Firma vytlačí vašu tvár na respirátor na odomknutie telefónu

Firma vytlačí vašu tvár na respirátor na odomknutie telefónu

Koronavírus je momentálne spoločenskou témou č. 1. Pochopiteľne, že naň reaguje aj svet technológií. V tomto prípade vychádza v ústrety tým, ktorí zo strachu nosia respirátor.

Fakty na tému respirátor, korona a rúško

V prvom rade sa pripojíme k osvete o koronavíruse. Odborníci sa zhodujú na týchto faktoch:

  • Rúška sú na nosenie zo strachu z nákazy zbytočné. Rúško si nasaďte, ak máte podozrenie, že už na vás niečo lezie. Ak sa tak stane, zbehnite si do lekárne pre lieky, choďte domov a zavolajte svojmu lekárovi.
  • Vírus sa prenáša kvapôčkami a nie vzduchom. Z toho vyplýva, že na vás musí nakazená osoba vyprsknúť telesnú tekutinu, alebo sa musíte dotknúť povrchu, na ktorom sa infekčná tekutina nachádza.
  • Proti nákaze pomáhajú respirátory, ale aj to iba špecifické typy, označené ako FFP3 alebo N95. Tie sú momentálne dosť nedostatkový tovar…
  • Vírus sa prenáša od 1. až 2. dňa odkedy sa dostane na vašu sliznicu. Preniesť na ostatných ho môžete, aj keď nemáte žiadne príznaky.
  • Inkubačná doba je od 2 do 14 dní. To znamená, že vírus už v sebe môžete mať, no prejaví sa až po tejto dobe. (Najčastejšie je to 5. a 6. deň.)
  • Rizikový kontakt s nakazeným je vzdialenosť do 1,5 až 2 metrov, najmä ak je dlhší ako 15 minút.
  • Treba si dezinfikovať ruky, aby sa na vás infekcia nepreniesla v prípade, že ste sa jej kdesi vonku dotkli. Z toho vyplýva pravidlo – nedotýkajte sa tváre, ak nemáte čisté ruky.
  • Vírus spôsobuje zápal hodných dýchacích ciest a príznaky sú podobné chrípke.
  • Úmrtie môže nastať vo väčšine vekových kategórií pacientov v 2% prípadov. Toto percento sa zvyšuje u ľudí s vysokým vekom a zdravotnými problémami. Jednoducho povedané – ak ste mladí a zdraví, máte veľkú šancu dostať sa z toho, aj keby ste sa nakazili.

Ako do toho zapadá technológia?

Odomknutie telefónu pomocou rozpoznávania tváre je už dávno pomerne bežná vec. Majú ho už aj lacnejšie modely a funguje pomerne spoľahlivo.

V dobe paniky okolo koronavírusu je však bežná vec aj respirátor na tvári používateľa telefónu. Vďaka tomu napríklad Face ID od Apple, ale aj pár ďalších systémov od výrobcov modelov s Androidom nemusí rozpoznať 3D obraz vašej tváre a telefón sa neodomkne. To isté môže platiť aj v prípade bežnejších 2D systémov rozpoznávania, takže myšlienka je v podstate správna.

Firma vytlačí vašu tvár na respirátor na odomknutie telefónu

Chytila sa jej firma zo San Francisca, ktorá ako riešenie ponúka tlač vašej tváre na respirátor. Presnejšie, tej časti vašej tváre, ktorú respirátor pokrýva. Fotku pritom máte zaslať pomocou aplikácie, v ktorej môžete tiež vykonať prípadné úpravy v oblasti posunutia. Elastický pásik, ktorý respirátor drží, bude prispôsobený odtieňu vašej pokožky.

Keď bude vaša tvár na respirátore správne vytlačená, stačí ju naskenovať ako novú. Malo by to zásadne zvýšiť pravdepodobnosť, že rozpoznávacie algoritmy telefónu vás spoznajú a zariadenie odomknú aj bez toho, aby ste si museli dať respirátor dole či používať iné spôsoby odomknutia.

Firma vytlačí vašu tvár na respirátor na odomknutie telefónu

Službu možno využiť za 40 dolárov na adrese FaceIDMasks.com a dovolíme si podotknúť, že aj keď ide o originálny nápad, je tu aj druhá možnosť. Nepoužívať odomknutie tvárou, ale napríklad PINom či odtlačkom prsta. 🙂

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár