Hráči Borderlands 3 pomohli vedcom skúmať ľudský mikrobióm v črevách

Hráči Borderlands 3 pomohli vedcom skúmať ľudský mikrobióm v červách

V roku 2020 bola spustená minihra Borderlands Science, ktorá bola integrovaná do populárnej strieľačky Borderlands 3. Cieľom tejto minihry bolo nenásilnou cestou zapojiť hráčov do vedeckého výskumu ľudského mikrobiómu, teda spoločenstva baktérií v našom čreve

Pôvodne sa vedci z univerzity McGill obávali o úspešnosť projektu, no výsledok prekonal všetky očakávania. Až 4,5 milióna hráčov pomohlo vedcom s analýzou genetického materiálu milióna rôznych druhov baktérií.

Hráči v podstate porovnávali rady buniek, ktoré predstavovali stavebné bloky DNA rôznych mikroorganizmov. Išlo o úlohu, ktorú doposiaľ nezvládli ani tie najvyspelejšie počítačové algoritmy.


Bude ťa zaujímať: Samsung je opäť najpredávanejší na svete, Apple stráca pôdu pod nohami. Huawei sa bráni sankciám


Hráči Borderlands Science sa podieľali na výskume rôznymi spôsobmi. Jedným z najdôležitejších bolo porovnávanie radov buniek, ktoré predstavovali stavebné bloky DNA rôznych mikroorganizmov. Táto úloha, zdanlivo jednoduchá, si vyžadovala pozornú analýzu a logické myslenie. Hráči museli identifikovať podobnosti a rozdiely medzi bunkami a správne ich usporiadať do stromovej štruktúry, ktorá odrážala evolučné vzťahy medzi baktériami.

Borderlands 3

Týmto spôsobom hráči pomohli vedcom vytvoriť komplexný a presný „rodokmeň“ mikroorganizmov v ľudskom čreve. Táto informácia je pre vedcov neoceniteľná, pretože im umožňuje lepšie pochopiť, ako mikrobióm ovplyvňuje naše zdravie a ako s ním môžeme bojovať proti rôznym chorobám.

Okrem porovnávania buniek sa hráči Borderlands Science podieľali aj na analýze dát a identifikácii vzorcov v mikrobiálnej DNA. Vďaka ich úsiliu vedci dokázali odhaliť nové súvislosti medzi rôznymi typmi baktérií a ich funkciami v tele.


Prečítaj si tiež: Deepfake nahé fotky Taylor Swift sú problém. Microsoft a Meta sľubujú opatrenia


Vďaka projektu Borderlands Science sa vedcom podarilo získať päťkrát viac dát o mikrobiálnej DNA ako za predchádzajúcich 10 rokov výskumu s inou citizen science hrou (odborný termín pre verejnosťou podporovaný vedecký projekt). Borderlands Science ukázal, že ak sa takéto projekty prepoja s hrami zábavnou formou, dokážu mať obrovský dosah.

Výskumníci plánujú získané dáta využiť na prepojenie konkrétnych typov mikroorganizmov s naším jedálničkom, starnutím a rôznymi chorobami. Projekt Borderlands Science stále prebieha a vedci zbierajú ďalšie dáta od hráčov.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár