Router D-Link EXO AC1750 recenzia

Nie každý sa uspokojí s hocijakým domácim routerom. Nízka kvalita lacných modelov a množstvo zariadení, ktoré v modernej rodine musí router obslúžiť je dôvod hľadať čosi lepšie. Predstavujeme D-Link EXO AC1750.

Konštrukcia a vzhľad AC1750

Spoločnosť D-Link isto netreba nikomu predstavovať. My sme testovali ich dvojpásmový router D-Link AC1750, ktorý by sa mal vyznačovať hlavne výborným pokrytím signálom Wi-Fi, futuristickým dizajnom a službami QoS. Ide o model vybavený dvojjadrovým procesorom, ktorý má štyri antény a štyri gigabitové porty na pripojenie eternetovým káblom.

D-Link AC1750

Pochopiteľne, že futuristický dizajn môžeme potvrdiť na prvý pohľad. Kombinácia čiernej a oranžovej, ostré hrany a štyri ploché antény robia z routera vhodný doplnok interiéru.

Nebudete ho skrývať, skôr sa budete chcieť pred návštevami jeho vzhľadom pochváliť.

D-Link AC1750

V prednej časti je umiestnený veľký pás LED, ktorý slúži ako informačná dióda. Je to výhoda a zároveň nevýhoda. Výhoda je v tom, že router dáva jasne už z diaľky najavo, v akom stave sa práve nachádza. Napríklad ak je všetko v poriadku, svieti na bielo, pri strate signálu na červeno a pri pripájaní zariadenia pomocou WPS zasa bliká na červeno.

Vadiť vám to začne vo chvíli, keď sa bude router nachádzať v miestnosti, v ktorej spíte. Emitované svetlo je natoľko intenzívne, že v nočnej tme osvieti celú miestnosť.

D-Link AC1750

Vylepšený dosah EXO AC1750

Výrobca pri AC1750 stavil na štyri ploché sklápateľné antény umiestnené vo dvojiciach po bokoch zariadenia. Ich tvar aj umiestnenie má zabezpečiť lepší dosah signálu Wi-Fi. Skutočne sa nám to v praxi potvrdilo. V porovnaní s lacným routerom s jednou anténou, ktorý sme použili na porovnanie, je rozdiel obrovský.

Namerali sme iba miernu stratu signálu aj vo vzdialenosti cca 30 metrov od prístroja s jednou stenou v ceste.

Otestovali sme tiež umiestnenie routera za rôzne bežné domáce bariéry, ako je napr. drevený stôl. Opäť si poradil výborne a strata sily signálu bola minimálna. Model teda možno odporúčať okrem väčších domácností aj do firemných budov, kde je dosah silného signálu Wi-Fi naozaj dôležitý.

D-Link AC1750

Softvér a funkcie AC1750

Základné nastavenia a správu routera zabezpečí webové rozhranie v prehliadači, ktoré nie je práve priateľské k začiatočníkom, no stredne skúsený používateľ sa v ňom zorientuje. Neobsahuje slovenčinu, takže budete musieť poznať základné anglické výrazy.

D-Link AC1750 administrácia

Najviac vás asi bude zaujímať QoS, čo sú funkcie, ktoré lacné routery vôbec nemajú. AC1750 vám v administrácii cez prehliadač umožní meniť prioritu zariadení, ktoré sú k nemu pripojené.

V reále to znamená, že ak sa v rámci domácnosti často vzájomne blokujete sťahovaním veľkého množstva údajov “na plný plyn”, tu pomocou premiestňovania zariadení do skupín môžete niektoré uprednostniť na úkor iných.

D-Link AC1750 QoS

Pritom funkcia funguje pomocou systému drag&drop, takže ak chcete napríklad uprednostniť svoj mobilný telefón pred notebookom či smart televízorom, prosto uchopíte jeho kartu a premiestnite na vyššiu prioritu. Oceníte to napríklad ak často sťahujete por… ehm… náučné videá a celá rodina pritom nadáva, že je internet v tej chvíli nepoužiteľný. 🙂

Najvyššiu dôležitosť môže mať iba jedno zariadenie, vysokú môžu mať dve a strednú až osem prístrojov. Na to si treba nastaviť tiež pravdivú rýchlosť vášho pripojenia, aby ju vedel router správne rozdeľovať.

Medzi zaujímavé funkcie tiež patrí možnosť nastavovania času, v ktorom bude pripojenie k internetu prístupné alebo naopak blokované.

D-Link AC1750

Zíde sa aj “samouzdravenie“, čo je funkcia na automatické reštartovanie routera vo vami stanovenom čase, ideálne keď je pripojenie nevyužité. Na oddelenie rizikových pripojení hlavne vo firemnom prostredí poslúži možnosť vytváranie hosťovských sietí a demilitarizovanej zóny (DMZ).

D-Link AC1750 wizard

Rodičovský filter a Dual-Band

Rodičov asi poteší možnosť filtrovania konkrétnych stránok a nechýbajú ani bežnejšie funkcie ako hardvérový firewall či možnosť forwardovania portov. Udalosti, ktoré router vykonáva môže zaznamenávať do logovacieho súboru a je tu tiež možnosť nechať si zasielať toto hlásenie na e-mail v prípade, že je súbor plný, alebo aj na pravidelnej báze.

D-Link AC1750

 

Treba oceniť aj podporu Dual-Band, čo znamená, že si vytvoríte dve siete Wi-Fi. Jednu na frekvencii 5GHz (celková rýchlosť do 1300Mbit/s) a druhú v bežnom pásme 2,4GHz (celkovo do 450Mbit/s). Môžete ich pritom, samozrejme, odlíšiť názvom, aby ste vedeli ktorá je ktorá. Výhoda vyššej frekvencie je výrazne menšie množstvo pripojených zariadení. Prejaví sa to hlavne v husto zastavanej oblasti, kde môže byť frekvencia 2,4GHz kvantom prístrojov rušená.

D-Link AC1750

Okrem toho možno AC1750 v prípade potreby prepnúť tiež do režimu extendéra signálu hardvérovým tlačidlom v zadnej časti.

Verdikt D-Link EXO AC1750

D-Link AC1750 je dvojpásmový gigabitový router pre stredne náročného používateľa, ktorému nestačí iba obyčajný low-end za “dvacku”. Jeho cena by mohla byť o čosi nižšia, no revanšuje sa vám okrem štýlového dizajnu hlavne skvelým pokrytím signálom Wi-Fi a aj podporou QoS na zmenu priority packetov, ktorá lacným routerom chýba.

Hodnotenie: 88%

Klady:

  • elegantný dizajn
  • štyri sklápateľné antény
  • výborné pokrytie signálom Wi-Fi
  • QoS na riadenie priority
  • podpora gigabitového pripojenia
  • Dual-Band
  • dvojjadrový procesor
  • sub-siete a DMZ

Zápory:

  • neveľmi používateľsky priateľská administrácia
  • vysokosvietivá informačná LED

Parametre: Gigabit Wi-Fi router, 4 sklopné antény, Dual-Band  – 5GHz: 1300Mbit/s, 2,4GHz: 450Mbit/s, dualcore procesor, 4x port eternet 1Gbit/s, WAN 10/10/1000, IEEE 802.11 ac/n/g/b/a kompatibilita, LED indikácia stavu, WPS, 3×3 MIMO anténa, WPA a WPA2, QoS, DMZ, hosťovské siete, firewall NAT, 221.52 x 160.15 x 60.36 mm, 432g, operabilita od 0 do 40 °C

Cena: 129 EUR

Produkt na recenziu zapožičal: D-Link

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár