom myšlienok“, ktorý by mohol zvýšiť výkonnosť až o 900 %.

Altman ubezpečil, že pri vývoji sa kladie dôraz na neustále vylepšovanie jazykového modelu a cieľom je poskytovať čoraz výkonnejšie AI nástroje na uľahčenie práce a dosiahnutie lepších výsledkov.


Nech ti neunikne: Hlad umelej inteligencie po energii a výkone rastie. Čoskoro narazí na limity


Vývoj AI modelov ako ChatGPT je finančne veľmi náročný. Prevádzka ChatGPT stojí podľa odhadov až 700-tisíc dolárov denne. Napriek tomu sa Altman domnieva, že vysoké náklady by nemali byť prekážkou v pokroku.

Spoločnosť OpenAI má v oblasti umelej inteligencie ambiciózne plány. Ich cieľom je vyvinúť tzv. všeobecnú umelú inteligenciu (AGI), ktorá by dosiahla alebo dokonca prekonala ľudské schopnosti.


Tiež zaujímavé: Bitcoin sa správa ako tradičné investície vďaka ETF fondom


Okrem informácií o očakávanom skoku v kvalite umelej inteligencie s príchodom GPT-5 priniesol Altman aj zaujímavý pohľad na financovanie výskumu v tejto oblasti. Podľa neho by sa namiesto zamerania na znižovanie nákladov malo klásť dôraz na poskytovanie skutočne šikovných a užitočných nástrojov vývojárom a iným používateľom.

Altman verí, že ich kreativita a inovatívnosť pri hľadaní využitia týchto nástrojov prinesie väčšiu hodnotu ako samotné šetrenie peňazí.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár