AOC AG322QCX recenzia zakriveného herného monitora

AOC AG322QCX

Pre tých, ktorí hľadajú zakrivený monitor určený na hry s dostatočne veľkou obrazovkou a prijateľnou cenou, máme dobrú správu – našli ste. Monitor od AOC herného radu AGON ponúka uhlopriečku 32″, rozlíšenie 2K a 144 Hz panel. Testovali sme AOC AG322QCX.

Z uvedených parametrov vám isto vyplynulo, že je určený hlavne pre systémy s jednou grafickou kartou. Jednou, no výkonnou. My sme ho preto otestovali v spolupráci so zostavou HAL3000 MČR 2018 Elite Ti, ktorá má grafickú kartu NVIDIA GTX 1070 Ti s 8GB VRAM.

Vyhotovenie a dizajn

Vzhľad je rozhodne silná stránka modelu. Monitor stojí na elegantnom kovovom striebornom stojane, ktorý sa člení na tri oporné body. Jednak, že je vďaka tomu veľmi stabilný a jednak, že si pod monitor môžete v prípade potreby aj čosi odložiť.

AOC AG322QCX recenzia stojan

Napríklad ručný ovládač, ktorý sa pripája vzadu káblom s koncovkou micro USB. Slúži na jednoduchšie nastavovanie monitora a nám sa veľmi páčil. Že sú tlačidlá na ňom veľké, to je plus, že sú označené iba málo zrozumiteľne či prakticky zasa mínus. Najmä voľby vľavo/vpravo sa jednou rukou neovládajú ľahko. Celkovo je však ovládač super vecička, keďže bežne sa musí používateľ rôzne nakláňať k monitoru a skúmať tlačidlá na vyvolanie menu či zmenu parametrov obrazu.

AOC AG322QCX recenzia ovládač

Keď sa s ním zoznámite, pri ovládači si tieto záležitosti vybavíte rýchlo. Monitoru teda stačí jedno tlačidlo na zapnutie a vypnutie. Umiestnené je v strede spodnej hrany a je podsvietené na modro. Slúži síce aj ako joystick na ovládanie menu, no nám sa zdá ovládač o dosť šikovnejší. Jedine, ak by vám prekážal jeho kábel.

AOC AG322QCX recenzia kábel ovládača
Nevýhoda ovládača je viditeľnosť jeho kábla.

Stojan, ktorý je oporou monitora umožňuje nielen výškové nastavenie v rozmedzí 11 cm, ale aj naklápanie podľa horizontálnej osi do 30° a otáčanie podľa tej vertikálnej. Vďaka tomu model umiestnite aj do stiesnenejších priestorov, kde potrebujete mať panel orientovaný iným smerom, ako nožičky stojana.

Oceňujeme tiež tenké rámiky okolo displeja, ktoré spríjemňujú použitie v multimonitorovom zapojení.

AOC AG322QCX recenzia rámiky

Vybavenie v oblasti konektivity by malo stačiť každému. Nájdete tu dva DisplayPorty 1.2, dva typu HDMI 2.0 a dokonca aj staručké VGA. Nechýba ani USB 3.0 hub s dvoma portmi a reproduktory typu “aj tak ma nikto nevyužije, ale som tu”. 🙂

Svetelné efekty

Osobitnú zmienku si zaslúži krása dizajnu AOC AG322QCX. Hej, asi to znie subjektívne, no nám sa model mimoriadne páčil. Na spodnej hrane sa nachádzajú dva podsvietené pásy, ktoré dávajú modelu dynamiku. Ich farbu možno meniť veľmi ľahko na diaľkovom ovládači a na výber máte zelenú modrú a červenú. Zmeniť si môžete nielen farbu, ale aj intenzitu svetla v troch stupňoch.

AOC AG322QCX recenzia svetelné pásy

Okrem toho, že večer je to efektné, je to aj praktické, monitor vám osvetlí stôl, keby ste na ňom v šere niečo hľadali. 🙂

AOC AG322QCX recenzia podsvietenie deň
Takúto atmosféru vytvára podsvietenie cez deň. Farba červená.
AOC AG322QCX recenzia podsvietenie noc
Takto to vyzerá v noci pri modrej farbe.

V zadnej časti sa nachádzajú ďalšie svetelené pásy, ktoré dopĺňajú atmosféru osvetľovaním priestoru za monitorom. Okrem toho je však dizajn zadnej časti pripravený aj na to, že bude pozorovaný a nie skrytý. Pôsobí dynamicky a jasne naznačuje príslušnosť k hernej sfére.

AOC AG322QCX recenzia zadné osvetlenie

AOC AG322QCX recenzia zadná časť

Kvalita obrazu a parametre panela

Uhlopriečka nie je presne 32″, ale 31,5″, no v praxi je to asi jedno. O dosť podstatnejšie je, že vám vie panel ponúknuť rozlíšenie 2K (alias QHD – 2560 x 1440p) pri frekvencii 144 Hz, a to oceníte nielen pri hrách, ale aj pri všetkých ostatných činnostiach. Pracovať na 144 Hz monitore je zážitok, ktorý sa nedá sprostredkovať slovne, ani videom, museli by ste totiž mať 144 Hz panel, aby ste tú plynulosť sami uvideli. 🙂

Model podporuje aj FreeSync od AMD, no keďže sme mali k dispozícii iba počítače s grafikami od NVIDIE, túto funkciu sme nemohli využiť. V skratke však dodáme, že ide o ten istý princíp, ako pri konkurenčnom G-Syncu. Monitor synchronizuje obraz tak, aby bol na paneli zobrazovaný rovnako, ako na výstupe grafickej karty nielen čo sa týka frekvencie, ale aj fázy. Tým sa eliminuje nepríjemný screen-tearing (“roztrhanie” obrazu, ktoré môžete postrehnúť hlavne v cutscénach) a šetrí sa oko používateľa.

AOC AG322QCX recenzia spredu

Pokiaľ však nevlastníte grafiku od AMD, nemusíte zúfať. Ako sa ukázalo v našom teste, vysoká frekvencia má tiež “čosi do seba” aj bez synchronizácie.

Pochválime kvalitu podsvietenia panela, je vysoko konzistentné a neobjavili sme výraznejšie nedokonalosti. Panel AOC AG322QCX je zakrivený s polomerom 1 800 mm. Pri formáte obrazu 16:9, ktorý model ponúka, je toto zakrivenie o čosi menej vnímané, ako pri ultraširokých monitoroch. Či je to výhoda, alebo nevýhoda, sa budete musieť rozhodnúť sami. My považujeme zakrivenie za výhodu, keďže sa používateľ cíti viac obklopený obrazom, a to je v hrách jasný plus. Pri širokom monitore ho vnímame intenzívnejšie.

AOC AG322QCX recenzia spredu 02

Spomenieme ešte funkciu Shadow control, ktorá má na starosti hlbšiu čiernu. K tomu ešte prispieva použitý typ panelu  – MVA. Páčila sa nám variabilita nastavenia vlastností obrazu, ktorá zahŕňa napríklad oblasť sýtosti a teploty farieb. Pritom sa to všetko dá zaobstarať pomocou už spomínaného diaľkového ovládača. Palec hore, AOC! 🙂

Možno vás zaujíma aj spotreba monitora. Maximum je 47W, čo je pri takomto relatívne veľkom paneli príjemný parameter. Vaša peňaženka by si nemala sťažovať.

Monitor podporuje aj použitie aplikácií i-Menu a e-Saver, ktoré sme vám predstavili v recenzii na AOC PDS271 s dizajnom od Porsche.

Na AOC AG322QCX sme skúsili aj Kingdom Come: Deliverance

Ako sme už naznačili, model sme otestovali na PC s grafikou radu GTX 1070 Ti. Ako testovaciu hru sme použili populárne Kingdom Come: Deliverance. Titul vie hardvéru poriadne “podkúriť pod kotlom”, no GTX 1070 Ti nie je žiadny slabý kaliber. V rozlíšení 2K sa nám podarilo na detailoch úrovne ultra (najvyššia) dosiahnuť priemer okolo 41 fps. Namerané maximum bolo 52 a minimum nekleslo pod 31 fps. Takže v kombinácii s takouto kartou si KCD užijete v 2K aj na najvyšších detailoch pomerne plynulo. S podmienkou, že nevyžadujete 60 fps a viac.

Keby vám nevadilo znížiť detaily na najnižšie, dosiahnete maximá okolo 100 fps, ktoré by vám boli pri bežnom 60 Hz monitore na nič. Pochopiteľne, že KCD je extrém. Na graficky menej náročných hrách tieto frekvencie dosiahnete ľahšie a potenciál modelu využijete naplno.

Verdikt – AOC AG322QCX

Herný monitor AOC AG322QCX nás najviac oslovil 144 Hz panelom s konzistentným podsvietením a, prekvapivo, si nás získal aj elegantnými osvetľovacími prvkami dynamicky pôsobiaceho dizajnu. Monitor je zakrivený a jeho uhlopriečka 31,5″ poslúži dobre nielen na hry, ale aj na prácu. Stabilizujúca technológia FlickerFree v kombinácii s FreeSync a 144 Hz frekvenciou sa postará o to, aby ste vnímali plynulý obraz bez únavy vašich očí. Nastavovanie parametrov výrobca vyriešil šikovným diaľkovým ovládačom a pochválime aj variabilitu konštrukcie a stojana. Akokoľvek kriticky sme sa na model pozreli, jediné, čo by sme mu mohli vytknúť je, že neponúka rozlíšenie 4K. Na druhej strane, koľkí z nás vlastnia mašiny schopné prevádzkovať herné AAA tituly v 4K a 100 Hz+? Nehovoriac o tom, že výsledná cena zostáva vo sfére prístupných, a tak si model vyslúžil naše ocenenie.

Hodnotenie: 96%

Ocenenie TOP herný monitor TechGuru.sk

Výhody:

  • dynamický dizajn
  • elegantné riešenie s diaľkovým ovládačom
  • vkusné osvetľovacie pásy
  • Free-Sync pre majiteľov grafík AMD
  • 144 Hz zakrivený panel
  • pevný a dobre polohovateľný stojan
  • dobrý pomer ceny a úžitku
  • panel MVA+Shadow Control = hlbšia čierna

Nevýhody:

  • nastavovanie na ovládači sa musíte učiť
  • 4K by potešilo majiteľov silných strojov

Parametre: MVA WLED 2K (2560x1440p) panel, 144 Hz, 31,5″ 16:9, 300 cd/m², matná povrchová úprava, dynamický kontrast: 50M:1, statický: 2000:1, veľkosť pixelu 0.2724, pozorovacie uhly 178°/178°, rozmery obrazovky 697.344 x 392.256 mm, režim obmedzenia modrého svetla, VGA, HDMI 2.0 x 2, DisplayPort 1.2 x 2, USB 3.0 x 2, jack 3,5mm na slúchadlá, repro 5W x 2, zmena sklonu do 30°, zmena výšky do 11 cm, VESA 100×100, rozmery monitora vrátane stojana 712.7×634.66×275.85 mm, 6,64 kg

Cena: 442 EUR

Monitor na recenziu poskytla spoločnosť AOC.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár