Na Facebooku fičí smiešny “BFF hoax”. Kopa ľudí mu verí.

Facebook BFF hoax titulka

Možno ste si všimli, že Facebook v posledných dňoch zachvátila nová mánia. Ľudia píšu do komentárov skratku BFF. Čo to znamená a ako to vzniklo?

Mark Zuckerberg momentálne vypovedá pre Kongresom USA v súvislosti s obvineniami z poskytovania osobných údajov používateľov siete tretím stranám. Konkrétne sa hovorí o možnosti, že tieto údaje boli použité na manipuláciu s voľbami v USA firmou Cambridge Analytica.

Takisto sa momentálne rieši otázka tzv. “shadow” účtov. Čo sú účty, ktoré by mohli obsahovať osobné informácie ľudí, ktorí nie sú na Facebooku vôbec registrovaní. Pokiaľ sa pýtate – áno, je technicky možné, že sieť o vás zhromažďuje informácie aj pokiaľ na nej nie ste registrovaní.

Overiť, či boli vaše osobné údaje zneužité Facebookom v súvislosti s kauzou Cambridge Analytica si môžete kliknutím na tento odkaz (nebojte sa, nie je nebezpečný):
https://www.facebook.com/help/1873665312923476

Kauza BFF

Takáto situácia prináša živnú pôdu pre rôznych šíriteľov nepravdivých informácií. Tak vznikla aj fáma, že pokiaľ do komentára napíšete skratku BFF, zabezpečíte si tým svoj účet proti zneužitiu osobných údajov. Má to zaručiť sám Mark Zuckerberg, ktorý tento “systém” osobne pre vás vymyslel a pripravil. Hej, je to blbosť, no aj tak tomu uverilo nezvyčajne veľké množstvo ľudí.

BFF je v skutočnosti skratka výrazu “best friends forever” – “navždy najlepší priatelia”, používaná na označenie skvelého priateľstva. V prípade Facebooku nejde o nič iné, ako o grafický efekt. Po kliknutí na BFF v komentári sa vám ukáže animácia. Podobná, aká sa vám ukáže aj keď do komentára napíšete napríklad slovo “gratulujem”. Slúži to iba na oživenie komentárov, nič viac. No ľudia si myslia, že keďže im skratka zozelenie, tak si svoj účet zabezpečili … To však nemá s realitou nič spoločné.

Čo možno robiť?

V skutočnosti sa do istej miery môžete chrániť, no nie naivným vypisovaním skratky BFF. Poznáte tie aplikácie, ktoré vám povedia, že ste v minulom živote boli hrochom v Austrálii a zahynuli ste pri nehode v továrni na fúkacie harmoniky? Alebo tie, ktoré z vás urobia mladšiu, krajšiu, či staršiu, škaredšiu verziu? Tak práve takéto aplikácie si od vás vyžadujú prístup k vaším osobným informáciám. Tým, že im prístup schválite im ho dobrovoľne poskytnete, pobavíte sa, no právo prístupu im už neodoberiete …

Schválne si teraz otvorte vo svojom účte Nastavenia a zistíte koľko aplikácií má prístup k vaším údajom. Väčšinou je to meno, e-mail, vek a mená priateľov, no niekedy sú to aj fotografie a ďalšie informácie. Na stolovom počítači sa k týmto možnostiam dostanete šípkou vpravo hore, voľbou Nastavenia” a následne v ľavom menu zvoľte “Aplikácie a weby”. Ak si v tomto zozname neudržiavate poriadok, asi tam bude tých aplikácií viac, ako ste čakali.

Facebook BFF hoax 02

Pri každej aplikácii je možnosť “Zobraziť a upraviť”, alebo ju môžete aj zaškrtnúť a vpravo zvoliť “Odstrániť”. Týmto spôsobom sa chránite proti zneužitiu údajov tretími stranami. Sám Facebook však s nimi môže robiť, čo sa mu zachce, pretože jeho používaním dávate svoj súhlas s ich využitím prakticky na akékoľvek účely. Vypisovanie BFF do komentárov, ani zdanlivo fundované statusy o smerniciach či právnych nariadeniach na tom nič nezmenia. 🙂

Skutočná ochrana proti hacknutiu účtu na Facebooku

Ďalšie zvýšenie bezpečnosti môžete dosiahnuť aj aktiváciou dvojfázového overovania prístupu. To znamená, že ak by sa aj hacker či ktokoľvek dostal k vášmu heslu (čo značí, že ste urobili chybu v jeho jednoduchosti, alebo ste ho s niekým zdieľali), nedostane sa do vášho účtu.

K možnosti sa dostanete rovnako, ako k tej predchádzajúcej. Po kliknutí na šípku vpravo hore si otvorte “Nastavenia” a v ľavom menu vyberte možnosť “Zabezpečenie a prihlasovanie”. Tu si môžete aktivovať dvojstupňové overovanie, ktoré bude pri prihlasovaní vyžadovať overenie pomocou vášho mobilného telefónu. Príde vám SMS s kódom, ktorý musíte zadať. Hej, trochu to stráca zmysel, ak sa pokúsi váš účet ovládnuť niekto cez váš mobil. Ten si však môžete zabezpečiť napríklad snímačom odtlačkov prstov, identifikáciou tváre či PINom.

Facebook BFF hoax 01

V ponuke nájdete aj zariadenia, z ktorých ste do Facebooku na trvalo prihlásení. Je užitočné si ich skontrolovať a prípadne aj preriediť, ak nie je info aktuálne. Je tu tiež možnosť dostávať upozornenia na podozrivé pokusy o prihlásenie do vášho účtu a voľba troch až piatich priateľov, ktorí vám pomôžu dostať sa späť do účtu, keby všetko zlyhalo.

…A čo na mobile?

V mobilnej aplikácii nájdete rovnaké možnosti podobným postupom. Vpravo hore kliknite na tri pásiky, zvoľte “Nastavenia účtu” – “Zabezpečenie a prihlasovanie”.

Facebook BFF hoax 03

Nakoniec vám poskytneme niekoľko rád do života na Facebooku:

  1. Na sociálne siete umiestňujte iba informácie, pri ktorých vám nebude vadiť ich prípadné ďalšie šírenie. Určite vynechajte fotky vašich detí, vaše fotky bez oblečenia či príliš intímne informácie.
  2. Nedávajte súhlas so zdieľaním informácií aplikáciám, ktoré nepotrebujete na nič iné, ako na chvíľkové pobavenie sa.
  3. Svoje heslo nedávajte nikomu a nech nie je jednoducho uhádnuteľné. Žiadne “12345” či vaše krstné meno, priezvisko, ani dátum narodenia. To sú prvé možnosti, ktoré hacker skúsi.
  4. A napokon neverte všetkému, čo sa dočítate na internete. Okrem našich článkov, samozrejme! 😀

Na záver si dovolíme ironický citát:

Nie všetko, čo sa dočítate na internete, je autentické.

– Abraham Lincoln

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Martin hovorí: Odpovedať

    Super práca, Peter. Ako vždy 😉

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      vďaka, Martin! 😉

Pridaj komentár