Ako si vybrať smartfón – TechGuru.sk radí

Ako si vybrať smartfón titulka

Kúpa smartfónu je pre väčšinu ľudí zriedkavá záležitosť. Raz za rok, možno dva či tri sa vyberiete na “lov” svojho budúceho spoločníka na cestách, ale aj v pohodlí domova. Ako si vybrať smartfón? My vám poradíme na čo sa sústrediť, čo dáva zmysel, aké by mali byť parametre, ale aj aké výhody a nevýhody majú technológie, ktoré nájdete v letákoch a reklamách.

Na veľkosti záleží

Ešte predtým, ako budete čokoľvek riešiť, stanovte si približnú veľkosť smartfónu, ktorý by mal byť pre vás ideálny. Tým si značne zúžite a uľahčíte výber. Ak ste žena, pravdepodobne budete hľadať v rozmedzí 4,7″ až 5,2″, pričom zdravý stred je 5″. to je veľkosť, ktorá by mala sedieť aj do menšej ruky bez toho, aby vám takýto mobil často padal na zem.

Muži uprednostnia zrejme rozmery od 5,2″ do 5,5″. Pochopiteľne, že sú aj väčšie modely, no s priblížením sa k rozmeru 6″ už hovoríme skôr o phabletoch, čiže telefónoch skrížených s tabletom. Nie je na nich nič zlé, no ovládanie jednou rukou je pri nich náročnejšia záležitosť a ťažšie sa zmestia do vrecka.

Akýsi medzistupeň ponúkajú mobily s úzkym displejom v pomere strán 18:9 (napr. Samsung Galaxy S8). Takýto smartfón ponúka štedrú uhlopriečku a konkrétne pri Infinity displeji (bez rámčeka okolo) sa maximálne využíva celá predná časť zariadenia. Vďaka tomu keď porovnáte smartfón napríklad s 5,2″ klasickým displejom, môže byť približne rovnako veľký ako model s pomerom strán 18:9 (či 18,5:9).

Ako si vybrať smartfón Samsung Galaxy S8

Ak máte problém s priveľkými displejmi, výrobcovia sa vám snažia pomôcť technológiami, ktoré spôsobia, že potiahnutím prsta sa obsah displeja zmenší a môžete ho ovládať aj jednou rukou. Či vám takýto spôsob vyhovuje, to už je na vás. Keby ste uvažovali o veľkom zariadení kategórie phablet, možno by ste si ho mali vyskúšať pred kúpou v predajni práve kvôli ovládaniu.

Ako si vybrať smartfón podľa ceny

Okolo 100 EUR

Ak nemierite vysoko, treba si dať pozor na celkom najlacnejšie modely, ktorých parametre môžu vyzerať dobre “na papieri”, no nie vždy ide o otestované a optimalizované telefóny. Renomované značky v tejto cenovej hladine prakticky vôbec nestretnete a ak by ste stretli, pôjde o parametrovo oklieštené zariadenia. V takom prípade je možno lepšie staviť na menej známu značku s lepšími parametrami, ktorej model je pozitívne hodnotený v recenziách, takže viete, že by nemal nastať problém.Ako si vybrať smartfón Archos Helium

Zvyčajne v tejto kategórii dostanete smartfóny s 1GB RAM a 4-jadrovým procesorom. Je pravda, že na dnešné pomery je to už dosť málo, no pokiaľ ste naozaj nenáročný používateľ, alebo kupujete len jednoduchý “komunikátor” pre dieťa do školy, mohlo by to stačiť. Takisto seniori by mohli byť spokojní. Displej bude HD, na rozlíšenie FullHD (ďalej FHD) môžete v tejto cenovej kategórii zabudnúť. Fotoaparát tiež nepotrhá rekordy kvality, no zvyčajne na základné fotenie postačí. Opäť je dobré držať sa recenzií. V tých kvalitnejších si môžete pozrieť aj fotky vytvorené daným telefónom. Napríklad naša recenzia na Archos 50f Helium Lite.

Do 300 EUR

Toto je asi najobľúbenejšia cenová hranica, do ktorej spadnú modely za 150, ale aj za 270 eur. Väčšinou sa budú parametrami podobať a ceny sa líšia viacmenej hlavne kvôli značke či popularite konkrétneho smartfónu.

Momentálne v tejto kategórii dostanete 2 až 3GB RAM a osemjadrové procesory. Displeje budú výhradne FHD, pokiaľ vyslovene nenájdete nejakú výnimku.

Inak povedané – ak displej nie je FHD, ale iba HD a vy si zakladáte na čo najjemnejšej grafike v hrách a filmoch, radšej sa obzrite inde.

Displeje s rozlíšením HD akceptujte len ak ste si vedomí, že to nebude “bohviečo”, pravdepodobne s ním ruka v ruke budú kráčať aj ostatné slabšie parametre. Preto radíme opatrnosť.

Ukladací priestor preferujte na hodnote 32GB. Určite narazíte aj na 16GB modely. Netreba sa im vyhýbať, len treba počítať s tým, že veľkú časť z toho odoberie samotný Android. Takže ak budete chcieť napríklad veľa fotiť či natáčať videá, bude lepšie zvoliť model, ktorý má port na kartu micro SD. Na tú si môžete ukladať kapacitne náročnejšie údaje, ako sú videá. Štedrejší 32GB model, napr. Lenovo Moto G5 Plus, to však istí. Malo by vám zostať okolo 23GB a to tak ľahko nezaplníte. Môže sa stať, že v tejto kategórii nájdete aj 64GB model, no to bude skôr výnimka. Napr. Archos 55 Diamond Selfie.

Do 500 EUR

Toto je už kategória, v ktorej sa dajú “uloviť” veľmi slušné kúsky. V niektorých prípadoch aj vlajkové lode značiek, ktoré si o sebe nenamýšľajú priveľa. 🙂 Ak investujete v tejto cenovej hladine, nerobte výrazné kompromisy. Telefón musí prinášať čosi naviac. Určite mu nesmie chýbať kovová konštrukcia, ktorá v zásade spôsobí vyššiu odolnosť. Mal by mať 3-4 GB RAM (napríklad Motorola Moto X4 má 4GB) a skúste sa v recenziách presvedčiť, aký má fotoaparát. V tejto cenovej hladine totiž môžete nájsť dobre vybavené fotomobily, ktoré uchovajú vaše spomienky z dovolenky v príjemne vysokej kvalite.

Ako si vybrať smartfón Lenovo Moto X4
Recenziu na Moto X4 si môžete prečítať v sekcii recenzií smartfónov

Sklo je tak trochu kontroverzná téma, no smartfóny medzi 300 a 500 eurami ho majú často vpredu a niekedy aj vzadu. Vyzerá to pekne, prémiovo, ale mobily, ktoré majú prednú aj zadnú časť sklenú sú dosť zraniteľné. Takže ak si zvolíte takýto kúsok, nevynechajte ochranné puzdro, fóliu či tvrdené sklo. Niektoré e-shopy ponúkajú inštaláciu fólie či skla ako doplnkovú službu už pri objednaní. Nešetrite a radšej tých pár eur obetujte, výmena displeja v drahšom telefóne môže byť často až šokujúco drahá. Niekedy sa vyrovná cene mobilu nižšej strednej triedy.

Nad 500 EUR

Ak mierite do cenovej hladiny nad 500 eur a nemusíte minimalizovať náklady, uprednostnite vlajkové lode. Niekedy si môžete zaobstarať aj smartfóny okolo 600 eur (napr. HTC U11).

Väčšinou sa však dostanete blízko až k sume 1000 eur, niekedy aj vyššie (napr. iPhone X). Za svoje peniaze tu ale dostanete to najlepšie, čo trh momentálne ponúka.

Najväčší hráči na trhu sú Samsung s radom Galaxy S a Apple s iPhone. Obaja aktuálne s 8. generáciou.

Pokiaľ siahnete po Samsungu, dostanete otvorenú platformu, displej Infinity s rozlíšením QHD (2960×1440), virtuálneho hlasového asistenta Bixby (vie len po anglicky) a kopu rôznych vychytávok. Napríklad skener očnej dúhovky, identifikáciu tvárou či DeX. To je technológia, pri ktorej napojíte na smartfón príslušenstvo a poslúži vám ako stolové PC. Nie celkom, lebo má vlastné aplikácie, ale na základnú prácu to postačí. V zásade sú v predaji dva submodely radu Samsung Galaxy, a to je S8 a S8+. Druhý menovaný má uhlopriečku 6,2″ oproti 5,8″. Inak sa v podstate zhodujú. Je tu ešte aj príbuzný Galaxy Note 8, ktorý má 6,3″, odlišuje sa ovládateľnosťou elektronickým perom a väčšou RAM (6 GB).

V prípade iPhone máte niekoľko možností, ktoré sa líšia dosť zásadne cenovo aj parametrovo. Základný iPhone 84,7″ displej, takže ak nie ste zvyknutí na menšie displeje, mohol by sa vám zdať malý. V takom prípade môžete siahnuť po iPhone 8 Plus, ktorý má 5,5″. Cenový rozdiel medzi nimi nie je veľký a parametre sú podobné. Takže si zvoľte hlavne podľa veľkosti. Napokon, ak chcete úplnú špičku a záleží vám aj na štýle, môžete si vybrať iPhone X. Má 5,8″ a nekonečný bezrámikový displej s rozlíšením 2K, podobne ako Samsung Galaxy S8. Pripravte sa ale na to, že najlacnejší variant so 64GB úložiskom stojí 1200 EUR.

Ako si vybrať smartfón Samsung DeX
Samsung DeX

Nie je iba čierna a biela …

Aby to nevyzeralo, že sú tu iba dvaja veľkí hráči, spomenieme, že môžete v tejto kategórii siahnuť aj po rade SONY Xperia XZ Premium či Huawei P10 a ďalších. Zvažujte pritom aké funkcie a výhody za svoje peniaze dostanete. Či kupujete v hotovosti, alebo na splátky od mobilného operátora, lacné to nebude. SONY je legenda v kvalite fotoaparátov a rad Huawei P je populárny pre skvelý pomer ceny a úžitku.

Ako si vybrať smartfón podľa parametrov

Konštrukcia a dizajn

Ešte pred nedávnom boli kovové vyhotovenia príznakom vyššej ceny. Dnes už majú kovové rámy aj relatívne lacné mobily okolo 200 EUR. Pri menej známych značkách možno aj výrazne lacnejšie. V každom prípade je kovové vyhotovenie oproti plastovému výhoda. Konštrukcia je pevnejšia a odolnejšia, neprepadajte však ilúziám. Niekedy aj kovový rám môže byť pomerne mäkký a aj pri slabšom ťuknutí na ňom môže zostať pamiatka.

Ako sme už naznačili, pri sklenom vyhotovení je najvyššia opatrnosť na mieste. Je štýlové, no znamená zraniteľnosť. Ak máte “obe ruky ľavé”, čiže vám z nich mobil často vypadáva, radšej sa vyhnite modelom so sklenou zadnou časťou. Aspoň čiastočne sa tak ochránite sami proti sebe. Alebo si hneď kúpte ochranné puzdro.

Čo sa týka tvarov, neexistuje univerzálna rada. Siahnite po tom, čo sa vám páči. Či už sú to hranaté tvary, oblé tvary, čierna farba, biela, sivá či ružová … Je to vec osobného vkusu a na praktickom používaní sa to nijako neprejaví. Dá sa povedať, že čierna a sivá sú dlhodobý štandard, prednedávnom prišli do módy biele a zlaté telefóny. Bielu farbu pred časom uprednostňovali skôr ženy, dnes to už neplatí.

Displej

Displej je pri smartfóne zásadná vec. Ak je to možné, preferujte modely s FHD a vyšším rozlíšením. Vyššie značí hlavne 2K (nazývané aj QHD), lebo 4K nájdete výhradne iba v Sony Xperia XZ Premium. FHD nájdete aj v nižších cenových reláciách. Podsvietenie typu IPS LED by už malo byť samozrejmosť, no nie je. Určite vyhľadávajte iba modely, ktoré tento parameter spĺňajú. Majú totiž sýtejší obraz s lepším kontrastom.

Ako si vybrať smartfón Sony Xperia XZ Premium

Sýtosť farieb si veľmi všímať nemusíte, vo väčšine prípadov sa už dá regulovať v nastaveniach telefónu. No nezaškodí si to v predajni vyskúšať, aby ste vedeli, či je displej schopný zobraziť studené, neutrálne aj teplé odtiene bez toho, aby obraz pôsobil vyblednuto. Hrozí to v zásade iba pri lacných modeloch do 150 eur.

Ak plávate vo vodách prémiových modelov, obidvaja najväčší rivali vám dnes dokážu poskytnúť bezrámový alias nekonečný displej. Je to frajerina a zrejme aj budúci trend. Či je to praktické? Ako sa to vezme. Priestor telefónu je maximálne využitý a zobrazí vám veľa obsahu naraz, na druhej strane si môžete omylom po okrajoch ťukať do displeja a aktivovať nechtiac funkcie či voľby, ktoré nechcete …

Výkon

Prevahu majú dnes osemjadrové procesory. Stále je pomerne dosť aj štvorjadrových modelov, no sú na ústupe už asi dva roky. Rozdiel medzi švor- a osemjadrom je spravidla postrehnuteľný, takže pokiaľ nekupujete extrémne lacno, preferujte osemjadro. Na taktovacích frekvenciách v praxi až tak veľmi nezáleží. Pri bežnom používaní rozdiely vo výkone v podstate nepostrehnete.

Ako si vybrať smartfón HTC U11Čo postrehnete, je množstvo RAM k dispozícii. To má na výkon smartfónu výrazný vplyv. Modely s 1GB RAM patria do najnižšej cenovej triedy a časom úplne zmiznú. Pokiaľ kupujete mobil do 300 EUR, určite vyhľadajte model aspoň s 2GB RAM. Lepšie sú 3-4GB, čo sú hodnoty, ktorých sa držia aj súčasné vlajkové lode (napr. HTC U11).

Veľkú RAM v mobile oceníte hlavne ak spúšťate množstvo aplikácií naraz. Ak máte menej pamäte, svižnosť ovládania telefónu to môže znížiť.

Treba povedať, že Android je v tomto smere dosť “rozmaznaný” a aj na smartfóne s 3GB RAM vám dokáže skonzumovať bežne 70-80% aktuálnej kapacity. Takže na tento parameter klaďte veľký dôraz.

Úložný priestor

Ako sme spomenuli v sekcii o cenách, momentálne na trhu kraľujú modely so 16GB a 32GB úložným priestorom. 16GB je dobrá, no nie fantastická hodnota. Ak siahnete po 32GB modeli, Android vám nechá k dispozícii okolo 23-24GB. Preferujte preto 32GB a viac.

To už je totiž celkom príjemná hodnota, ktorá sa o čosi ťažšie zapĺňa fotkami, no keby ste začali v mobile zhromažďovať filmy, radšej mierte buď do oblasti 64GB (napr. Motorola Moto X4) a viac, alebo zvoľte model, ktorý má zásuvku na karty micro SD. Ak máte dve karty SIM, dajte si pozor, aby bola zásuvka na dve karty + pamäťovú kartu. Oveľa častejšie sa stretnete s telefónmi, ktoré vás donútia vzdať sa jednej SIM kvôli pamäťovke.

Fotoaparáty

Možno sa vám zdá, že v oblasti fotoaparátov už dnes nie je veľmi čo vylepšovať. V skutočnosti stále je, aj keď to nie je revolučné. To, že netreba veľmi pozerať na megapixely, ale skôr na kvalitu fotiek je pomerne známy fakt. Fotoaparát si teda najlepšie buď vyskúšate niekde v predajni, alebo si pozrite zábery v recenziách, ktoré kvalitu či nekvalitu ukážu.

Vychytávky ako rôzne selfie režimy či 3D snímanie tváre možno nezaujmú každého, no niekto ich môže využívať na identifikáciu a odomykanie mobilu. Celkom príjemná je podpora HDR, ktorá fotografie vylepšuje vzhľadom na najsvetlejší a najtmavší bod scény. V praxi potom taká fotografia pôsobí, akoby mala sýtejšie či výraznejšie farby.

V poslednej dobe sa pomerne často presadzujú modely s duálnym fotoaparátom. Ich výhoda je v tom, že viacero objektívov zachytí viac informácií. Tie môžete následne využiť na úpravu fotky aj po jej nasnímaní. Napríklad môžete zmeniť oblasť zaostrenia (ako taká fotka vyzerá si môžete pozrieť v našej recenzii na Motorola Moto G5S Plus).

Ako si vybrať smartfón fotoaparáty

Odolnosť

Pokiaľ hľadáte telefón, ktorý bude odolnejší voči prachu a vode sám o sebe, bez rôznych obalov a doplnkov, sledujte certifikáciu IPXX. Kde číslica namiesto prvého X vyjadruje odolnosť proti prachu a pri druhom X proti vode. Maximum, na ktoré pri bežných mobiloch narazíte je IP68. Keby vás zaujímali všetky stupne, šikovná tabuľka je tu. Stretnúť sa môžete aj so špeciálnymi telefónmi do náročného prostredia, ako je napr. Aligator RX460 eXtremo, ale to sú naozaj extrémy, ktoré bežný smrteľník nepotrebuje.

Značka

Určite zvažujete, ako každý, ako si vybrať smartfón aj z pohľadu značky. Tu vám musíme podať iba šalamúnsku radu. Stavte na značky, s ktorými máte dobrú osobnú skúsenosť. Ak si nie ste istí, pozrite si recenzie a spýtajte sa známych, ktorým veríte. Pamätajte však, že:

Aj známa značka môže vyrobiť nepodarený kus a menej známa značka môže vyprodukovať kvalitný modelový rad.

Nenápadne naznačujeme, že čínske značky ako Huawei, Xiaomi a Meizu už nie sú natoľko zaznávané, ako boli. Dokázali totiž, že už pekných pár rokov zdvíhajú kvalitu a oslovujú aj európskeho zákazníka.

Ako si vybrať smartfón iPhone XTakisto nenápadne, tak aby sme nikomu nenadržiavali, vám môžeme poradiť významné vlastnosti, ktoré k niektorým značkám patria. Či sa budete podľa toho orientovať je na vás. Napríklad Lenovo je známe silnými batériami s dlhou výdržou, Huawei zasa dobrým pomerom výkonu a ceny, Sony si fanúšikovia značky pochvaľujú pre výborné fotoaparáty a Samsung sa rokmi vypracoval na takú úroveň, že je vnímaný ako prémiová značka konkurujúca Apple. Môžete tiež siahnuť po dcérskych značkách. Napr. Huawei vstupuje do prémiovej oblasti svojou dcérou menom Honor a Lenovo po odkúpení Motoroly ponúka tieto telefóny v rade Moto.

Operačný systém

Po tom, čo boli všetky pokusy o úspech mobilného Windows márne, sám Microsoft to vzdal. Windows v mobiloch je mŕtva platforma a zostávajú len dvaja veľkí hráči. Android od Google nájdete na všetkých smartfónoch okrem iPhone od Apple. Tam funguje iOS. To je všetko, viac na výber nemáte. Keby ste narazili na čosi iné, bude to isto menšinové riešenie a je otázka, či sa vám oplatí investovať do zariadenia s uzatvorenou platformou.

Záver – Ako si vybrať smartfón

Nech si vyberiete akýkoľvek mobil, pamätajte na to, že s ním budete tráviť každý deň a pokiaľ patríte k väčšine, tak to bude niekoľko rokov. Neponáhľajte sa preto s voľbou. Niekedy, keď sú ohlásené nové modely, sa oplatí aj chvíľku počkať. Takisto si nemusíte hneď zvoliť aj keď vám končí viazanosť u operátora. Radšej si to dobre rozmyslite, aby ste po prirýchlej voľbe neľutovali. Skôr než si objednáte z internetového obchodu, je dobré otestovať si daný model v kamennej predajni.

Zaujímajte sa pritom aj o jeho cenu, niekedy môže byť rovnaká, alebo len o pár eur vyššia ako v internetovom obchode. Možno by sa vám oplatila takáto voľba v prípade reklamácie zlého kusa. Aj keď treba povedať, že väčšie online obchody dnes už majú aj kamenné pobočky, kde reklamácia nie je problém a tovar môžete vrátiť do 14 dní bez udania dôvodu. Držíme vám palce a ak máte otázky, na ktoré sme vám nedali odpoveď, nehanbite sa spýtať v komentároch pod článkom, alebo na našom Facebooku. 🙂

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár