Čoskoro vraj budeš môcť hovoriť so svojou mŕtvou matkou. Digitálna nesmrteľnosť sa blíži vďaka ChatGPT

Čoskoro vraj budeš môcť hovoriť so svojou mŕtvou matkou. Digitálna nesmrteľnosť sa blíži vďaka ChatGPT

Myslí si to Artur Sychov, šéf jednej z metavesmírnych firiem Somnium Space. Tvrdí, že umelá inteligencia napreduje extrémne rýchlo a digitálna nesmrteľnosť je nesmierne blízko

Somnium Space je firma, ktorá vyvíja vlastný virtuálny svet Live Forever pre robotických avatarov v metavesmíre. Jej séf Artur Sychov je presvedčený, že vývoj umelej inteligencie naberá také vysoké obrátky, že to nečakal nikto.

Live Forever má byť systém, ktorý o danej osobe zhromaždí čo najviac osobných informácií a na ich základe dokáže umelá inteligencia vytvoriť vaše druhé digitálne „ja“. To bude následne nesmrteľne žiť v priestoroch metavesmíru.


Mohlo by ťa tiež zaujímať: Rolls-Royce chce ľudí dopraviť na Mars v priebehu dní


Vďaka tomu budete vedieť, že keď raz nastane váš čas, vaše deti, vnúčatá aj ďalšie generácie sa budú môcť zoznámiť s vaším digitálnym klonom. Morbídne? Áno. Technicky realizovateľné? Zdá sa, že tiež áno.

„Keď raz zomriem – a všetky potrebné dáta budú pozbierané – moje deti či iní ľudia budú môcť prísť a porozprávať sa s mojím avatarom, ktorý bude mať moje pohyby a môj hlas,“ vysvetľuje A. Sychov.

Ako súvisí digitálna nesmrteľnosť s četbotom ChatGPT?

Stretnete danú osobu a povedzme prvých 10 minút nebudete ani vedieť, že hovoríte s umelou inteligenciou. To je náš cieľ.

Na vývoj systému, ktorý to dokáže, vraj Somnium Space potrebuje menej ako dva roky, čo na technológiu ako vystrihnutú z kultového seriálu Black Mirror, ani nie je tak veľa. A to vďaka OpenAI, ktorá svojím ChatGPT poriadne rozvírila vody technologického sveta.

Práve ChatGPT nainštaloval Sychovov kolega, ktorý vystupuje pod pseudonymom Artific do prvej postavy v Live Forever. Četbot je už teraz schopný veľmi slušnej úrovne konverzácie a školstvo po celom svete sa desí jeho hromadného zneužvíania žiakmi na domáce úlohy.


Prečítaj si tiež: Bude mať Google dušu? ChatGPT vyvolal testy vyhľadávača s umelou inteligenciou


ChatGPT dokáže pokojne napísať esej na zadanú tému, ale aj zložiť báseň či rapovú baladu. Keď sa kópia takéhoto četbota bude trénovať na vzorke osobných informácií jednotlivca, uzavretý priestor metavesmíru je ideálny na tvorbu digitálneho klona živej či mŕtvej osoby.

Vývojári vraj aktuálne zápasia s adekvátnym ukladaním tohto typu údajov, ktoré môžu byť nesmierne citlivé. Takisto budú musieť vyriešiť kapacitu pamäte pre umelé klony ľudí a to, aby pôsobili čo najviac ľudsky. Koniec koncov, ak by ste ako smútiaca osoba chceli týmto spôsobom trochu hojiť svoje rany zo straty milovanej osoby, určite nepríjmete ak si nebude nič pamätať alebo bude pôsobiť ako robot.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár