Lenovo TAB4 10 Plus recenzia tabletu

Lenovo TAB4 10 Plus titulka

Tablety sa za dobu svojej existencie dostali z pozície trendového zariadenia, ktoré musel mať každý, na stabilnejšie miesto. Teraz ich má každý, kto ich potrebuje. Kto to je? Napríklad profesionálni terénni pracovníci, ale aj majitelia menších smartfónov, fanúšikovia filmu, rodiny s deťmi atď. … Testovali sme Lenovo TAB4 10 Plus. 10,1-palcový tablet s rozlíšením FHD.

Lenovo TAB4 10 Plus celkový pohľad

Dizajn a konštrukcia

Mohli by sme povedať, že tablet je iba zväčšený smartfón, v tomto prípade na zariadenie s uhlopriečkou 10,1″. V princípe to tak je, no z jeho rozmerov plynie množstvo rozdielov, ktoré sme sa snažili zachytiť v tejto recenzii.

Lenovo TAB4 10 Plus celkový pohľad 2

Lenovo stavilo pri modeli TAB4 10 Plus na veľmi štíhle vyhotovenie, strieborný kovový rám a sklený predok aj zadok. Je to super kombinácia, pokiaľ sa vám tablet nevyšmykne z ruky. Je v tom dávka subjektivity, no podľa nás by bolo praktickejšie zadnú časť zdrsniť. Takto vyzerá luxusne, štýlovo, ale v praxi jej hladký povrch môže spôsobiť šmyk. Našťastie je z oboch strán inštalované dvojité ochranné sklo. Model je určený aj pre deti, takže tento aspekt je dôležitý.

Lenovo TAB4 10 Plus zadná časť

Vedľa objektívu predného foťáku umiestnili dizajnéri modrú notifikačnú LED, takže budete vždy informovaní o tom, či vás niekto zháňal. Dokonca sa to týka aj hovorov, keďže tablet má na boku zásuvku na SIM karty. Vďaka tomu dokáže celkom zastúpiť smartfón. Len sa vám nezmestí do vrecka nohavíc. Jedine, že by ste mali rozmery Hagrida z Harryho Pottera. 🙂

Podpora 4G zabezpečí, že aj bez Wi-Fi využijete mobilný internet.

Lenovo TAB4 10 Plus port SIM

Ovládanie je klasické – spojené tlačidlo na nastavenie hlasitosti a jedno na aktiváciu/deaktiváciu napájania. Na nabíjanie poslúži port USB-C a nechýba ani jack 3,5mm na slúchadlá, ktorý je umiestnený celkom v rohu. Podobne v rohu je umiestnený aj objektív zadného fotoaparátu. Je to celkom praktické, keď si čosi chcete vyfotiť, nezacláňate si prstami.

Lenovo TAB4 10 Plus foťák

Pod displejom našiel svoje miesto snímač odtlačkov prsta, ktorý dnes už môžeme považovať za samozrejmosť. Do dizajnu je začlenený nenápadne a slúži ako má, takže k nemu niet čo dodať.

Lenovo TAB4 10 Plus snímač odtlačkov

Pozitívne hodnotíme kombináciu strieborného rámu a bieleho tela tabletu. Vďaka bielej farbe je konštrukcia odolná proti odtlačkom prstov, aj keď sklo ich bežne “rado zaznamená”. Farebných variantov je viacero, nám sa testovaný páčil.

Parametre Lenovo TAB4 10 Plus

Lenovo TAB4 10 Plus poháňa osemjadro od Qualcommu taktované na 2 GHz. Je to slušný základ na plynulý chod a k tomu 4 GB RAM zabezpečujú možnosť spúšťať množstvo aplikácií súčasne.

Lenovo TAB4 10 Plus 01

Úložný priestor má kapacitu 64 GB, takže by nemal byť problém ani s ukladaním obsahu ako je hudba či filmy. Keby ste boli náročnejší, vždy je tu možnosť vložiť kartu micro SD a rozšíriť kapacitu o ďalších 128 GB.

Fotoaparát

Predný ani zadný fotoaparát neohúria rozlíšením ani kvalitou. Niektoré farebné odtiene by mohli byť o čosi sýtejšie a bledšie časti sa ľahko prepaľujú. Predný foťák nemá blesk, no na druhej strane fotenie nie je hlavný účel tabletu. Navyše rozmery displeja zabezpečia, že vidíte svoj záber na veľkej ploche už vopred. Tak si napríklad lepšie zameriate scénu a uvidíte aj detaily, ktoré by ste na smartfóne nepostrehli. Takže sú tu aj výhody.

Galéria fotiek z Lenovo TAB4 10 Plus

Skúsenosti z testovania

Pochválime konštrukciu tabletu. Je síce štíhly, no nie natoľko, aby sa zle držal. Jediná prekážka je, ako sme už spomenuli, šmykľavá zadná časť. Celkovo sa nám však so zariadením manipulovalo veľmi dobre. Porty aj objektívy sú umiestnené prakticky a notifikačná LED upozorní na nové správy.

Lenovo TAB4 10 Plus 03
Hej, to je stream našej redaktorky Klaudy na Twitchi. 🙂

Najviac sa nám páčilo použitie na sledovanie filmov a seriálov. Pri uhlopriečke 10,1″ si človek užije obraz slušných rozmerov. So sledovaním na telefóne s bežnou uhlopriečkou 5 – 5,5″ sa to nedá ani porovnať. K príjemnému pocitu ešte prispieva zvuk s technológiou Dolby Atmos. Vďaka nej si totiž môžete meniť zvukové profily podľa toho, aký obsah pozeráte či počúvate. Reproduktory sú dva, takže je prítomný efekt stereo. A nielen to, zvuk je tiež plno priestorový, čo znie až neuveriteľne, keď si predstavíte, že máte pred sebou relatívne malé zariadenie a má zvuk rozložený ako domáce kino.

Pochopiteľne, že v oblasti basov to nie je až také výživné ani s použitím ekvalizéra. No pokiaľ vám nestačia reproduktory, so slúchadlami budete určite spokojní. Dolby Atmos umožňuje tiež inštaláciu ďalších podporovaných aplikácií, medzi ktorými sú dokonca aj hry.

Zaujímavá nám prišla aplikácia od Lenova, ktorá mení typ ovládania tabletu. Buď si zvolíte klasiku s troma virtuálnymi Androidovými tlačidlami dolu v strede, alebo sa tieto tri prvky stiahnu do rohu displeja. V spodnej lište budete mať vtedy prístup k často používaným aplikáciám. Podobne, ako je to vo Windows.

Lenovo TAB4 10 Plus 06

Okrem toho je tu tiež možnosť prispôsobiť tablet detskému používateľovi. Okrem filtrovania používania snímačom odtlačkov prstov môžete napríklad stanovovať časový limit použitia a blokovať nevhodný obsah. Použitie pre deti sa dá ešte podporiť aj dokúpením balíčka, ktorý obsahuje nárazu vzdorný kryt, filter pre citlivé oči a zábavné nálepky.

S batériou pracuje tablet výborne, keďže pri strednej záťaži a každodennom používaní nám vydržala až dva týždne. Bolo to bez použitia karty SIM, takže tento údaj sa u vás môže líšiť niekedy aj celkom výrazne. Podľa toho, ako tablet zaťažíte, no celkovo je batéria výborná.

Verdikt – Lenovo TAB4 10 Plus

Lenovo TAB4 10 Plus sa nám páčil najmä vďaka štíhlemu elegantnému dizajnu a perfektnému zvuku Dolby Atmos, ktorý vynikne hlavne pri sledovaní videa. Podchytí však aj všetky ostatné činnosti, ktoré by ste na ňom chceli robiť. Mimoriadne sa hodí na videohovory a zabezpečí aj tie bežné, hlasové, vďaka podpore vloženia SIM karty. Fotí obstojne, aj keď to nie je žiadny fenomén, no pri tablete to nie je až také dôležité. Páčil sa nám tiež výkon a štedro nastavené parametre, napríklad úložiska. Rezervu sme našli v basovej zložke zvuku reproduktorov, čo si ľahko vykompenzujete slúchadlami. Elegantná sklená zadná časť je zasa trochu šmykľavá, no celkovo ide o veľmi podarený model. Škoda, že nie je aj o čosi lacnejší.

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • elegantný štíhly dizajn
  • materiály sú kov a sklo
  • port na kartu SIM
  • priestorový zvuk Dolby Atmos
  • slušný výkon
  • dobrá kapacita úložného priestoru
  • snímač odtlačkov prstov
  • port 3,5mm jack
  • perfektná výdrž batérie
  • notifikačná LED
  • prispôsobenie detskému používateľovi

Nevýhody:

  • fotoaparát by mohol byť lepší
  • basová zložka je pri repro nevýrazná
  • šmykľavá zadná časť

Parametre: osemjadro Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625, 4GB RAM, 64 GB úložisko, micro SD slot do 128 GB, displej 10,1″ FHD (1920 x 1200 p) IPS, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, podpora 4G, predný foťák 5Mpix, zadný 8 Mpix, 475g, Android 7.1.1 Nougat

Cena: 299 EUR

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár