Procesor od Intel dosiahol neuveriteľných 7,7GHz

Intel

Nedávno sme vás informovali o novej generácii Intel procesorov, na ktoré vyšli aj kompatibilné dosky. Vlajkovú loď tejto generácie Core i9-10900K, sa podarilo pretaktovať na šialenú hodnotu.

Tento procesor sa s boostom dokáže dostať na maximálne 5,3GHz na každé jadro. Tímu Elmor, overclocking expertovi pre Asus, sa ale podarilo dosiahnuť neuveriteľné číslo 7,7GHz, taktiež na každé jedno jadro. Týmto sa Elmor zapísali do rebríčka svetových rekordov s najvyššou hodnotou, ktorú sa podarilo na tomto procesore dosiahnuť.

Na to, aby im to vyšlo, museli použiť chladenie tekutým héliom a dosku Asus ROG Maximus XII Apex pri 1.194V. O niečo podobné sa v minulosti pokúsili viacerí. Napríklad s procesorom FX-8350 od AMD, ktorý dosiahol skoro 8,8GHz.

Alebo Der8auer, ktorí nedávno vykonali experiment s týmto procesorom od AMD, kde sa im ho podarilo dostať na hodnotu 8,1GHz s použitím tekutého dusíka. Následne rýchlosť znížili na 7,5GHz a spustili Cinebench R15. Ukázalo sa, že výkon sa ale aj po pretaktovaní nedal porovnať s tým, čo ponúkajú moderné Ryzen čipy. Najviac sa priblížil Ryzen 5 2600X, čo stále nie je ten najvýkonnejšší. To je ale očakávané, keďže FX-8350 je približne 8 rokov starý.

Nový svetový rekord sa podarilo dosiahnuť aj pri pretaktovaní RAM. Šlo o 8 GB G.Skill F4-4000C18-8GTRG znova na doske Asus ROG Maximus XII Apex s taktiež Core i9-10900K od Intel. Tu sa taiwanský Bianbao dostal na 6665MHz (6.6GHz). To pekelné číslo tam zrejme niečo značí.


Zaujímavosť: Definitívne edície Mafia obsahujú kopu chýb


Zdroj: techradar.com

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár