Ako kupovať herný notebook? TechGuru.sk radí

herný notebook titulka

Okolo herných notebookov už roky kolujú rôzne mýty a legendy. Asi najčastejšie prepieraný je ten, že nikdy nedosahujú také výkony, ako stolové PC. To nie je pravda, rozdiel je iba v cene. Tá však netvorí jediný argument, ktorý musíte zvážiť, ak sa chystáte kúpiť herný notebook.

Potrebujem herný notebook?

V prvom rade si odpovedzte na otázku potreby. Herný notebook je štýlové zariadenie, ktoré vám kamaráti budú závidieť. O tom niet pochýb, ale je to dostatočný dôvod na kúpu?

Záleží skôr na tom, akým činnostiam sa na PC venujete a kde. Pokiaľ ste napríklad grafik, herný notebook vám prinesie úžitok vďaka výkonnej grafickej karte, ale ak tvoríte vždy doma, desktop bude lacnejšia voľba. Pri hráčoch sa zdá byť situácia jasná, no opäť – pokiaľ hrávate hry iba doma a notebook bude väčšinu času ležať na stole, sú to vyhodené peniaze. Porovnateľný herný desktop si možno zaobstarať za oveľa nižšiu cenu. Nezriedka je to polovica, pri notebooku totiž platíte za jeho prenosnosť.

Acer Aspire VX15 herný notebook

Pokiaľ však pendlujete medzi internátom a domovom, to už je iná situácia. Vtedy môže byť kúpa herného notebooku dobrý nápad. Podobne, ako keď sa plánujete venovať profesionálne e-športom. Budete sa zúčastňovať turnajov, eventov a váš počítač pôjde s vami.

Povedzme teda, že ste hráč, ktorý často cestuje a herný notebook potrebuje, keďže ten obyčajný či biznis model pre neho nie je vhodný.

Koľko ma to bude stáť?

Cena by mala byť hneď druhá otázka, ktorú si treba zodpovedať. Máte rozpočet 500 eur? Zabudnite na herný notebook. Čože? Že máte rozpočet 800 eur? Stále málo … Letáky rôznych nákupných centier a obchodov s elektronikou vás budú presviedčať, že ich notebooky za 800 eur sú na hry super, vaše zážitky budú nezabudnuteľné a podobné marketingové reči. Prd!

How about NO! meme herný notebook

Skutočný herný notebook bude stáť cca od 1000 eur vyššie. Pod skutočnými si treba predstaviť stroje, ktoré dokážu zvládnuť moderné hry aspoň na stredných alebo vyšších detailoch. Pravý hráč nebude šťastný s 800 eurovým notebookom, ktorý bude prevádzkovať napr. Zaklínača 3 na nízkych detailoch a 30 fps. Problém je totiž v tom, že konfigurácie týchto mašiniek nie sú stvorené na hry. Majú silné procesory, veľké disky, krásne displeje a grafická karta má pritom výkon ako váš starý hriankovač. Nie, nepreháňame.

Teraz počítajme s tým, že máte ešte vyšší rozpočet. V cene okolo 1300-1500 eur už môžete získať celkom slušné herné notebooky s grafikami nVidia GTX1060. Tam už treba zbystriť pozornosť, keďže takýto laptop vám môže vydržať niekoľko rokov bez toho, aby ste hromžili, že vám hry sekajú.


Kupuješ si smartfón? Poradíme ti na čo sa sústrediť.


Medzi 1500 a 2000 eurami je akási sivá zóna, kde treba zvažovať podľa iných parametrov (napr. dostupná servisná sieť či konštrukcia modelu), keďže konfigurácie budú podobné. Napokon nám zostáva cenová hranica nad 2000 eur. Povedané rečou chovateľov koní – tam už ide o “plnokrvníky” medzi hernými notebookmi. Grafická karta by mala byť buď GTX1070 alebo 1080, a to sú momentálne tie najlepšie grafiky, aké môžete v laptope vlastniť. Morálna životnosť (čiže doba, kým utiahne hry na maxime, nie kým fyzicky zostarne) by tu mala byť veľmi dlhá a takýto notebook výkonom “natrhne tričko” hocijakému hernému desktopu.

Zabudnite teda na mýty a legendy o tom, že nemôžete mať herný notebook s výkonom desktopu. Môžete, len vás to bude stáť asi dvoj- až trojnásobok ceny stolového PC.

Aký by mal mať herný notebook displej?

Možno ste si mysleli, že teraz budeme hovoriť o procesoroch. Nie, displej je pri hernom notebooku dôležitejší. Okrem iného aj preto, že – a tu vyvrátime ďalší mýtus:

Výkon v hrách procesor ovplyvňuje oveľa menej ako grafická karta. Oveľa.

Veľkosť displeja je teda zásadný parameter nielen preto, že by mal poskytnúť čo najkrajší obraz, ale aj preto, že od jeho veľkosti sa bude odvíjať veľkosť a hmotnosť celého zariadenia. Na trhu nájdete aj 13″ (resp. 13,3″) herné notebooky. Na tie sa vykašlite, ak nepotrebujete za každú cenu šetriť na cene. Rozumná veľkosť začína na 15,6″ notebookoch a zážitky bez výraznejších obmedzení vám poskytnú 17″ stroje (resp. 17,3″). Nájdu sa aj väčšie modely, no to sú skôr výnimky, no ak nemáte hlboko do vrecka, môžu byť pre vás správna voľba.

Pri malom displeji sa budete krčiť a prikúkať sa, ako poslanec, ktorý práve prepočítava svoju výplatu. Zážitok z hier je v takom prípade slabší. Určite preferujte 15″ a 17″ modely, najlepšie s matným displejom, ktorý dopadajúce svetlo odráža menej, ako jeho lesklý kolega. Matný povrch sa vám odvďačí lepšou viditeľnosťou obrazu, ak si napríklad radi vyjdete do záhradného altánku a zahráte si čosi na čerstvom vzduchu. Hej, taká je predstava o pobyte na čerstvom vzduchu nás, hráčov. 🙂

… a rozlíšenie?

Nemej dôležitá otázka je rozlíšenie. Asi si poviete, že “4K je láska, 4K je život”. Hej, je, ale len do určitej miery. Pri notebooku využijete 4K na sledovanie filmov, ale pokiaľ nemáte grafiku aspoň GTX1070, tak v hrách budete musieť znižovať detaily. No ani s GTX1070 a 1080kou na tom nebudete ideálne (napr. tento Alienware). Súčasná generácia grafík dáva náročné hry v rozlíšení 4K s veľkou námahou a nebuďte prekvapení, ak bude obnovovacia frekvencia vo vašej obľúbenej hre okolo 30 až 45 fps. Na hranie to síce stačí, ale ak hráte multiplayerové hry, kde je vysoký framerate základ, budete oplakávať svoju voľbu a znižovať rozlíšenie pod to natívne.

Čo z toho vyplýva? Že…

 “Full HD je láska, Full HD je život”. Teda aspoň zatiaľ.

Rozdiel medzi ostrosťou FHD a 4K displeja pri uhlopriečkach takýchto malých zariadení je malý. Resp. je veľký, ale nie veľmi viditeľný. Požiadavky na výkon grafiky sú pritom oveľa vyššie. Určite budete mať väčší pôžitok z hry pri FHD a 90 fps, ako pri 4K a 30 fps.

Alienware 15 R3 herný notebook

Časom toto tvrdenie prestane platiť, keď pôjdu výkony hore a konečne budeme mať stroje schopné prevádzkovať 4K s jednou grafickou kartou na maximálnych detailoch pri frekvencii 60 fps a viac. Čo to hovoríte? Že si radšej zaobstaráte desktop a 120 či 144Hz monitor na 4K? Tak veľa šťastia, pravdepodobne vás taká zostava bude stáť rovnako či viac ako top herné notebooky …


Možno si vyberáš aj slúchadlá. TechGuru.sk vie ako na to.


Dobrá voľba sú laptopy s displejom FHD a frekvenciou 120Hz. Pokiaľ majú grafickú kartu vyššej triedy (GTX1070+), dokážu aj náročnejšie hry dotlačiť na túto frekvenciu a pokiaľ displej podporuje technológiu G-Sync, obraz bude stabilný. A hej, je to cítiť, nie je to len marketing. G-Sync (AMD má svoj variant FreeSync) totiž funguje na princípe synchronizácie obrazu posielaného grafickou kartou a zobrazovaného displejom.

Bežne sú tieto dva parametre v nesúlade a síce to nemusíte vnímať, no vaše oči sa rýchlejšie unavia, nehovoriac o tom, že pri veľkom rozdiele môže dochádzať aj k input lagu. To je časový rozdiel medzi okamihom, v ktorom váš mozog príjme a spracuje videný obraz a kým zareagujete pomocou ovládača. A to môže byť práve rozhodujúci okamih medzi tým či do stĺpa v pretekoch narazíte alebo nie. Takže input lag spôsobuje aj neúspech v hrách.

Konektivita

Existuje jedna možnosť ako trochu ušetriť pri kúpe notebooku. Ak vlastníte kvalitný monitor, nemusíte voľbe displeja venovať až takú pozornosť. Notebook pripojíte k externému monitoru či televízoru a problém je vyriešený. Ak váš monitor podporuje HDMI 2.0, môžete si užiť aj hry v 4K. No ako sme už spomínali, na 60Hz (čo je maximum HDMI 2.0) v graficky náročných hrách vám nebude stačiť drvivá väčšina notebookov. Jedine, ak by ste spúšťali graficky menej náročné hry. Ak laptop obsahuje aj DisplayPort, 4K a 120Hz by preň malo byť teoreticky možné dosiahnuť.

Nezabudnite sa pred kúpou presvedčiť aj o tom, koľko a akých portov USB má vami zvolený model.

Ak uvidíte niekde USB 2.0, majte sa na pozore. Pravdepodobne sa jedná o starší výbehový typ, ktorý kdesi dlhšie ležal na sklade.

Dnes už kraľuje USB 3.0 a 3.1. Hodí sa aj jeden port typu USB-C Thunderbolt 3 (pozrite napr. tento Asus ROG). V každom prípade nech je portov USB čo najviac. Totiž ak si pripojíte myš a flashdisk či externý harddisk a tým ste vyčerpali možnosti, nebude to bohviečo. A myš budete potrebovať. Hrať hry na touchpade je ako lízať zmrzlinu cez sklo. To nechcete.

Dupľovane, ak plánujete notebook teraz či neskôr pripájať k nejakému headsetu na virtuálnu realitu. Budete potrebovať ďalšie porty. Bluetooth a Wifi – v tomto smere sa nemusíte nejako extra vzrušovať. Nemali by ste naraziť na model, ktorý má nejaké nedostatky.

ASUS ROG GL702VM-GC186T herný notebook

Herný notebook – Konfigurácia

Pre niekoho možno prekvapivo, ale dostávame sa k nej až teraz. Keď budete loviť vo vodách skutočných herných notebookov, pravdepodobne sa nestretnete s ničím iným ako s procesormi radu Intel Core i7. Keby ste uvideli i5, tak sa zrejme napriek nášmu odporúčaniu pohybujete v cene pod 1000 eur. Keď už to musí byť, presvedčte sa, aká grafická karta je v danom modeli. Rad i5 by mal stačiť, no dôležitejšia je práve grafika.

Ak tam uvidíte staršiu GTX960M či 970M, utekajte, nech sa za vami zapráši! Áno, nejakú dobu by vám to mohlo stačiť, ale ľutovali by ste už čoskoro. Keby ste našli model s GTX980M, ani vtedy nejasajte, ak nie je cena notebooku mimoriadne priaznivá. 980M má cca o 15-20% nižší výkon ako novšia GTX1060.

Pri GTX1050 a 1050Ti sa môžete zastaviť. To sú karty, ktoré čo-to dokážu (viď napr. Lenovo Legion a Acer Aspire). Ako sa vraví, nebude to žiadne eldorádo, ale povedzme rok-dva by vám takýto notebook s vypätím všetkých síl a prižmúrením jedného oka mohol na hry stačiť.

Serióznejšie herné stroje začínajú v kombinácii Intel Core i7 a nVidia GTX1060.

Varianty s 3GB alebo 6GB pamäte nie sú síce totožné, ale rozdiel vo výkone nie je zásadný (pozrite napr. model Apache Pro od MSI). Pokiaľ však plánujete hrať hry náročné na textúry, ako je GTA V, viac pamäte grafickej karty oceníte.

Lenovo Legion Y520 herný notebook

V otázke operačnej pamäte (RAM) uprednostnite modely s kapacitou 8GB a 16GB+. Pokiaľ by ste mali 16GB RAM, to vám v súčastnosti postačí s krásnou rezervou, ak vyslovene nepracujete s renderovaním videa či inými aplikáciami náročnými na pamäť. Ale netreba sa báť ani modelov s 8GB, len sa presvedčte, či sa dá v budúcnosti pridať ďalší modul. Zväčša áno, no nie vždy.


Ako nakupovať nielen elektroniku za dobré ceny, ti poradíme v tomto článku.


Úložný priestor určite nepodceňujte. Doba klasických diskov pomaly končí, a tak voľte modely s 256GB SSD a viac. Ideál je 512GB SSD (napr. tento Omen by HP) doplnený o akýkoľvek klasický disk. Spravidla to bude 1TB. Ak je to možné, uprednostnite 7200-otáčkové pred 5200-otáčkovými. Rozdiel je v rýchlosti, no najdôležitejšie je mať SSD. Rýchle nahrávacie časy v hrách vám budú odmenou.

Či si zvolíte model s optickou mechanikou, to je na vás. V dnešnej dobe digitálnej distribúcie hier to nie je nutnosť, no ak máte doba plnú škatuľu CD a DVD s hrami, asi oceníte príslušnú mechaniku. Ak plánujete sledovať Blu-Ray filmy, voľba mechaniky je jasná, musíte len nájsť model, ktorý ju má. Takých je málo a zvyknú byť riadne drahé.

Preskúmajte tiež podsvietenie klávesnice. S nepodsvietenou sa v týchto cenových reláciách určite nestretnete, no niektoré majú len jeden stupeň. Pritom je fajn prispôsobiť si intenzitu svetla aktuálnemu prostrediu, čo viacstupňové podsvietenie umožňuje. Čo sa týka podsvietenia RGB je to na osobnom vkuse. Z praktického pohľadu sa to dá využiť napríklad, ak často hrávate špecifickú hru a nadefinujete si v nej makrá. Napríklad si inou farbou podsvietite presne dané klávesy. To však nemá každý herný notebook. Ak to chcete, treba si túto možnosť overiť u predajcu či v manuáli na internete.

OMEN X herný notebook

Softvér a konštrukcia

Možno sa vám to zdá nepodstatné, no softvér v hernom notebooku vie byť dosť užitočný. Preto si zistite, napríklad z našich recenzií, aký softvér obsahuje. Často sú tam funkcie na sledovanie teplôt, frekvencií, obsadenia RAM a podobne, ale aj funkcie na prispôsobenie zvuku, ako je ekvalizér a rôzne efekty. To sa často hodí, ak máte headset, ktorý to nepodporuje vo svojom vlastnom softvéri.

Praktické sú napríklad aj funkcie na prideľovanie sieťovej priority bežiacim aplikáciám. To znamená, že napríklad ak sťahujete hru cez Steam, môžete mu prideliť vyššiu prioritu, aby sa hra sťahovala v plnej rýchlosti aj keď pritom robíte čosi iné, čo zaťažuje sieť.

Napokon ak je to možné, zistite aj aký je typ konštrukcie vami zvoleného modelu. Kovové notebooky sú odolnejšie na tvrdšie zaobchádzanie, majú dlhšiu životnosť, ale môžu (nemusia!) byť ťažšie a keď vás z nosenia bude bolieť rameno, asi nebudete spokojní. Na druhej strane plastové konštrukcie majú spravidla menšiu náchylnosť na odtlačky prstov, môžu (nemusia!) byť ľahšie a môžu (nemusia!) sa výraznejšie prehrievať kvôli vyššej tepelnej vodivosti.

A čo značka?

Voľba značky je tak trochu lotéria. Pokiaľ máte svojho favorita, ktorý vás nikdy nesklamal, pokojne si opäť kúpte notebook danej značky. Medzi hráčmi majú niektoré značky lepší a iné horší zvuk, no vždy je to o osobnej skúsenosti a niekedy sa môže komusi krivdiť.

Aj pri obľúbenej značke môžete naraziť na zlý kus a naopak menej uznávaný výrobca vás príjemne prekvapí.

Dobrý nápad je spýtať sa na osobné skúsenosti kamarátov, no my vám v tomto smere neporadíme. Mohli by sme hovoriť o tom, že Lenovo má veľmi široké portfólio, MSI má kvalitné konštrukcie, HP, najmä v poslednej dobe, vyniká príťažlivým dizajnom, Alienware je v herných notebookoch čosi ako Mercedes medzi autami atď. … Ale pomôžu vám v praxi takéto informácie? Asi nie.

Záver – Ako kupovať herný notebook

Snáď sme vám pomohli na ceste k vášmu novému hernému notebooku. Voľte s rozumom a zvažujte či za danú cenu dostávate to, čo očakávate. Keby ste museli po roku kupovať nový notebook, alebo by vám hry sekali a musíte znižovať detaily, asi to nebola dobrá kúpa. Ak máte otázky na veci, ktoré sme tu nespomenuli, pokojne nám napíšte komentár pod článok, alebo aj na našej fanpage na Facebooku.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Peter hovorí: Odpovedať

    Zdravím, veľmi dobrý článok o výbere herného notebooku. Len tak ďalej.

Pridaj komentár