Ako chutia guličky z mamutieho mäsa? Austrálska firma ich má

Dáte si guličky z mamutieho mäsa? V Austrálii ich majú

Túto prehistorickú mňamku si môžete dopriať vďaka spoločnosti Vow, ktorá sa rozhodla priniesť guličky z mamutieho mäsa na jedálny lístok moderného človeka

V období pleistocénu si ľudia nažívali na Zemi spolu s mamutmi. Ako naznačujú niektoré dôkazy, tieto chlpaté slonom podobné stvorenia naši predkovia tiež lovili a jedli.

Tak a je to tu. Neprešlo možno ani dva a pol milióna (približne vtedy začal pleistocén) a je to tu znova. Austrálska Firma Vow použila mamutiu DNA na tvorbu mäsových guličiek a aby mohol byť celý proces úplne úspešný, na dokončenie využila DNA najbližšieho žijúceho príbuzného mamuta – slona afrického. Výsledok svojej práce spoločnosť prezentovala na vedeckej výstave v múzeu NEMO v Amsterdame.

Okrem toho, že ide o skutočne unikátne jedlo, má tiež plniť úlohu akéhosi odkazu. Zástupcovia firmy sa snažia upozorniť na to, že ľudstvo aktuálne čelí podobnej hrozbe, vďaka ktorej vyhynuli aj mamuty – klimatickým zmenám.

Guličky z mamutieho mäsa majú niesť posolstvo

Podľa Tima Coakesmitha, spoluzakladateľa Vow, by sme mali zmeniť spôsob, akým farmárčime vo veľkom meradle, aj to, akým spôsobom jeme.

Dáte si guličky z mamutieho mäsa? V Austrálii ich pečú

Asi ste si už domysleli, že technológia na výrobu takýchto guličiek neleží len-tak na ulici. Ide o molekulárnu technológiu, ktorá dokáže mäso vyrábať z umelo dopestovaných zvieracích buniek a nie zo skutočných zvierat.

Vďaka takémuto postupu sa môže výrazne znížiť dopad ľudského jedálnička na klímu planéty a to aj napriek tomu, že takéto umelo dopestované mäso chutí rovnako a má aj rovnaké výživové hodnoty ako to bežné.


Prečítaj si tiež: Umelé mäso vypestované v laboratóriu sa bude môcť jesť


Paradoxne sa však zdá, že guličky, resp. jednu veľkú guľu, z mamutieho mäsa sa zatiaľ nikto neodvážil ochutnať, keďže obsahuje mamutí proteín, ktorý ľudské telo videlo naposledy asi pred 4-tisíc rokmi. James Ryan, hlavný vedec z Vow, poznamenal, že pečenie mamutieho mäsa voňalo podobne ako príprava mäsa z krokodíla. Takže našinec zrejme získa veľmi presnú predstavu…

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár