Robot Forpheus má zabezpečiť, že ľudia a stroje budú žiť v harmónii

Forpheus

Pri všetkých tých rečiach o tom, ako nás raz stroje ovládnu, a že to nie je iba sci-fi, ale skutočnosť, vám je už možno aj nevoľno. Scenáru, v ktorom AI a roboti neubližujú, ale pomáhajú sa v modernom svete takmer vôbec nedáva šanca. Firma OMRON sa preto naštvala a ide proti prúdu.

Japonci zostrojili robota, ktorý má byť dôkaz, že to pôjde aj po dobrom. Dostal meno Forpheus a nemá to byť parafráza na Morphea z Matrixu, je to skratka z “Future OMRON Robotics technology for Exploring Possibility of Harmonized aUtomation with Sinic theoretics”. Síce sa im tá skratka akosi nepodarila, písmenká nesedia, ale nevadí. Celé by sa to dalo voľne preložiť ako “Technológia budúcnosti od OMRON Robotics na preskúmanie možnosti harmonizovanej automatizácie pomocou čínskych teórií”. Hej, znie to divne, ale má to pointu. 🙂

Akým spôsobom môže robot, ktorý vyzerá ako vystrihnutý z Vojny svetov, túto harmóniu dosiahnuť? Bude vás učiť hrať ping-pong! Geniálne však? Forrest Gump by bol hrdý … Forpheus má jedno robotické rameno schopné pohybu v piatich osiach, ktoré je riadené pomocou umelej inteligencie. Dokáže v tisícine sekundy načasovať a s presnosťou 0,1 mm nasmerovať loptičku pomocou rakety. To nie je také ľahké, ako si myslíte. Duplom pre stroj, skúste si to niekedy a zistíte, že aj najmenší rozdiel v polohe rakety zmení významne smer loptičky.

robotic-table-tennis-coach

Pohyb loptičky robot sleduje pomocou kamier, ktoré v podstate znamenajú rovnaké vnímanie 3D, ako ľudské oči. Keďže dokáže jej pohyb vyhodnotiť 80-krát za sekundu, dokáže tiež predpovedať jej trajektóriu. Ďalšia kamera sleduje pohyb protihráča a vďaka strojovému učeniu sa dokáže robot prispôsobiť konkrétnemu hernému štýlu človeka, ktorý stojí proti nemu. To značí, že keď ste slabý hráč, prispôsobí sa vám a nejde na vás tak zhurta, ako by postupoval pri profíkovi.

robotic-table-tennis-coach 02

Samozrejme, každý športovec vám povie, že skvelý tréner neučí iba techniku, skvelý tréner inšpiruje! Preto je Forpheus vo svojej štvrtej verzii vybavený displejom LED, na ktorom vás počas hry bude povzbudzovať a chváliť za dobre odohrané ťahy a tiež upozorňovať na chyby. Pre tento displej je robot držiteľom titulu “prvý robotický učiteľ stolového tenisu” od Guinessovej knihy rekordov.

Forpheus display

Ako má Forpheus vylepšiť rodinné vzťahy?

Výrobca na spropagovanie schopností robota a budúcej harmónie s ľudstvom, ktorú má podporiť vytvoril dokonca video, ktoré ukazuje, ako si vďaka nemu vylepšíte vzťahy so svojou dcérou … Video je s anglickými titulkami.

Peter Vnuk

Zdroj: omron.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár