Samsung Galaxy S9+ recenzia

Samsung Galaxy S9+ recenzia titulka

Vlajková loď Samsungu každoročne púta veľa pozornosti. Nečudo, Samsung Galaxy S9 a jeho brat S9+ sú vnímané ako špičkové modely priamo konkurujúce náprotivku s nahryznutým jablkom v znaku. Pozreli sme sa na to, čo tento rok prináša vyšší model Galaxy S9+.

Variant, ktorý zavítal k nám do redakcie svojou farbou asi osloví najmä dámy. Má názov Lilac Purple a ide o fialovo-ružové vyhotovenie.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 11

Konštrukcia a dizajn

Po vydarenej Galaxy S8 sme čakali, s čím príde Samsung pri S9. Tentokrát už toľko nezdôrazňujú nekonečný displej, aj keď zostal zachovaný. Nemá bočné okraje a vo variante S9+ má celkovú uhlopriečku 6,2″, oproti základným 5,8″ pri S9. Neľakajte sa však! Displej dobre vypĺňa prednú časť a telefón vôbec nie je veľký. Hmotnosť 189g (oproti 163g pri S9) je tiež celkom pohodlná.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 12

Formát pomeru strán displeja zostal zachovaný, opäť je to 18,5:9, takže je model relatívne úzky a dobre sa drží aj v menšej ruke. Zrejme kvôli “nekonečnosti” displeja je snímač odtlačkov prstov opäť vzadu pri fotoaparáte. Škoda, už dlhšiu dobu sa hovorí o snímačoch, ktoré by mali fungovať aj zabudované v displeji, no zrejme stále nefungujú ako by mali, keďže sa do praxe zatiaľ nedostali.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 13

Na pravej hrane telefónu je umiestnené tlačidlo na aktiváciu zariadenia. Ovládanie hlasitosti našlo svoje miesto na ľavej strane nad tlačidlom asistenta Bixby.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 14

Variant, ktorý sme testovali má zásuvku na dve karty SIM, pričom na pamäťovú kartu sa miesto nenašlo. Resp. našlo, ale musíte sa vzdať jednej z kariet SIM.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 15

Konfigurácia

V oblasti smartfónov sa už honbe za výkonom príliš nevenuje pozornosť. Už pár rokov zvládajú rozšírenú realitu, pohyb v systéme je už plynulý aj pri lacných nevýkonných modeloch a mobilné hry nie sú až také extrémne náročné. Jediné, čo ešte poháňa priemysel v tomto smere dopredu je náročnosť nakrúcania v 4K a s AI.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 16

Samsung Galaxy S9+ v 4K nakrúca a poháňa ho pritom osemjadrový procesor vyrobený 10nm výrobným procesom s frekvenciou až do 2,7 GHz. Množstvo RAM už pripomína stolový počítač. Kapacita je na hodnote 6 GB (oproti 4 GB v S9) a nikto si nemôže sťažovať, že by to nestačilo na množstvo pospúšťaných aplikácií.

Úložný priestor vyvolá trochu rozpaky. Oproti základnému variantu S9 je kapacita 64 GB rovnaká, takže žiadny krok vpred. Pri častom nakrúcaní videí v 4K to asi veľmi nepoteší a ak máte dve SIM, tak si ani veľmi nepomôžete pamäťovou kartou. Ak vám riešenie vyhovuje a máte jednu SIM + kartu micro SD, tak vám model poskytne priestor na nej do 400 GB. To je podstatne lepšie.

Zvuk

Napriek všetkým snahám, port jack 3,5 mm je večne živý ako Lenin. Aj model Galaxy S9+ ho má a priložené slúchadlá od AKG ho krásne využijú.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 24

Ich zvuk je výborný, najmä čo sa týka basovej zložky, ktorá je výrazná, no nie príliš ostrá. V podstate však možno povedať to isté aj o predchádzajúcom modeli telefónu a jeho slúchadlách.

Samsung Galaxy S9+ recenzia Sajfa
Videopozdrav od Sajfu nájdete na našom novom kanále na Youtube!

Zabudovaná technológia od Dolby – Dolby Atmos, Dolby Digital a Dolby Digital Plus poslúži na sledovanie videí s priestorovým zvukom. Mobil pri tom využíva slúchadlo a reproduktor zabudovaný v spodnej časti. Priestorovosť zvuku je veľmi zreteľná a hudbu si vychutnáte aj v prípade, že nechcete využívať priložené slúchadlá. Aj keď ktovie prečo by ste nechceli, sú super. 🙂

Samsung Galaxy S9+ recenzia 25

Displej

Displej typu AMOLED v Galaxy S9+ má rozlíšenie 2960x1440p. Je rovnaké, ako v základnej verzii, no vďaka väčšej uhlopriečke je hustota pixelov o čosi nižšia (S9 má 570 ppi a S9+ má 529 ppi). V praxi to však nepostrehnete, obraz je krásne ostrý a dokonca mu nič nechýba ani po zapnutí šetriaceho režimu. Šetriace stupne sú dva a znižuje sa pri nich okrem iného aj rozlíšenie displeja. Získate tým, ako si asi domyslíte, dlhšiu výdrž batérie.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 19
Pri šetrení energiou vyzerá telefón ako jednoliaty tmavý obdĺžnik.

Oproti S8 máme pocit, že sa zlepšilo správne rozpoznávanie nechcených dotykov po okrajoch displeja. Občas sa totiž stane, že zaoblené okraje telefónu na dotyk zareagujú, aj keď to nechcete. Pri tejto generácii máme pocit, že sa to stáva menej často ako pri tej minulej. Takže malý plusový bodík pre Samsung.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 20
Už ste sa prihlásili na odber nášho nového kanála na Youtube? Nie?! :-O

Fotoaparát

Rozobrať podrobne všetky funkcie fotoaparátu, to by zabralo celý samostatný článok, a tak vypichneme len to najzaujímavejšie. Pozrite si zábery, ktoré sme pomocou Galaxy S9+ zaobstarali:

Cítiť, že sa výrobca sústredil na realistické farby, čo oceňujeme. Na fotografiách nenájdete žiadne stopy po nechcenom rozostrení a vysoko oceňujeme citlivosť optiky na svetlo. Zadný duálny fotoaparát dokáže aj pri veľmi slabom svetle vytvoriť vysoko kvalitné zábery. Táto fotka bola vytvorená v takmer úplnej tme pri slabom svetle vzdialenej žiarovky (nenechajte sa zmiasť odtieňom oblohy, v reále bola oveľa tmavšia):

Samsung Galaxy S9+ recenzia 08
Clona f/1,5 robí svoje.

Zaujímavá je aj funkcia Bixby Vision. Čo je Bixby sme rozobrali v tejto recenzii na S8. V tomto prípade ide skôr akúsi hračičku s umelou inteligenciou. V praxi by mohla poslúžiť na googlenie receptov na konkrétnu ingredienciu, alebo identifikáciu nejakých produktov. Bixby Vision totiž analyzuje zábery v reálnom čase a odhaduje, na čo sa práve dívate. Snaží sa zistiť typ materiálu, povrchu, alebo aj rovno o aký objekt ide. Funguje to slušne, aj keď sa pomerne často pomýli a následne vám vygoogli súvislosti, ktoré vám na nič nebudú.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 09
Hej, jasné, je to MacBook. 😀

Fajn na tejto funkcii je prekladanie textov. V reálnom čase fotoaparát hľadá v zábere nápisy v cudzom jazyku, preloží ich do slovenčiny a začlení priamo do obrazu pomocou AR. Vyzerá to dobre, aj keď to občas prekladá slabšie. V cudzej krajine to môže turistovi celkom dobre poslúžiť.

Máme tu ešte aj funkciu na odhaľovanie informácií o ročníkoch vín, no keďže v redakcii nechľastáme prvú ligu, víno po ruke nebolo a túto funkciu sme neotestovali. 🙂

Fotoaparát je rozhodne časť, pre ktorú si model mnohí zaobstarajú. Je tu aj režim na profesionálne, čiže ručné nastavovanie parametrov a niekoľko ďalších režimov. Tvorba emoji pomocou AR, dynamické zaostrovanie, hyperčasozber, tvorba panoramatických fotiek a dokonca aj režim na fotenie jedla … Je toho naozaj množstvo a ocenia to asi hlavne hypsteri, no na svoje si príde aj bežný používateľ. Kvalitatívne bude spokojný aj náročnejší foto-nadšenec.

Samsung Galaxy S9+ recenzia 21

Predný foťák veľmi nezaostáva, má síce nižšie rozlíšenie a nemá blesk, no kvalitou je veľmi vysoko a dokáže prakticky skoro všetko to, čo ten zadný.

Nakrúcanie videí

Ak sa rozhodnete pre Galaxy S9+ video bude to, čo si budete užívať. Totiž nakrúcanie v rozlíšení 4K a pri frekvencii 60 fps, to len tak ľahko niekde nedostanete. Ak máte aj 4K televízor či monitor, zábery z dovolenky dostanú celkom nový rozmer.

K tomu si pripočítajte možnosti ako superspomalené natáčanie videa (960 fps). Funguje to tak, že aktivujete nahrávanie a na displeji máte štvorček, ktorý má vyhradiť miesto na objekt či osobu, ktorú chcete zachytiť. Ak sa v štvorčeku zaznamená pohyb, spomalí sa a takto spomalene sa vloží do videa, ktoré má inak normálnu rýchlosť. Najlepšie to asi pochopíte z videa:

Nevýhoda je v nízkej kvalite obrazu a nízkom rozlíšení (720p), ako ste si iste všimli. Blikanie niektorých sekcií obrazu je spôsobené princípom fungovania výbojky v osvetlení obchodného domu. Bežne je blikanie natoľko rýchle, že ho kamera ani ľudské oko nezachytí, no pri spomalenom zábere je to už iné.

Na porovnanie, takto vyzerá 4K 60 fps. Aj táto 5-sekundová vzorka zaberie približne 50 MB, preto sme tak trochu kritizovali úložný priestor modelu.

Skúsenosti z testovania

Pri testovaní Samsung Galaxy S9+ sme boli naozaj spokojní. Telefón dobre sadne do ruky a napriek lesklej zadnej časti sa v nej nešmýka. Aj keď, pochopiteľne, chce to nejaký obal. Testovacia vzorka, ktorú nám spoločnosť poskytla už nejaký ten škriabanček v zadnej časti mala.

Čo nás sklamalo, je výdrž batérie. Tá by mala mať vyššiu kapacitu, ako pri základnom modeli S9, a pritom nevydrží ani dva dni. Keby ste chceli výdrž natiahnuť, museli by ste neustále používať šetriaci režim, takže stále sa nevieme zbaviť potreby každodenného nabíjania. Pri šetrení môžete dosiahnuť okolo 30-35 hodín, ale viac asi len ťažko.

Bixby je síce fajn, no stále nevie po slovensky. Takže drvivá väčšina používateľov ho nevyužije. Tí čo však vedia po anglicky ho isto ocenia napríklad vďaka hlasovému nastaveniu pripomienok či budíkov.

Samostatná kapitola je odomykanie zariadenia. Keďže je snímač odtlačkov vzadu, mnohí z vás asi zvolia odomknutie pomocou tváre, alebo snímania zreničiek. Druhá možnosť je o čosi príjemnejšia, funguje totiž celkom dobre aj v tme. Snímanie tváre si vyžaduje dobré svetelné podmienky. Majitelia okuliarov však budú mať občas problém s odomknutím ak sa v okuliaroch vyskytnú odlesky.

Pri odomknutí tvárou máme pre vás jednu perličku. Snímanie detailov je natoľko podrobné a presné, že nás systém nerozpoznal po oholení fúzov a brady. 🙂 Tvár bolo potrebné nasnímať odznova.

Každodenné používanie bude zrejme zahŕňať aj počúvanie hudby, v čom model vyniká a mať po ruke takto kvalitný fotoaparát aj s kamerou, ktorá zvládne 4K pri 60 fps, to je obrovská výhoda.

Sklamanie je nedostatok inovácie. Ako sme už viackrát naznačili, táto generácia v podstate neprináša nič nové. Prináša drobné zlepšenia a pár nenápadných noviniek, no pokiaľ ste spokojní majiteľ S8, nemáte dôvod prejsť na S9. Čo je škoda.

Verdikt – Samsung Galaxy S9+

Model nás najviac oslovil fotoaparátom, ktorý sa oproti minulosti sústredil viac na vernosť farieb a množstvo rozšírených funkcií. Vďaka variabilnej clone robí skvelé fotky za každých svetelných podmienok. Ak chcete využiť 4K video pri 60 fps, niet nad čím váhať. Model S9+ má oproti základnému väčší displej a vyššiu kapacitu batérie. To prvé je vidno, druhé nás nejako neoslovilo. Výdrž nie je silná stránka modelu, skôr sme si ho obľúbili pre kvalitný a priestorný displej, ktorý oceníte napríklad pri prehliadaní sociálnych sietí či sledovaní videa. Tam vám navyše poslúži priestorový zvuk od Dolby. Celkové hodnotenie by si Galaxy S9+ zaslúžil aj o pár percent vyššie, no problém vidíme v nedostatku inovácie. V porovnaní s minulou generáciou sme okrem variabilnej clony nevideli prakticky nič zásadne nové. Evolúcia nie je taká lákavá ako revolúcia …

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • výborný priestranný displej
  • kvalitný priestorový zvuk
  • super slúchadlá od AKG
  • Bixby a jeho funkcie
  • dobre sadne do ruky
  • skvelé oba fotoaparáty
  • kvalitné nočné zábery a AI
  • video v 4K a 60 fps
  • superspomalené video

Nevýhody:

  • slabá výdrž batérie
  • nedostatok inovácie oproti S8
  • odomknutie tvárou či zreničkami nefunguje vždy

Parametre: osemjadro 1,7-2,7 GHz, displej 6,2″ Super AMOLED 2960x1440p (QUAD HD+), zadný foťák duálny 12+12Mpix f/1.5 a f/2.4 (variabilná clona) optická stabilizácia, superspomalené video 960 fps HD, alebo 240 fps FHD, klasické video 4K/60fps, predný 8 Mpix f/1.7 bez stabilizácie a blesku, RAM 6GB, úložisko 64 GB (k dispozícii menej ako 50 GB), micro SD slot do 400 GB, slot na SIM – duálny hybridný, nabíjanie cez USB-C, audio jack 3,5 mm, bluetooth 5.0, NFC, Akcelerometer, Barometer, Snímač odtlačkov prstov, Gyroskop, Geomagnetický senzor, Hallový senzor, Snímač tepu, Iris Sensor, Tlakový senzor, Senzor priblíženia, RGB svetelný senzor, rozmery (V x Š x H, mm) 158.1 x 73.8 x 8.5, hmotnosť 189 g

Cena: 760(zdroj: Heureka, môže sa líšiť podľa predajcu)

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Samsung.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár