Herný TEST: Ready or Not – taktická FPS ako sa patrí

Konečne tu máme poriadnu taktickú strieľačku, kde sa vžijete do kože veliteľa zásahového tímu a čakanie sa naozaj vyplatilo. Duchovný nástupca taktickej hernej série SWAT s názvom Ready or Not svojho predchodcu rozhodne nezaprie a v mnohom ho aj prekonáva. V čom? To vám prezradí recenzia

Vaše taktické schopnosti budú otestované naozaj poriadne a žiadna chyba nebude odpustená. Tak ste pripravení, alebo nie?

Ready or Not je taktická strieľačka z pohľadu prvej osoby, v ktorej hráči prevezmú kontrolu nad tímom SWAT. Ten bude nasadený na riešenie rôznych nebezpečných a krízových situácií. Od čistenia schátraných brlohov s pervitínom až po prenasledovanie aktívnych strelcov a likvidáciu rôznych gangov.

Hra ponúka niekoľko vydarených scenárov a úloh, ktoré musia hráči splniť, čomu bude predchádzať podrobný brífing a príprava pred každým nasadením.  

Ready or Not

Príprava je základ

Príprava na každú misiu začína na policajnej stanici. Tu má hráč možnosť seba aj svoj tím vybaviť patričným vybavením. To čo si do akcie zoberie, je plne v jeho rukách a má to pod kontrolou doslova od hlavy až po päty. Na výber sú rôzne prilby, taktické vesty a iné doplnky, ktoré sa postupne odomykajú, v závislosti na úspešnosti postupu. Zbrane sú všetky k dispozícií od začiatku a musím povedať, že arzenál je počtom naozaj široký.

Od nesmrtiacich zbraní, cez pištole, brokovnice až po útočné pušky. Zbrane možno vybaviť rôznymi taktickými doplnkami, napríklad kolimátormi, svietidlami a podobne. Rozhodli ste sa do akcie vziať granáty so slzným plynom? V tom prípade rozhodne so sebou vezmite aj plynové masky!


Prečítaj si tiež: Slovenské GTA s názvom Vivat Slovakia už čoskoro vyjde. Bude výletom do Bratislavy divokých 90. rokov


Čaka na vás akcia v noci? V tom prípade sa určite hodí nočné videnie, alebo aspoň zbraň vybavená taktickým svietidlom. Ak svojej postave nasadíte ťažkú balistickú vestu, síce znesie viac zásahov, ale unesie menej munície a taktiež pohyb bude pomalší. Príprava pred každým nasadením je naozaj dôležitá a správna voľba vybavenia dokáže zohrať kľúčovú rolu pri plnení úloh.  

Ready or Not

Pripravený?

Pred začiatkom misie si zvyčajne hráč vie zvoliť miesto jej začiatku. Zadný vchod alebo výťahová šachta, rozhodnutie je na hráčovi. Hneď od začiatku je potrebné si dávať naozaj pozor, lebo ozbrojený kriminálnik môže byť hneď za prvým rohom a keď ho neprekvapíte, tak začne bez váhania strieľať.

Dizajn levelov je naozaj podarený a jednotlivé prostredia sú spracované do najmenšieho, aj nechutného, detailu. V jednej z misií je potrebné napríklad dolapiť kráľa „filmov pre dospelých“, ktorý býva v honosnej vile spolu s ochrankou. To, čo sa nachádza v podzemných priestoroch vily, je naozaj humus a aj v prípade že sa podozrivý vzdával, som mal chuť mu jednu poslať priamo medzi oči.


Nech ti neunikne: Spoločnosti Motorola, Lenovo a „žena z Marsu“ Michaela Musilová sú na vesmírnej misii


Podobných situácií je v hre naozaj veľa a autorom sa podarilo perfektne vykresliť atmosféru a situácie, ktoré zažívajú policajti pri podobných zásahoch. V každej z misií okrem ozbrojencov natrafíte aj na civilistov.

Ready or Not

 

Vašou úlohou je civilistov zabezpečiť a zabrániť tomu, aby prišli k nejakej ujme. K tomu hráčovi dopomáhajú pokriky, ktoré zvyčajne civilisti uposlúchnu a začnú sa vzdávať. Je ale potrebné stále sa mať na pozore, lebo aj vzdávajúci sa civilista môže vytiahnuť zbraň a začať strieľať.

Tieto prekvapivé situácie môžu nastať aj v prípade, že sa vzdáva niektorý z kriminálnikov. Už môže byť na kolenách, s rukami nad hlavou, ale v prípade keď mu nie je venovaná pozornosť a nemá hneď putá, vytiahne pištoľ a je problém. Tento herný mechanizmus perfektne buduje napätie a atmosféru hry.

Ready or Not

 

Nepriatelia vedia prekvapiť aj keď zistia, že sa nachádzate za zatvorenými dverami. Začnú do nich strieľať v snahe vás zasiahnuť. Toto sa deje dosť často pri pokuse vykopnúť dvere, čo sa nie vždy podarí na prvý raz. Po prvom neúspešnom kopanci sa zrazu ozve paľba a vyhnúť sa zraneniu je v tomto prípade len o šťastí.

Z toho dôvodu je opatrný postup na mieste a každé dvere pred ich otvorením je dobré skontrolovať. Jednak kvôli zisteniu situácie za nimi, ale aj možnej nastraženej výbušnine, ktorá vie rozprášiť celý tím jednou ranou. Práve interakcia s dverami je jedným z hlavným herných mechanizmov. Dvere sú rozdelené na určité interaktívne zóny, ktoré umožňujú ich pootvorenie, otvorenie, vykopnutie, prípadne iné úkony podľa vybavenia ktoré máte pri sebe. K naozaj opatrnému a taktickému postupu hrou dopomáha aj fakt, že misiu nie je možné reštartovať.


Zaujímavé: Česi sú na 11. mieste na dark webe v množstve ukradnutých e-mailových adries a hesiel


V prípade že je niektorý z členov tímu zabitý alebo sa misia nepodarila, váš tím ide rovno na policajnú stanicu s poriadne pošramotenou morálkou a niekedy je potrebné poslať ich k terapeutovi. Strateného člena tímu je potrebné nahradiť niektorým z kolegov zo zoznamu.

Po splnení všetkých úloh, zabezpečení dôkazov a civilistov, je misia vyhodnotená a počínanie tímu je oznámkované. V prípade dobrého hodnotenia sa hráčovi odomkne nejaká nová výbava, ktorá je ale len kozmetického charakteru. Hra okrem singleplayeru ponúka aj možnosť prejsť si jednotlivé misie v režime kooperácie.

Buď s partiou kamarátov, alebo náhodne pridelenými hráčmi. Ak máte túto možnosť, odporúčam hru hrať s partiou kamarátov, kedy taktizovanie a spolupráca pri plnení úloh je naozaj neskutočná zábava. V prípade, že kooperatívny režim budete hrať s náhodnými hráčmi, tak sa dosť často stretnete so situáciou, že každý z členov tímu hrá sám za seba, kedy sa vytráca základná esencia tejto hry, taktika.  

Ready or Not

Bolo nás päť

Do každej akcie ide hráč v úlohe veliteľa, spolu s ďalšími štyrmi členmi tímu, ktorí sú rozdelení do dvojíc. Toto rozdelenie je kvôli zjednodušeniu velenia počas akcie, kedy môžete zadávať rozkazy po dvojiciach, alebo celému tímu. Zadávanie rozkazov pôsobí trochu krkolomne, kedy sa musíte klávesmi prepínať medzi jednotlivými kategóriami rozkazov.

Toto mohlo byť vyriešené intuitívnejšie, bežným kruhovým menu, známym z iných hier. Kým som si na toto zadávanie príkazov navykol, tak sa mi stávalo, že som napríklad pred dverami stál pár sekúnd a hľadal ten správny rozkaz, čo v prípade že ide o čas, nie je v prospech veci.


Keď dočítaš, mrkni sa na toto: Český Polda 8 prichádza na HitHit. Z milióna korún má už väčšinu


Umelá inteligencia vášho tímu je až na pár chybičiek na obstojnej úrovni. V priestore sa dobre orientujú snažia sa vždy kryť miesta možného nebezpečenstva a keď im zadáte nejaký rozkaz, splnia ho takmer bez problémov.

 

Mnohé úkony, ako napríklad zabezpečenie nepriateľov a civilistov vykonávajú automaticky, nemusíte to robiť len vy ako veliteľ, ako to bolo v čase, keď hra bola v predbežnom prístupe. To je veľmi dobre, lebo spútať každú osobu počas misie je dôležité a kľúčové pre finálny verdikt úspešnosti misie.

V prípade prestrelky postavy reagujú pohotovo a správne, čo hráčovi nie raz zachráni aj život. Medzi chybičky krásy umelej inteligencie patrí rozhodne to, že spolubojovníci dosť často stoja vo dverách a neuhnú z cesty, pomôže až príkaz na ich presunutie. Taktiež niekedy, keď im je zadaný príkaz na otvorenie dverí a vyčistenie miestnosti, majú z nejakého dôvodu problém rozmiestniť sa pri dverách pred daným úkonom. Avšak táto chyba je veľmi vzácna a s ich zlozvykom zavadzať vo dverách sa dá naučiť pracovať, takže tieto neduhy sa dajú prehliadnuť.  

Ready or Not

Verdikt Ready or Not

Máme tu dôstojného nepriameho nástupcu hernej série SWAT, ktorý svojmu predchodcovi rozhodne nerobí hanbu. Práve naopak, prakticky vo všetkých smeroch ho prekonáva a pocit z toho, že ste členom zásahovej jednotky autori z VOID Interactive dotiahli na možné herné maximum. Po grafickej a zvukovej stránke hra vyzerá parádne a rozbeháte ju aj na starších strojoch. Svojou vysoko nastavenou obťažnosťou si získa hlavne hardcore hráčov. Takže ak holdujete nekompromisným hardcore taktickým strieľačkám, toto je niečo pre vás.      

Klady:

  • Taktika ide do hĺbky
  • Skvelá atmosféra
  • Zábavný režim kooperácie (s priateľmi)
  • Bohatá ponuka zbraní a vybavenia

Zápory:

  • Občas neposlušná AI
  • Zadávanie rozkazov mohlo byť prehľadnejšie
Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár