Miniatúrny robot mení tvary ako origami. Poháňa ho len elektrický impulz

Miniatúrny robot mení tvary ako origami. Poháňa ho len elektrický impulz

Na Cornellovej univerzite vznikol miniatúrny robot, menší ako 1 milimeter, ktorý dokáže meniť tvary a pohybovať sa vďaka elektrickému náboju

Robot využíva princíp kirigami, japonskej techniky rezania papiera, ktorá mu umožňuje ohýbať sa, rozširovať a pohybovať.

Miniatúrny robot je zostavený zo 100 hexagonálnych panelov z oxidu kremičitého, ktoré sú spojené viac ako 200 tenkými pántami. Tieto pánty sa aktivujú pomocou elektrického náboja a umožňujú robotovi meniť tvar v priebehu niekoľkých milisekúnd.

Výskumníci sa inšpirovali živými organizmami, ktoré dokážu meniť svoj tvar. Tradičné roboty síce vedia pohybovať končatinami, ale ich celkový tvar zostáva zvyčajne nemenný. Tento nový robot je vyrobený z metamateriálov, ktoré mu dodávajú jedinečné mechanické vlastnosti.


Prečítaj si tiež: PlayStation 5 Pro sa blíži. Tu je všetko, čo o nej vieme


Jednou z najväčších výziev bolo vyvinúť spôsob, akým sa môže zariadenie s toľkými pohyblivými časťami pohybovať samo. Vedci zistili, že namiesto spoliehania sa na trenie sa robot môže pohybovať zmenou svojho tvaru, čo pripomína plávanie v hustej tekutine, ako je med.

Tím vidí potenciálne využitie tejto technológie v rôznych oblastiach, ako sú rekonfigurovateľné mikrostroje, miniaturizované biomedicínske zariadenia a materiály schopné reagovať na podnety takmer rýchlosťou svetla.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár