Čaká nás štandard USB 3.2, čo nové prinesie?

Štandard USB-C je už nejaký čas prezentovaný ako spásonosné univerzálne riešenie, pomocou ktorého pripojíme a nabijeme prakticky akékoľvek zariadenie.

Rôzne prístroje však majú rozmanité požiadavky na napájanie aj špecifikácie na prenos dát. Preto sa organizácie presadzujúce štandard (USB 3.0 Promoter Group a USB-IF), v ktorých figurujú zvučné “mená” ako Apple, HP, Intel, Microsoft, Texas Instruments a zopár ďalších, dohodli na novom štandarde.

Zmena, ktorú prinesie USB 3.2 je hlavne v podpore viac-kanálových prenosov. Z nového štandardu budú ťažiť aj káble štandardu USB 3.1, ktoré by mali tiež zaznamenať zvýšenie rýchlosti. So zvyšovaním počtu kanálov sa totiž počítalo dopredu. Súčasné konektory USB-C už majú štyri kontakty na dátové kanály a káble 3.1 majú vodiče na dva kanály, ktoré so zariadeniami generácie 3.2 začnú využívať.

Pri kábloch USB 3.1 Gen 1 budú fungovať dve linky rýchlosťou 2x5Gb/s a pri Gen 2 to budú tiež dve linky, no po 10Gb/s, teda maximálne do 20Gb/s (2,5GB/s). Dodáme, že na konkurovanie Thunderbolt 3 s jeho 40Gb/s je to stále málo …

Navyše rýchlosť 20Gb/s je iba teoretická, v praxi by však nemal byť problém prekročiť 10Gb/s, čo bolo doteraz teoretické maximum USB 3.1. V oblasti kódovania sa nič nezmení, takže spätná kompatibilita so staršími USB zostáva.

Nový štandard by mal uzrieť svetlo sveta ku koncu tohto roka, pričom jeho predstavenie verejnosti sa odohrá na USB Developer Days 2017.

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár