Ako vybrať slúchadlá? – TechGuru.sk radí

Ako vybrať slúchadlá? titulka

Vybrať si správne slúchadlá k počítaču alebo na počúvanie hudby nie je také ľahké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Možností je nespočet a každý máme svoje osobné požiadavky. V princípe však možno sformulovať množstvo všeobecných rád, ktoré vám pri výbere pomôžu, a tak sme sa do nich pustili. Ako vybrať slúchadlá?

Headset alebo slúchadlá

Prvá voľba by mala padnúť v otázke typu. Pokiaľ si kupujete slúchadlá k počítaču, mali by ste siahnuť po headsete. To znamená, že okrem slúchadiel budete mať aj zabudovaný mikrofón, ktorý využijete napríklad pri multiplayerových hrách alebo pri videokonferenciách. V časoch šírenia koronavírusu sa to určite mnohým hodí.

Pri klasických slúchadlách bez mikrofónu môže byť zase výhoda v tom, že sa výrobca viac sústredí na kvalitu zvuku. Nie je to však pravidlo. Aj headsety k počítačom mávajú vysoko kvalitný zvuk a nie vždy ho budete vedieť dopredu odhadnúť podľa ceny. Občas aj lacnejšie slúchadlá majú dobrý zvuk a naopak. Na to, aby ste sa v tom vyznali, vám poslúžia naše recenzie.

Creative Aurvana Live! 2 recenzia 04

Pokiaľ siahnete po headsete, často môžete počítať s tým, že bude mať tak trochu predimenzované basy. Je to preto, že výrobcovia počítajú s tým, že veľká časť používateľov sú hráči, ktorí chcú mať silnejší zážitok z výbuchov a iných zvukových efektov.

“Mušle” alebo “štuplíky”

Ak ste sa už rozhodli v prvej otázke, druhá bude pravdepodobne pomerne ľahko zodpovedateľná. Pri tzv. “mušliach” (spisovne náušníkoch) budete mať viac pohodlia, keďže celý ich objem obopína vaše ucho a váhu celého zariadenia nesie mostík na vrchu vašej hlavy.

“Štuplíkové” (alias in-ear) slúchadlá sú zasa oveľa prenosnejšie. Väčšinou netrpia na slabšie basy, pretože ich zvuk rezonuje v podstate vo vnútri vašej hlavy. Toho sa teda obávať nemusíte, aj keď v tomto prípade zvykne platiť priama úmernosť. Čím lacnejšie slúchadlá, tým nižšia kvalita zvuku.

Takže pokiaľ siahnete po nejakom lacnom modeli za pár eur na pumpe, môžete očakávať, že vaša obľúbená skladba od Metallica bude znieť ako mačka mňaukajúca do záchodovej misy.

Takisto si treba dať pozor na káble, ktoré v prípade štuplíkových aj náušníkových slúchadiel bývajú opletené. Vďaka tomu sú odolnejšie proti prelámaniu a menej sa zamotávajú. Aj keď, pochopiteľne, že celkom nezamotateľné slúchadlá neexistujú.

BML E3 balenie

Čo sa týka využitia v spolupráci s mobilným telefónom – nezabudnite, že budete potrebovať headset, nie slúchadlá, kvôli prítomnosti mikrofónu. Tlačidlo na prijímanie hovorov a koliesko či tlačidlá na reguláciu hlasitosti majú všetky headsety. Líšia sa iba v komforte používania.

Komfort a životnosť

Či už si zvolíte headset alebo slúchadlá, vždy si zistite, z akého materiálu je ich hlavná konštrukcia. V dobrej recenzii sa to určite bude spomínať. Všeobecne platí, že čím viac kovu, tým dlhšie vám pravdepodobne slúchadlá prežijú. Kov je odolnejší, aj keď možno o čosi menej ohybný. Plastové modely sú náchylnejšie k lámavosti a to je čosi, čomu sa nevyhnete. Už v princípe sa pri používaní neustále ohýbajú napríklad pri nasadzovaní.

Niektoré modely majú náušníky otočné podľa vertikálnej osi, čo je občas výhoda. Menej sa vďaka tomu namáha celá konštrukcia a lepšie sa môžu prispôsobiť vašej hlave. Stretnete sa tiež so sklápacími náušníkmi. To majú väčšinou kompaktnejšie modely, pri ktorých výrobcovia pribaľujú aj vrecko na prenášanie. Také slúchadlá dobre poslúžia ak často cestujete a štuplíkové modely nemáte radi (napríklad je vám nepríjemný pocit, že máte čosi v uchu), no väčšinou patria k tým drahším.

Razer Thresher 7.1 celkový pohľad 01 Ako vybrať slúchadlá

Keď budete nakupovať v eshopoch, nebudete si môcť svoj vybraný model vyskúšať. V tom majú výhodu kamenné predajne. No opäť zdôrazníme, že v našich recenziách nájdete aj informácie o tom, ako sedia slúchadlá na hlave. Je to síce subjektívna vec, no pokiaľ majú napríklad príliš silný prítlak, je možné, že vám to nebude príjemné. Hlavne ak kupujete headset, s ktorým plánujete drviť 5 hodín v kuse Borderlands.

Spravidla sú pohodlnejšie modely, ktoré majú hrubšiu výstelku mostíka. To zase môžete zistiť na fotkách.

Spomenieme tiež, že niektoré headsety majú odnímateľný mikrofón, niektoré zasúvateľný a oboje je výhoda. Nebudete si doň brnkať, ak ho nepotrebujete. Nevýhoda je to iba vtedy, ak ste bordelár a odnímateľný mikrofón si kdesi stratíte.

Zvuk a výhody bezdrôtových modelov

Zvuková stránka je čosi, čo sa veľmi ťažko popisuje slovami. My sa vždy snažíme popísať hlavne výraznosť vykreslenia jednotlivých frekvenčných pásiem. Takže sa u nás dozviete, či sú basy dostatočne výrazné a hlboké (ideálne pod 20 Hz), či sa jednotlivé frekvencie neprekrývajú, či sú výšky ostré ako jazyk Nory Mojsejovej a tak podobne. S čistotou zvuku a so skreslením už dnes nemávajú problém ani lacnejšie modely, no občas sa to stáva.

Netreba sa veľmi obávať ani bezdrôtových slúchadiel. Kedysi sa používal na bezdrôtovú komunikáciu rádiový signál, čo primiešavalo do zvuku značný šum aj pri drahších prístrojoch od renomovaných značiek. Dnes už všetko fičí digitálne cez bluetooth a treba si len overiť, či prijímač nemá slabý dosah. Ak je v poriadku, budete môcť so slúchadlami pobiehať po byte.

Napríklad budete pripravovať pečený bôčik za zvukov sviežej hudby Mozarta. Alebo za zvukov vypalováku “Čo ti jebe” od Rytmusa budete robiť 500 brušákov bez vyrušovania suseda, ktorý je zberateľom zbraní a má slabé nervy.

Subjektívne odporúčame preferovať modely s akumulátorom. Je to pohodlnejšie, slúchadlá si nabijete aj z počítača a lepšie modely tak vydržia bez nabitia aj niekoľko dní. Na druhej strane po pár rokoch používania môže akumulátor začať strácať kapacitu a možno práve vám vyhovuje vymieňať klasické batérie.

Lamax Beat Blaze B-1
Zapojenie pomocou štýlového tyrkysového kábla

Pokiaľ siahnete po káblovom modeli, presvedčte sa, či je v kábli zabudovaný ovládač. To je veľmi praktická vec, keď si môžete riadiť hlasitosť či stlmiť mikrofón jedným pohybom ruky. V recenzii si však overte, či je ovládač dobre umiestnený, či ovládanie hlasitosti nie je príliš citlivé a podobne.

Ako vybrať slúchadlá podľa ceny

Podľa cien sa veľmi neorientujte, len okrajovo. Isto máte svoj stanovený rozpočet a snažíte sa za tie peniaze získať to najlepšie čo sa dá. Opäť však zdôrazníme, že málokedy platí, že vyššia cena znamená aj vyššiu kvalitu. To možno v kategórii do 30 eur. Vyššie sú už vody kalné, nejasné a zorientovať sa vám pomôžu názory recenzentov, ktorí s vami zvoleným modelom prišli reálne do kontaktu.


Si hráč? Toto ťa bude zaujímať: Definitívne edície Mafia majú veľké problémy.


My sme už testovali slúchadlá, ktoré mali lahodný zvuk a vysoký komfort za 40 eur, aj slúchadlá, ktoré stáli 200 eur a napriek tomu neponúkali špičkovú kvalitu. To berte zároveň ako nápovedu. Slušný zvuk dostanete už aj v kategórii okolo 30-40 eur.

Pochopiteľne, že vám to nebude stačiť, ak ste fajnšmeker, ktorý počúva všetko vo formáte FLAC. V takom prípade odporúčame loviť v kategórii nad 100 či radšej nad 200 eur. Je predsa len o čosi pravdepodobnejšie, že tam ulovíte kvalitu.

Áno, sú aj oveľa drahšie slúchadlá, ale človek, ktorý ide po tejto cenovej kategórii asi naše rady nepotrebuje.

Značky a softvér

Často sa nás pýtate akú značku si zvoliť. A to nielen pri slúchadlách. To je však otázka, na ktorú neexistuje dobrá univerzálna odpoveď. Iste, môžete siahnuť po renomovaných značkách, pri ktorých je vyššia pravdepodobnosť, že dostanete za svoje peniaze aj vyššiu kvalitu. Je dobré dať tiež na názory priateľov či rodiny. V konečnom dôsledku však nemožno celkom objektívne značky rozdeliť na dobré či zlé a čo vyhovuje jednému, druhému nemusí.

Riešte komfort, kvalitu použitého materiálu a z recenzií zisťujte, či je zvuk sýty a čistý. Pri headsetoch k počítaču tiež hoďte očkom po prípadnom softvéri, ktorý dokáže úplne zásadne zmeniť zážitok z používania.


Prečítaj si: Najnovšia aktualizácia Windows 10 prináša zaujímavé a užitočné novinky.


Niektorí výrobcovia majú softvér, ktorý obsahuje ekvalizér, takže si budete môcť zvuk modelovať podľa svojich potrieb a aktuálne spustenej aplikácie. Na to slúžia tiež uložené profily – tie si často možno nastavovať nielen na hudobné štýly, ale aj na jednotlivé hry.

Môžete mať napríklad zvýraznené basy pri Zaklínačovi 3, aby ste si viac vychutnali Geraltovo “Hmm.”. Alebo zreteľnejšie výšky a stredy v multiplayeri, aby ste dobre rozumeli čo hovoria vaši spolubojovníci tesne pred smrťou a na ktoré božstvo nadávajú hneď po nej, aj aby ste počuli kroky nepriateľa v neďalekom kroví.


Kupujete herný notebook? Poradíme vám na čo sa sústrediť.


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár