MSI Clutch GM60 recenzia

Profesionálna prispôsobiteľná herná myš

Na Clutch GM60 si asi ako prvé všimnete, že vyzerá tak trochu ako lietadlo, alebo výsadkový čln z lode Enterprise v Star Treku. Bočné “krídelká” nielen, že pôsobia štýlovo, ale majú aj svoj význam.

Zvyšujú totiž ergonómiu, takže sa myška lepšie usadí vo vašej ruke, čo oceníte hlavne v zápale urputných bojov. Konštrukcia je obojručná už od výroby a takto si ju môžete prispôsobiť ešte viac.

Okrem toho, že lepšie podopierajú ruku, sú tieto krídelká dokonca vymeniteľné. Majú magnetické úchyty a v balení nájdete aj ich druhú sadu. Vymieňajú sa ľahko, rýchlo a výrobca to vymyslel dobre, keďže sa pri používaní neodpájajú.

Dizajn je celkovo dynamický a myška má okrem príťažlivých tvarov aj podsvietenie typu RGB, ktoré v MSI volajú Mystic Light.

Patrí k nemu stiahnuteľný softvér, v ktorom sa po inštalácii môžete zahrať na maliara s paletou a namiešavať si farby podsvietenia presne podľa svojej predstavy. Softvér MSI Gaming Center zasa môžete použiť na dolaďovanie parametrov, ako je rozlíšenie snímača, významy tlačidiel, tvorba herných profilov a podobne.

Podsvecovacie pásy sú umiestnené v rohoch prednej časti myšky, pričom svietia aj smerom dolu na podložku.

Okrem plnofarebného osvetlenia zvládnu aj efekty ako pulzovanie či striedanie farieb, takže ak plánujete ohurovať návštevy či zastrašovať protihráčov bojovými farbami, lebo ste dušou indián, tu si prídete na svoje. 🙂

Navyše v zadnej časti myši pod dlaňou používateľa je umiestnené podsvietené logo draka, patriace hernej sekcii MSI a svieti tiež koliesko, čím je “podsvecovacie dielo” zavŕšené.

Vlastne nie. Ešte je tu jedno svetielko, aj keď je to skôr indikátor. Ak GM60 držíte v pravej ruke, nachádza sa pri vašom ukazováku. Konštruktéri ho tam umiestnili na to, aby ste vedeli, aké rozlíšenie snímača práve v danej chvíli používate. Stupne rozlíšenia sú tri a snímač je typu Avago PMW3330.

Ten dokáže zájsť až na 10 800 dpi, čo je naozaj vysoká presnosť, ktorú ocení aj profi hráč e-športov s multimonitorovým zapojením.

Ako to už býva, rozlíšenie sa prepína tlačidlom za kolieskom myši a každému stupňu môže zodpovedať iná farba podsvietenia. Koliesko je pritom zdrsnené dezénom pripomínajúcim dezén športovej pneumatiky, čo v reále naozaj pomôže s priľnavosťou k prstu.

Napriek tomu, že kostru myši tvorí kov, konkrétne hliník, nepatrí medzi ťažké modely. Kábel je dostatočne dlhý, opletený a v balení nájdete aj redukciu z USB na micro USB. Je tiež modulárny, takže ho pri prenášaní možno vymeniť či odpojiť a myšku si preniesť v priloženom vrecúšku.

Z pohľadu životnosti vás isto poteší, že v MSI vybavili Clutch GM60 mikrospínačmi Omron, ktoré majú životnosť až 50 miliónov kliknutí. Takže Diablo III ftw! Klik-klik-klik! 🙂

Bočné tlačidlá do niektorej ruky “sadnú” a do niektorej možno nie.

Verdikt

MSI Clutch GM60 je veľmi dobre premyslený model, ktorý sa nestratí ani v ruke profesionálneho hráča. Jeho dynamický dizajn okorenený používateľsky nastaviteľnými prvkami podsvietenia RGB upúta a pritom dáva sebavedomo najavo, že nejde o žiadnu low-endovú myšku. Veľká výhoda sú ľahko vymeniteľné krídelká, ktoré si môžete prispôsobiť svojej ruke a páči sa nám aj zdrsnené koliesko. Nesmieme zabudnúť na výborný snímač, ktorý poskytuje rozlíšenie až do 10 800 dpi, čo patrí k nadštandardným hodnotám. Na oboch bokoch nájdete tlačidlá, ktorým možno priradiť ľubovoľnú funkciu. Tie sú zároveň jediná drobnosť, ktorú by sme mohli myši vytknúť. Sú totiž umiestnené trochu neprakticky a počas rýchleho herného boja nemusia sadnúť do každej ruky.

Hodnotenie 96%

Klady:

  • pôsobivý dynamický dizajn
  • obojručná symetrická konštrukcia
  • prispôsobiteľné podsvietenie RGB
  • výborné vývaženie od výroby
  • prispôsobenie ruke vymeniteľnými krídelkami
  • štýlová indikácia rozlíšenia snímača
  • vysoké rozlíšenie snímača
  • mikrospínače až do 50 mil. stlačení
  • rozlíšenie až do 10 800 dpi
  • redukcia na micro USB
  • dlhý opletený kábel

Zápory:

  • trošku neprakticky umiestnené bočné tlačidlá

Parametre: optická, 8 tlačidiel, senzor PMW 3330, rozlíšenie – prednastavené stupne: 1000 / 1800 / 2800 / 3600 dpi, max: 10 800 dpi, rýchlosť odozvy 3ms, podsvietenie RGB, kábel opletený 2m modulárny, USB2.0 pozlátený konektor, spínače Omron 50+ mil. kliknutí, 125 x 66 x 39 mm, hmotnosť 115g

Cena: 88 EUR

Zapožičal: MSI

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár