OpenAI chce vlastný vyhľadávač s ChatGPT

OpenAI chce vlastný vyhľadávač s ChatGPT ako konkurenciu Google

Spoločnosť OpenAI, známa ako vývojár populárneho četbota ChatGPT, údajne chystá vlastný internetový vyhľadávač

Ten by mohol výrazne zamiešať karty v súboji o dominanciu, kde doposiaľ jednoznačne vládne Google s menšinovým podielom od Microsoftu (vyhľadávač Bing).

Podľa serveru Windows Central si OpenAI zaregistrovalo doménu search.chatgpt.com, čo naznačuje možné skoré spustenie služby. Niektoré výroky Sama Altmana potvrdzujú jeho záujem o oblasť vyhľadávania a zároveň poukazujú na potenciál umelej inteligencie prepojenej s vyhľadávaním.


Prečítaj si tiež: Tesla Model Y má väčší dojazd, než sa zdá. Musk ho sprístupní za poplatok


Microsoft nedávno oznámil výrazný nárast počtu používateľov služby Bing a pripísal ho práve integrácii umelej inteligencie. Aj napriek tomu v celosvetovom meradle stále jednoznačne dominuje Google. Firma OpenAI by však túto situáciu mohla zásadne zmeniť.

Prekážkou vývoja nového vyhľadávača s umelou inteligenciou môžu byť autorské práva. ChatGPT, na ktorom bude služba pravdepodobne založená, zhromažďuje obrovské množstvo dát z internetu a jeho trénovanie je spojené s využívaním chráneného obsahu.


Zaujímavé: Ovládanie objektov pomocou mysle bez implantátu? Vedci prichádzajú s novou metódou BCI


Ak sa OpenAI podarí nájsť spôsob, ako tento problém obísť, môže zásadne ovplyvniť budúcnosť internetového vyhľadávania. Zaujímavé by však bolo, ak by ChatGPT začal konkurovať vyhľadávaču Bing od Microsoftu. Bing aj jeho četbot Copilot totiž aktuálne využívajú jadro GPT-4 vďaka tomu, že Microsoft vlastní veľkú časť OpenAI a adoptuje si jej technológiu.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár