Čo je to NVIDIA Blackwell?

Čo je to NVIDIA Blackwell?


TechGuru Wiki


Čo je to Blackwell?

NVIDIA Blackwell je kódové označenie pre novú architektúru grafických procesorov (GPU) od spoločnosti NVIDIA, ktorá má priniesť revolúciu vo výpočtovej technike, najmä v oblasti umelej inteligencie a náročných výpočtových úloh.

Táto architektúra je navrhnutá tak, aby poskytovala výrazne vyšší výkon, energetickú účinnosť a škálovateľnosť v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Napriek tomu však pred uvedením spôsobuje obavy z vysokej spotreby energie.

Kľúčové vlastnosti a výhody:

  • Výkon: Blackwell je postavená na šiestich transformačných technológiách, ktoré umožňujú tréning AI a inferenciu veľkých jazykových modelov (LLM) v reálnom čase s až 25-krát nižšími nákladmi a spotrebou energie.
  • Efektivita: Vďaka novému 4nm výrobnému procesu od TSMC a pokročilým technikám riadenia spotreby energie je Blackwell navrhnutá tak, aby poskytovala maximálny výkon pri minimálnej spotrebe.
  • Škálovateľnosť: Blackwell podporuje prepojenie až 576 GPU prostredníctvom najnovšej generácie NVLink, čo umožňuje vytváranie masívnych systémov pre tréning a inferenciu najväčších AI modelov.
  • Spoľahlivosť: Blackwell obsahuje špeciálny engine pre spoľahlivosť, dostupnosť a servisnosť (RAS), ktorý využíva AI na prediktívnu údržbu a maximalizáciu prevádzkyschopnosti systému.
  • Bezpečnosť: Pokročilé funkcie dôverného výpočtu chránia AI modely a dáta zákazníkov bez kompromisov vo výkone.
  • Spracovanie dát: Blackwell obsahuje špeciálny dekompresný engine, ktorý zrýchľuje dopyty do databáz a umožňuje vysoký výkon v oblasti analýzy a spracovania dát.

Očakávané využitie:

  • Umelá inteligencia: Blackwell je ideálna pre tréning a inferenciu veľkých jazykových modelov a iných AI aplikácií, ktoré vyžadujú vysoký výpočtový výkon a škálovateľnosť.
  • Dátové centrá: Blackwell umožní poskytovateľom cloudových služieb ponúkať výkonné a energeticky efektívne AI riešenia pre širokú škálu zákazníkov.
  • Veda a výskum: Blackwell bude využívaná na riešenie zložitých vedeckých problémov, ako sú simulácie v oblasti fyziky, chémie, biológie a ďalších odborov.
  • Priemysel: Blackwell nájde uplatnenie v rôznych priemyselných odvetviach, ako je automobilový priemysel, zdravotníctvo, finančné služby a ďalšie, kde môže pomôcť zlepšiť efektivitu a inovácie.
Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube