Intel prišiel o miliardy, PlayStation 6 bude mať čip AMD

Intel prišiel o miliardy, PlayStation 6 bude mať čip AMD

Intel utrpel ďalšiu ranu, keď prehral súťaž o dodávku čipov pre pripravovanú konzolu PlayStation 6 od Sony. Kontrakt získala spoločnosť AMD, ktorá dodávala čipy aj pre predchádzajúce dve generácie PlayStation

Hoci sa pozornosť momentálne sústreďuje na PlayStation 5 Pro, v zákulisí sa už črtá budúcnosť herného sveta s príchodom PlayStation 6. Zdá sa, že Sony pokračuje v spolupráci s AMD, ktorá dodá čipy aj pre túto novú generáciu konzoly. Pre Intel je to ďalšia rana, keďže prišiel o lukratívny kontrakt a potenciálny zisk 30 miliárd dolárov.

Okrem problémov s procesormi a neúspešného pokusu presadiť sa na trhu grafických kariet, strata kontraktu so Sony predstavuje pre Intel významnú finančnú stratu a únik príležitosti získať prestížneho zákazníka, ktorý by mohol prilákať ďalších klientov.

Intel prišiel o lukratívny kontrakt, PlayStation 6 bude mať čip AMD
Jeden z konceptov, ktorý naznačuje, ako možno bude vyzerať PlayStation 6.

Rozhodnutie Sony pokračovať v spolupráci s AMD naznačuje, že spoločnosť uprednostňuje kontinuitu a stabilitu, ktorú ponúka osvedčená technológia, pred potenciálnymi výhodami spolupráce s Intelom. Pre Intel je to ďalšia prekážka v jeho snahe presadiť sa na trhu zákazníckej výroby čipov, kde čelí tvrdej konkurencii zo strany etablovaných hráčov ako TSMC.


Prečítaj si tiež: Miniatúrny robot mení tvary ako origami. Poháňa ho len elektrický impulz


Táto situácia ešte viac podčiarkuje výzvy, ktorým Intel v súčasnosti čelí. Spoločnosť nedávno oznámila plány na zníženie počtu zamestnancov a zníženie investícií do expanzie výroby, čo je v rozpore s jej pôvodnou stratégiou. Zdá sa, že Intel bude musieť prehodnotiť svoje plány a nájsť nové spôsoby, ako sa presadiť na rýchlo sa meniacom trhu s polovodičmi. Možno bude musieť prehodnotiť aj cenové stratégie, viac investovať do výskumu a vývoja, alebo hľadať nové trhové príležitosti mimo herného priemyslu.

Táto prehra môže mať pre Intel dlhodobé následky. Okrem iného stratil aj príležitosť ukázať svoje schopnosti v oblasti výroby špičkových čipov pre herné konzoly. To môže negatívne ovplyvniť jeho reputáciu a dôveru potenciálnych zákazníkov. Firma bude musieť vynaložiť značné úsilie, aby prekonala túto prekážku, ak sa chce opäť stať lídrom na trhu s polovodičmi.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár