Kvarky tvoria škvarky. Veľký hadrónový urýchľovač môže odhaliť novú vrstvu reality

Kvarky tvoria škvarky. Veľký hadrónový urýchľovač môže odhaliť novú vrstvu reality

Vedci z CERNu skúmajú pomocou zariadenia zvaného Veľký hadrónový urýchľovač (LHC) kvantovú previazanosť častíc v úplne nových energetických hladinách. Tento výskum by mohol priniesť zásadné objavy o kvantovej teórii a odhaliť ešte zvláštnejšiu realitu, ktorá sa za ňou skrýva

Fyzici sa doteraz zameriavali na využitie LHC predovšetkým na objavovanie nových častíc. Alan Barr a jeho tím však skúmajú, či sa pomocou urýchľovača dá prehĺbiť aj naše chápanie kvantovej teórie a dôvodov, prečo opisuje realitu takým zvláštnym spôsobom.

Prvé experimenty prebehli úspešne. Vedcom sa podarilo preukázať kvantovú previazanosť medzi základnými časticami nazývanými top kvarky. To je len začiatok série experimentov s kvantovou previazanosťou v urýchľovačoch častíc, ktoré by mohli priniesť úplne nový pohľad na štúdium vesmíru.


Prečítaj si tiež: Thermonator je robotický pes s plameňometom. No nie je roztomilý?


Vďaka výskumu budeme môcť lepšie pochopiť, prečo je realita v kvantovej mechanike taká neuchopiteľná a akú úlohu v tom zohráva slobodná vôľa experimentátorov či samotných častíc. Výsledky by mohli odhaliť, či je základným stavebným prvkom časopriestor alebo či existuje ešte hlbšia realita, ktorá je ešte zvláštnejšia ako kvantová mechanika. Podľa Barra, experimenty s LHC nám umožnia skúmať úplne nové oblasti.

Kvantová previazanosť je jav, pri ktorom sú dve alebo viac častíc navzájom prepojené tak, že ich vlastnosti sa ovplyvňujú na diaľku, bez ohľadu na to, aká vzdialenosť ich delí. V klasickej fyzike je to nemožné.


Zaujímavé: Expert z NASA tvrdí, že vyvinul pohon pre vesmírne lode bez paliva


Barr a jeho kolegovia dúfajú, že pomocou experimentov s kvantovou previazanosťou v LHC sa im podarí prelomiť bariéry nášho chápania kvantovej teórie a odhaliť nové aspekty reality, o ktorých sme doteraz ani netušili.

“Je to naozaj vzrušujúce obdobie pre kvantovú mechaniku,” hovorí Barr. “Máme k dispozícii nové nástroje a nové technológie, ktoré nám umožňujú skúmať túto oblasť vedy ako nikdy predtým.”

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár