MSI MEG X570 Ace: Ukážkový základ pre AMD Ryzen 9

MSI MEG X570 Ace 02

Základná doska MSI MEG X570 je vybavená najmodernejšou čipovou súpravou AMD (X570), ktorá je určená pre nové procesory Ryzen 3000. Prv, než sa pustíme do jej analýzy a hodnotenia, si pripomeňme kľúčové veci, ktoré tieto nové procesory prinášajú.

Odhliadnuc od APU „Picasso“ –  R3 3200G a R5 3400G, ktoré toho zase toľko nového oproti predošlej generácii do vienka nedostali, všetky ostané tritisíckové Ryzeny pozostávajú už zo 7nm tranzistorov.

Reč je o procesoroch bez integrovaného grafického jadra, ktoré spája i kódové označenie „Matisse“. Tie vychádzajú z mikroarchitektúry Zen2, ktorá má oproti predošlej (Zen+) vyšší výkon na takt (IPC), vďaka čomu výkonnostnú latku výrazne posúvajú i napriek tomu, že frekvencie samotné sa výrazne nezvýšili. Ale dvojnásobná je napríklad i (256-bitová) šírka inštrukcií AVX/AVX2 a platforma ako taká takisto zavádza podporu PCI Express 4.0. Tá je v súčasnosti prínosom najmä pre výrobcov špičkových SSD, ktorý môžu zase posúvať výkonnostne hranice. To sa stále týka (a nejaký čas ešte bude týkať) výhradne AMD – Intel stále používa starší a pomalší štandard PCIe 3.0. A v neposlednom rade v mainstreame (t.j. na pätici AM4) AMD získava i markantný náskok v počte jadier.

MSI MEG X570 Ace 01

Procesory Ryzen 9 majú 12 (3900X), resp. 16 jadier (3950X). S aktívnym SMT potom až 24, resp. 32 vlákien. Manko „iba“ 16-vláknového 8-jadrového top modelu mainstreamovej platformy Intel LGA1150 –  Core i9-9900K – je tak už celkom priepastné. Na druhej strane ale stále platí, že Intel si drží mierny náskok v hernom výkone. Každopádne ten sa vo vysokých rozlíšeniach rýchlo stráca a od QHD už praktický rozdiel neexistuje. V nižších rozlíšeniach má však Intel herne stále navrch. AMD bojuje aj s vyšším zahrievaním, ktoré škrtí aj AMD. Znižuje teplotné limity pre dosahovanie vysokých frekvencií  Turbo Boostu a hoci sú Ryzen 3000 spájkované, efektivitu prestupu tepla znižuje malá plocha čipletov, takže na aby ste sa teplotne zmestili a mali pritom i pomerne tiché chladenie, potrebujete poriadne naddimenzovaný chladič. A to najmä pri Ryzen 9 – ruka v ruke s vysokým výkonom ide totiž aj spotreba. Pod tieto procesory je preto dôležité siahnuť po vhodne konštruovanej a drahšej doske. Tá musí zvládať všetok ten nápor, ktoré tieto monštrá s dvojciferným počtom jadier kladú.

Pretaktovanie procesora cez game button MSI je efektívnejšie ako Precision Boost Overdrive a zároveň podstatne jednoduchšie, než zadávať všetko ručne a prácne testovať stabilitu.

Na prvom mieste robustné napájanie

Dosku sme testovali s procesorom Ryzen 9 3900X (top model R9 3950X je ešte stále za dverami). Už ten sa pri základných nastaveniach doťahuje na 200 W a po pretaktovaní ich presahuje. S týmto sa musí vyrovnať napájacia kaskáda, respektíve obvody okolo pätice, ktoré menia vstupných 12 V na požadované napätie (typicky v rozsahu 0,9 – 1,5 V). MEG X570 Ace má na to 14 fáz so špičkovými 60-ampérovými MOSFETmi IR3555M. Inými slovami s takouto mohutnou hradbou nezakolíše ani najmasívnejšie pretaktovanie, akého môžete v domácich podmienkach dosiahnuť. Veľdielo by však nebolo dokonané bez ovládača IR35201. Aj vďaka nemu je efektivita dosky vyššia, než u konkurenčných riešení. To znamená, že i v automatických nastaveniach UEFI je výkon na watt vyšší, než na väčšine konkurenčných dosiek. A to je pri tejto platforme mimoriadne dôležité. Nielen z dôvodu vyššieho výkonu na watt, ale aj pre nízke teplotné limity pre Turbo Boost. Tie AMD znížilo s pôvodných 80 °C na 75 °C a veruže každý ušetrený watt sa v tomto prípade počíta.

MSI MEG X570 Ace 02

Prekvapivo lepšie než AMD PBO2 (Precision Boost Overdrive 2) funguje i „herné tlačidlo“ na manuálne pretaktovanie. Jeho postupným otáčaním pomaly zvyšujete násobič a všetko ostatné na stabilný chod je už v réžii základnej dosky, takže sa o nič nestaráte. Na podobnom princípe funguje i PBO2, teda funkcia na automatické pretaktovanie, ktorú podporujú všetky dosky X570. Po jej aktivácii sa však efektivita celej platformy výrazne prepadáva – nárast spotreby (zhruba 30 %) je výrazne vyšší ako nárast výkonu (slabé 3 %, a to ešte za predpokladu, že to dokážete chladiť). S herným tlačidlom je situácia o trochu veselšia a spotreba je pri rovnakom výkone o jednotky percent nižšia. Stále však platí, že pretaktovanie procesorov Ryzen 3000 je dosť neefektívne. Za minimálny zvýšenie výkonu zaplatíte pomerne vysokú daň, ale v tom je akákoľvek doska nevinne. Táto od MSI má oproti podobným tú výhodu, že môžete namiesto PBO2 použiť predsa len efektívnejšiu techniku pretaktovania cez „game button“. A nenechajte sa pomýliť názvom, táto voľba SMT nevypína tak ako herný režim PBO2 v aplikácii Ryzen Master, takže má zmysel aj v pracovných staniciach.

Chladenie: nie je to také zlé, ako to vyzerá

Novou a neustále preberanou témou je chladenie čipsetu. To, čomu sa v ostatných rokoch už nedostávalo pozornosti, je teraz stredobodom diskusií o tom, ktorý výrobca ho ako (ne)dobre vyriešil. Tepelný výkon (TDP) AMD X570 oproti AMD X470 dvojnásobne stúpol a drvivá väčšina výrobcov tak používa s chladiacom systéme aktívne ochladzovanie, ktoré predtým nebývalo. Radiálne ventilátory sa na prvý pohľad do v týchto prípadoch vždy nízkoprofilových systémoch zdajú ako lepšia voľba, pretože tlačia vzduch hneď v smere rebrovania. Axiálne typy (aký používa i MSI) tlačia vzduch do značnej miery i pod seba, do substrátu, od ktorého sa potom rôzne odráža. Ako ukázali i testy na HWCooling.net (Minitest: Axiálny vs. radiálny ventilátor v chladiči AMD X570), axiálny typ nemusí vždy znamenať celkovo slabšie alebo hlučnejšie chladenie. Zdieľaný dizajn MSI, ktorý od vrchu (oba chladiče VRM) po spodok (čipsetový pasív s primárnym chladičom M.2) pretkáva teplovodivá trubica, funguje prekvapivo dobre. A to i napriek tomu, že je nad čipsetom axiálny ventilátor.

MSI MEG X570 Ace 03

Pokiaľ máte v skrinke dobre vyriešenú cirkuláciu vzduchu (a teplo sa vnútri nekumuluje) s aspoň jedným ventilátorom na výduchu a nejakým nasávajúcim vpredu, sa vám ventilátor zrejme ani neroztočí. A to sa bavíme o „vyváženom“ režime. V UEFI môžete nastaviť tichý režim, ktorý pristupuje k regulácii ventilátora ešte benevolentnejšie. Naopak máte možnosť vynútiť aj agresívnejší režim. Tak či onak je regulácia plynulá a ani v skrinke s odstavenými ventilátormi. Po nasimulovaní takejto nepriaznivej situácie v záťaži 400-wattovej zostavy, z ktorej teplo unikalo samovoľným stúpaním cez vrchnú perforáciu, rýchlosť ventilátorčeka končila na 2700 ot./min. A nakoľko ten má iba 50 mm a úzky profil, ani táto hodnota neznamená nejakú vysokú hlučnosť. Chladič procesora či grafickej karty ho väčšinou výrazne prehluší. Mimochodom, v tomto predvolenom vyváženom režime ventilátor spína od teploty čipsetu 64 °C.

MSI MEG X570 Ace 04

Konkurencia a chyby sa hľadajú ťažko

Najväčším nedostatkom MSI MEG X570 Ace bolo, že ešte donedávna išlo o jednu z posledných dosiek bez aktualizácie mikrokódu AGESA 1.0.0.3ABB. Inžinieri si teda síce dali na čas, každopádne to už od konca augusta neplatí. Najnovší BIOS je už v poriadku i pre Destiny 2, ktorá bez tohto mikrokódu s novými procesormi Ryzen 3000 nefunguje na žiadnej doske. Často vyčítavaná tejto doske býva i cena. A cena 380 eur je už naozaj trochu na hrane, je treba brať do úvahy, že ide o nekompromisnú dosku pre drahé a výkonné procesory Ryzen 9 s náročnými režijnými nákladmi. Oproti sestričke na platformu Intel (MEG Z390 Ace) je posilnená napájacia kaskáda i chladenie (všetkého – vrátane druhého a tretieho slotu M.2, na ktorých už chladič nechýba). Pretaktovanie pamätí je rovnako špičkové, na tom si MSI evidentne minimálne v rámci série dosiek Ace zakladá. Také 4400MHz Patrioty Viper 4 Steel nerobia tejto doske žiadne problémy, ale pre potrebu zníženia násobiča alebo hýbania s deličkou pamäťového radiča Infinity Fabric takto vysoké frekvencie (pre vo finálne nižší procesorový výkon) na úrodnú pôdu zrejme nepadnú. Ale pre každý prípad na MEG X570 Ace bežia.

Niekomu by mohli chýbať videovýstupy pre APU, no MSI vo svojej high-endovej doske Ryzen 5 3400G zrejme nevidí a keď už na nej nemá stáť herný, ale výkonná výpočtová stanica, tak na poriadnom procesore, pri ktorom sa bez diskrétnej grafickej karty nezaobídete. Zadný panel však napriek tomu, že nemá vyvedené ani HDMI, prázdnotou nazýva. Pripojených má celkom dosť portov USB – päť 10-gigabitových štandardu 3.2 gen. 2 (z toho jedno typu C), dva štandardu 3.2 gen 1 a pre každý prípad sú k dispozícii i dve „dvojky“ úplne dostačujúce napríklad na pripojenie klávesnice a myši.

MSI MEG X570 Ace 05

Pekná je i sieťová výbava s dvoma vyvedenými konektormi RJ-45 a WiFi s podporou najnovšieho štandardu 802.11 ax. Zvukový adaptér je vcelku obyčajný – s čipom Realtek ALC 1220, ktorý je takmer na každej doske, ale treba poznamenať, že je perfektne odtienení a „šum“ ostaných komponentov do reprodukcie zvuku nijako nezasahuje, čo takisto nebýva samozrejmosť.

Verdikt MSI MEG X570 Ace

A nakoniec treba uznať, že MEG X570 je príťažlivá i vzhľadom. Čierno-sivo-zlatý kabátik pôsobí neošúchaným dojmom rovnako ako „priestorové“ osvetlenie krytu nad panelom I/O. LED RGB pred zrkadlom vytvárajú vernú ilúziu hĺbky. No, skrátka nech sa na túto dosku pozrieme z akéhokoľvek uhla, ide o vyvážený, dobre navrhnutý hardvér vhodný najmä k najvýkonnejším procesorom AMD do pätice AMD a neroztopí sa ani pod 32-vláknovým Ryzenom R9 3950X po pretaktovaní. MSI pritom myslí aj na rozloženie záťaže na 8-pin konektoroch EPS, tie bývajú už i na lacnejších doskách výrobcu dva. Cieľom je zníženie zahrievania sa svoriek a celkovo káblov.

Konkurencia a chyby sa hľadajú ťažko, v high-ende (a ešte za rozumné peniaze) je pomerne málo funkčne naozaj slušne vyvážených dosiek. A MSI MEG X570 Ace ašpiruje na ich kráľovnú.

Hodnotenie: 95 %
Ocenenie: Nekompromisná doska

Výhody:

  • Špičková napájacia kaskáda
  • Vysoká efektivita napájania v automatickom režime
  • Efektívny „game button“ na rýchle a jednoduché pretaktovanie procesora
  • Mohutné chladenie VRM, čipsetu aj SSD
  • Nadštandardná podpora vysokofrekvenčných pamätí
  • Široká konektivita

Nevýhody:

  • Vyššia cena (ale opodstatnene)

Cena: 380 eur/9820

Autor: Ľubomír Samák

Pridaj komentár