Bill Gates buduje vlastné smart mesto

Bill Gates smart city

Zdá sa, že Bill Gates nezostáva len pri vizionárstve. V Arizone práve kúpil pozemok, na ktorom by malo stáť jeho vlastné mesto. Smart mesto.

Rozloha pozemku v blízkosti Phoenixu je približne 100 km2 a Bill ho kúpil za 80 miliónov dolárov. V priestore plánuje postaviť 80 000 domov a na infraštruktúru bude vyhradené asi 15 km2. Tam sa budú nachádzať budovy priemyslu, mestskej správy a pod. Takmer 2 km2 budú rezervované na verejné školy.

Bill Gates smart city 01

Čo plánuje Bill Gates v smart meste?

Budovy budú už vopred dizajnované tak, aby obsahovali vysokorýchlostný internet, dátové centrá a doprava bude prispôsobená autonómnym vozidlám. Postupy v logistike budú automatizované a vo výrobe sa budú používať iba najmodernejšie technológie.

Gatesov koncept smart mesta však nie je jediný. Minulý mesiac sa dohodla firma Sidewalk Labs dcéra spoločnosti Alphabet (ktorá je matka Google) s Torontom na vyhradení približne troch kilometrov štvorcových na “internetové mesto”. Má byť takisto vybavené najmodernejšími technológiami ako sú samojazdiace autá, smart mestské osvetlenie a verejná Wi-Fi.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár