TEST: Lenovo LOQ 15IAX9I s grafikou Intel Arc je herný noťas za super cenu

Ešte nedávno som tvrdil, že herný notebook, pod tisíc eur nie je herný. Po otestovaní Lenovo LOQ 15IAX9I mením názor a poviem vám prečo

Poďme si však LOQ 15IAX9I najskôr predstaviť v krátkom videu, kde sa dozviete jeho parametre:

Dizajn je pre Lenovo klasický

Vždy sa mi páčili notebooky, ktoré neboli príliš „cirkusové“. Netvrdím, že RGB vychytávky a dynamický dizajn sú čosi zlé, ale subjektívne sa mi viac páči sebavedomý, elegantný dizajn. Taký ktorý hovorí „veď ty vieš, čo dokážem“ a presne taký je aj Lenovo LOQ 15IAX9I vo farbe Luna Grey.

Lenovo LOQ
Na pravom boku je port USB-C, fyzický vypínač kamery, jack 3,5mm aj USB 3.2 Gen 1

Vzadu našli svoje miesto porty USB, HDMI na externý monitor, port pre napájanie a prieduchy chladenia. Potešilo ma, že v tomto prípade som vzadu objavil aj plnohodnotný eternetový port. Nie každému dobre funguje Wi-Fi a môže sa zísť, aj keď v ostatnom čase ho akosi výrobcovia notebookov vypúšťajú kvôli hrúbke šasi.

Na zadnej hrane nájdete dva klasické porty USB a na boku jeden USB-C a jeden klasický USB-A. To by malo stačiť asi každému aj v prípade pripojenia externého monitora, klávesnice a myši.

Klávesnica je moderná s RGB podsvietením

Klávesnicová časť má pekne veľké šípky a klávesy WASD nie sú zvýraznené. Pravdupovediac, nikdy som nepochopil, na čo by mali byť… Pravý hráč ich nájde okamžite a inštinktívne. No nie?

Pokiaľ však fandíte RGB efektom, pomocou softvéru Lenovo Vantage si môžete klávesnicu vyladiť až v štyroch zónach podľa svojho vkusu.

Keďže Microsoft už integruje do Windows 11 umelú inteligenciu, konštruktéri modelu LOQ 15IAX9I zaradili namiesto pravého CTRL modernejší kláves na aktiváciu funkcie Copilot.

Ide o AI, ktorú Microsoft postupne integruje do Windows a pomôže vám napríklad v usporiadaní aplikácií, ktoré obľubujete. No Copilot má oveľa širšiu paletu schopností, ako napríklad generovanie obrázkov, vyhľadávanie informácií či konverzáciu prakticky na akúkoľvek tému, podobne ako známejší ChatGPT.

LOQ 15IAX9I má kláves na aktiváciu umelej inteligencie

Lenovo LOQ 15IAX9I má dve grafiky

Bol som zvedavý, ako je na tom tento model s výkonom. Poháňa ho procesor Intel® Core™ i5-12450HX, ktorý má osem fyzických a 12 logických jadier. Sekunduje mu 16 GB RAM od Samsungu a ako úložisko zvolil výrobca rýchle SSD NVMe 4x s kapacitou 1 TB, takže na dnešné časy akurátna kapacita pre hráča. Menej by som neodporúčal a viac by bol asi už luxus.

Lenovo LOQ
Geraltove dobrodružstvá si môžete vychutnať aj s ray-tracingom

Samostatnú kapitolu si však zaslúži grafická karta, ktorá je od Intelu, konkrétne ide o Intel® Arc™ A530M, ktorá by mala byť zrejme akýmsi ekvivalentom konkurenčnej RTX 3060ky. Takže Arc A530M slúži ako dedikovaná a Intel UHD Graphics 710 je integrovaná, ak netreba vysoký grafický výkon. Medzi nimi možno aj manuálne prepínať v aplikácii Lenovo Vantage.

Procesor Intel Core i5 a grafika Intel Arc ruka v ruke v jednom notebooku
Procesor Intel Core i5 a grafika Intel Arc ruka v ruke v jednom notebooku

Výkon v hrách a displej

Pri grafike Intel Arc asi zatiaľ väčšina hráčov nevie podľa označenia modelu, aký výkon od grafiky očakávať. Vyskúšal som preto Zaklínača 3 aktualizovaného na modernú grafiku a dá sa povedať, že ho zvláda dobre po znížení rozlíšenia z FullHD na nižšie.

Pri tomto pre displej natívnom rozlíšení to bolo do 35 fps, čo stačí na plynulé hranie. Po znížení rozlíšenia a vypnutí ray-tracingu som sa aj na ultra detailoch dostal na 49 fps.

Kingdom Come Deliverance vo vysokých detailoch. Vľavo hore je framerate

Aby to nebolo málo, tak som vyskúšal aj Kingdom Come: Deliverance, ktorý dokáže tiež grafickej karte poriadne podkúriť pod kotlom. Pri ultra detailoch som sa dostal na 29 fps a pri vysokých na príjemných 40 fps.

Dá sa teda povedať, že Intel Arc A530M zvláda aj graficky náročné hry na veľmi slušnej úrovni. S FullHD displejom je to skvelý tandem.

A okrem toho v hrách, kde je možné dosiahnuť vyššiu obnovovaciu frekvenciu dokáže ísť až do 144 Hz. A to už si príde na svoje každý.

Výborne zvládnutý tepelný manažment

Pri zapnutom expresnom nabíjaní sa Lenovo LOQ 15IAX9I dokáže nabiť za menej ako hodinu, čo oceníte, keď sa ponáhľate. Ak si však chcete udržať dlhšiu životnosť batérie, je lepšie nechať zapnuté klasické nabíjanie, pri ktorom je to čosi vyše hodiny, a to je stále v pohode výsledok.

Pri testovaní som ocenil zvládnutý tepelný manažment. Schválne som notebooku pripravil čo najhoršie podmienky, aké ho v reále určite čakajú. Položil som ho na posteľ, dal som sťahovať hru a pripojil som ho na nabíjačku. Určite si viete predstaviť, že v takejto situácii by mal produkovať toľko tepla, že môžem doma vypnúť radiátory.

Nebudem tvrdiť, že bol studený, ale napriek všetkej záťaži sa teplota procesora nedostala nad 64°C aj bez chladiacej podložky. To je vynikajúci výsledok a iné herné notebooky sa v rovnakej situácii vedia často zahriať až nad 90°C, niektoré aj nad 100°C.

Efektívne chladenie je teda silnou stránkou modelu.

To v strede pod logom LOQ je tlačidlo napájania, ktoré farbou podsvietenia signalizuje rôzne stavy notebooku

Verdikt Lenovo LOQ 15IAX9I

Možno vás to prekvapí, ale keby som si teraz kupoval herný notebook, tento model by bol horúci kandidát. Našťastie, vďaka skvelému tepelnému manažmentu by bol horúci iba obrazne. Výborne nakonfigurovaný s elegantným dizajnom, plnohodnotnou klávesnicou a grafikou Intel Arc A530M, ktorá natrhne tričko zabehnutej konkurencii.

Tá navyše podporuje AI, platformu Intel Deep Link na spoluprácu grafiky Intel s procesorom od rovnakého výrobcu a Intel XeSSAI super sampling.

Určite by som zvažoval, či sa mi oplatí priplatiť za oveľa drahší notebook, ktorý mi dá o niekoľko fps v hrách viac, alebo možno ani to nie. Jedinú nevýhodu som objavil v na môj vkus trochu vyššej hmotnosti 2,45 kg, ide však o herný notebook, tak sa na to treba pripraviť.

Mimochodom, Lenovo ponúka varianty s 32 GB RAM a dvoma SSD. Takže ak sa vám konfigurácia máli, dá sa rozšíriť.

Cena: 769 € / 18 989

Recenzia notebooku Lenovo LOQ 15IAX9I vznikla vďaka spolupráci so spoločnosťami Lenovo a Intel.


Prečítaj si aj toto: TEST: Lenovo Yoga AiO 9 je šelma s i9kou v masívnom 32″ monitore



Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2 €/50 Kč:


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár