obnovovacia frekvencia

Aká obnovovacia frekvencia displeja je najlepšia? 60, 120, 144 Hz?


TechGuru Wiki


Čo je to obnovovacia frekvencia displeja?

Obnovovacia frekvencia displeja (udávaná v hertzoch – Hz) označuje, koľkokrát za sekundu sa obraz na obrazovke obnoví. Vyššia obnovovacia frekvencia znamená plynulejší a menej trhaný obraz, najmä pri rýchlom pohybe. Pri hrách často používaný výraz fps – frames per second a počet snímok v hertzoch sú v tomto prípade zameniteľné, t.zn., že 60 fps je 60 Hz.

60 Hz, 120 Hz, 144 Hz – Aký je rozdiel?

  • 60 Hz: Štandardná obnovovacia frekvencia väčšiny monitorov a televízorov. Poskytuje dostatočnú plynulosť pre bežné používanie, ako je prehliadanie webu, práca s dokumentmi alebo sledovanie videí.
  • 120 Hz: Dvojnásobná obnovovacia frekvencia oproti 60 Hz, čo prináša výrazne plynulejší obraz. Je ideálna pre hranie hier, sledovanie športových prenosov alebo akčných filmov, kde je rýchly pohyb častý.
  • 144 Hz: Ešte vyššia obnovovacia frekvencia, ktorá ponúka maximálnu plynulosť a je obľúbená najmä medzi hráčmi počítačových hier, ktorí vyžadujú najlepší možný vizuálny zážitok.
  • 165 Hz a viac: Najvyššie dostupné obnovovacie frekvencie, určené predovšetkým pre náročných hráčov a profesionálov v oblasti e-športu. Poskytujú absolútne najplynulejší obraz a najrýchlejšiu odozvu.

Ktorá je najlepšia? Odpoveď závisí od vašich potrieb a preferencií:

  • Bežné používanie: Ak používate počítač alebo televízor prevažne na bežné činnosti, 60 Hz bude pravdepodobne postačujúce.
  • Hranie hier a akčný obsah: Ak ste hráč alebo radi sledujete akčné filmy a šport, 120 Hz alebo 144 Hz vám poskytne výrazne lepší zážitok vďaka plynulejšiemu obrazu.
  • Rozpočet: Displeje s vyššou obnovovacou frekvenciou (napríklad 200 Hz) sú zvyčajne drahšie. Zvážte, či je pre vás investícia do vyššej frekvencie opodstatnená.

Ďalšie faktory:

  • Grafická karta: Aby ste mohli využiť vyššiu obnovovaciu frekvenciu, potrebujete grafickú kartu, ktorá dokáže vykresliť dostatočný počet snímok za sekundu (fps).
  • Typ obsahu: Niektorý obsah, ako napríklad filmy, je natáčaný pri 24 fps, takže vyššia obnovovacia frekvencia nemusí priniesť žiadne zlepšenie.

Súhrn

Vyššia obnovovacia frekvencia displeja prináša plynulejší a príjemnejší vizuálny zážitok, najmä pri rýchlom pohybe. Ak ste hráč alebo fanúšik akčného obsahu, 120 Hz alebo 144 Hz je skvelou voľbou. Pre bežné používanie však postačí aj 60 Hz, i keď treba povedať, že vyššia plynulosť zobrazenia môže byť príjemná aj pri práci v operačnom systéme či kancelárskom balíku.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube